Suruburi filetate complet sau partial – Cand si cum sa le folosesti

1739
0
Share:

In dulgherie, proiectele vin cu tot felul de particularitati. Etapele de finisare si decorare a lemnului iti solicita mai mult indemanarea si creativitatea, in timp ce imbinarea implica sarcini repetitive.

Pe langa abilitati tehnice si scule potrivite, ai nevoie si de organe de asamblare optime.

Suruburile sunt preferate la realizarea conexiunilor din lemn, in detrimentrul cuielor, din numeroase motive: ofera stabilitate si rezistenta, preiau din solicitarea la tractiune, se monteaza usor si pot fi demontate la fel de simplu daca dorim sa modificam ansamblul la un moment dat.

Ca sa alegi cum trebuie, ti-am pregatit un mic ghid despre suruburile pentru lemn.

Suruburile pentru lemn – cateva distinctii de baza

Vei observa ca suruburile sunt frecvent impartite dupa tipul de cap. Din acest punct de vedere, suruburile universale pentru lemn au o tija conica filetata mai subtire la varf, fiind cunoscute si ca holzsuruburi cu cap inecat. Aceste suruburi sunt utilizate la scara larga in constructii si in industria mobilei.

Suruburile cu cap bombat se folosesc la imbinarea lemnului cu coltare sau alte elemente metalice de suprafata (nu intra in adancimea placii).

In functie de lucrare, vei fi atent la lungimea surubului si la diametrul tijei.

Suruburile se diferentiaza esential si in functie de filet: complet sau partial.

Suruburile filetate complet

Surubul filetat complet prezinta sectiunile filetate pe intreaga lungime, de sub cap si pana la varf.
Vei opta pentru acest tip atunci cand ai nevoie de o prindere foarte stransa intre doua placi din lemn. Surubul cu filet complet distribuie uniform presiunea de-a lungul lungimii sale.

Pentru ca surubul este filetat pe toata lungimea, materialul lemnos nu poate aluneca de-a lungul lungimii sale. De aceea, tinde sa se prinda strans in bucata de lemn de deasupra, sa nu se mai invarta si sa nu mai prinda corect bucata de dedesubt, iar ansamblul sa fie instabil.

Pentru a preintampina aceste situatii, realizeaza o gaura pregatitoare in bucata de lemn superioara in care surubul sa intre cu usurinta, fara sa foreze. Apoi surubul poate fi infiletat.

Suruburile cu filet complet se folosesc la ansamblarea pieselor de mobilier din PAL sau lemn masiv de esenta moale, la imbinarea si fixarea sipcilor de tot felul (rame, podele, lambriuri, ferestre s.a.).

Suruburile filetate partial

Suruburile semifiletate au o portiune neteda sub capul surubului. Vei folosi un astfel de surub atunci cand doresti o prindere foarte rezistenta si stabila a doua parti din lemn de grosimi diferite (o placa si o grinda, de ex.) sau a unor piese de calibru mai mare.

Pentru a utiliza un surub cu filet partial nu e necesara o gaura pregatitoare. In plus, frictiunea din timpul infiletarii este mai mica, iar riscul ca surubul sa se deterioreze e mai mic. Un alt avantaj este usurinta cu care poti demonta un astfel de surub.

In schimb, daca folosesti un surub filetat partial de mari dimensiuni sau daca lucrezi cu lemn de esenta tare, iti recomandam sa dai inainte o gaura „pilot”, pentru a preveni despicarea lemnului sau zgarierea materialului.

Vezi cum se realizeaza in urmatorul video:

Pentru ca atuul lor principal este rezistenta si stabilitatea, iti recomandam sa folosesti suruburile filetate partial la diverse constructii din lemn, la realizarea scarilor si teraselor din lemn, la fixarea capriorilor, la montarea placilor din MDF, la mobilierul din lemn masiv.

Dupa cum ai vazut, fiecare din tipurile de suruburi prezinta avantaje si dezavantaje. Diferenta o face, in mod cert, destinatia – specificul proiectului tau.

Extra sfat: De vreme ce te preocupa calitatea organelor de asamblare, asigura-te ca folosesti intotdeauna surubelnite manuale sau electrice potrivite, care corespund dimensiunii surubului. In caz contrar, atat surubul, cat si scula cu care montezi se pot deteriora.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.