Principalele diferențe dintre șuruburi,holzsuruburi și cuie

Share:

Atunci când ai un atelier de tâmplărie, lucrezi în construcții sau ești cel care asigură majoritatea reparațiilor mai mari sau mai mici din casă, cuiele, șuruburile și holzșuruburile sunt „ingredientele” obligatorii pentru reușita proiectului tău. 

Așa cum știi, există sute dacă nu mii de variante de organe de asamblare, dar totul se reduce la aceste trei mari categorii. O treabă bine făcută se bazează în general pe folosirea corectă a acestor accesorii în funcție de activitatea pe care o faci și de rezultatele pe care vrei să le obții. 

Așa că hai să vedem azi diferențele dintre cuie, șuruburi și holzșuruburi, precum și detalii legate de utilizarea lor.

Cuiele – ce sunt și la ce folosesc

Vom începe cu cuiele, deoarece sunt printre cele mai vechi accesorii de construcții din lume. Arheologii au găsit cuie de bronz datând dinaintea erei noastre, în timp ce romanii foloseau cuie de fier. Cuiul s-a schimbat foarte puțin ca scop și structură în vremurile moderne, acum cea mai populară variantă fiind cel din oțel tratat termic. Cuiele sunt cele mai ieftine materiale de asamblare, folosindu-se pentru îmbinări rapide.

Cuiele au de obicei capul plat și suprafața netedă, terminându-se cu un capăt ascuțit. În funcție de nevoile tale, poți alege diverse dimensiuni, de la cuie extrem de scurte și subțiri, până la cele mai lungi cu diametru mai mare.

Un aspect de reținut este acela că poți folosi cuie cu sau fără cap pentru capsatoare pneumatice sau cuie cu sau fără cap pentru pistolul de cuie electric. Un capsator sau un pistol de cuie îți este mai mult decât necesar atunci când ai nevoie de scule și echipamente profesioniste pentru proiecte sau reparații mai complexe decât fixarea unui tablou în perete.

Spre deosebire de șuruburi, cuiele oferă o rezistență mult mai mare la mișcare. De exemplu, să spunem că bați un cui într-o placă de lemn iar alături înfiletezi un șurub, ambele până la jumătatea lungimii lor. Dacă încerci să le scoți cu un clește patent, cel mai probabil vei scoate cuiul mai repede decât șurubul. Pe de altă parte, dacă folosești un ciocan pentru a le înfige în placa de lemn până la capăt, cuiul probabil se va îndoi puțin, în timp ce șurubul se va îndoi complet sau strica.

La ce se folosesc cuiele?

Cuiele îți sunt de mare ajutor în proiectele de tâmplărie sau la mici reparații prin casă. Nefiind capabile să suporte greutăți foarte mari, majoritatea le folosim la îmbinări din lemn. Majoritatea meseriașilor folosesc cuiele pentru:

 • Lucrări de tâmplărie sau reparații ale ușilor, ferestrelor, podelelor, țiglelor;
 • Înrămare;
 • Agățarea unor obiecte decorative pe pereți (cu structură de lemn);
 • Repararea și asamblarea mobilei;
 • Montare grinzi, căpriori sau panouri de lemn (cu ajutorul unor cuie pentru lemn de calibru/dimensiune mai mare).
 • Cu toate acestea, așa cum știu toți cei pasionați de construcții și amenajări interioare, unele proiecte necesită cuie de construcții speciale. Astfel, ai:
 • Cuie de beton (striate pe o porțiune a lungimii lor) și care pot penetra un perete de cărămidă sau beton, de exemplu;
 • Cuie pentru tablă – pe care le poți folosi în fixarea tablei, în construcții și în diverse reparații prin casă;
 • Cuie scoabă care, datorită formei lor, te pot ajuta la diverse proiecte de montare a gardului de sârmă pe suporți de lemn, la tapițerie, etc.;

Montarea și demontarea cuielor

Cuiele se bat manual cu un ciocan, dar, așa cum ziceam, poți folosi un capsator sau un pistol. În ceea ce privește demontarea acestora, lucrurile sunt un pic mai dificile. Fiind mai greu de scos decât șuruburile sau holzșuruburile, este posibil să smulgi sau să rupi bucăți de lemn sau de alt material atunci când vrei să dezasamblezi o piesă de mobilier, de exemplu.

Șuruburile – ce sunt și la ce folosesc

Șuruburile sunt organe de asamblare foarte rezistente la sarcini ridicate și la tensiune mare. Dacă vrei să montezi materiale sau subansamble mai grele, atunci șuruburile îți vor fi de ajutor.

Șuruburile se diferențiază major de cuie prin aspect și utilizare. În ceea ce privește forma lor, acestea au un corp cilindric și un cap rotund sau hexagonal (cel mai frecvent) cu un diametru mai mare decât al axului. Șuruburile pot fi filetate complet sau parțial. Cele filetate complet oferă o prindere mai stabilă, iar cele filetate parțial, o aliniere superioară.

La ce se folosesc șuruburile?

În esență, șuruburile se folosesc în special la montarea pieselor din metal sau la cele din lemn de mari dimensiuni (scări, terase, căpriori, leagăne de grădină, etc.). Dar hai să fim puțin mai specifici:

 • În funcție de proiectul tău sau de reparațiile pe care vrei să le realizezi, poți folosi șuruburi speciale pentru lemn, pentru rigips, pentru metal, etc. Cu un set de șuruburi de inox cu cap hexagonal poți monta rafturi, oglinzi sau dulapuri de mici dimensiuni, de exemplu.
 • Poți folosi șuruburi în orice proiect de construcție ușoară sau medie datorită versatilității lor.
 • În ultimul timp, șuruburile, piulițele și șaibele din plastic au devenit din ce în ce mai populare. Dacă ai nevoie de șuruburi care nu ruginesc, nu conduc electricitate, sunt rezistente la raze UV, sunt flexibile, ușoare și foarte puternice, și, mai ales, sunt cost-eficiente, atunci trebuie să iei în considerare seturile de șuruburi din nailon. Utilizate în medii de mare presiune, la exterior, în apă sau chiar la interior în anumite condiții, șuruburile de plastic pot fi de ajutor oricărui constructor sau meseriaș.

Montarea și demontarea șuruburilor

Șuruburile se înfiletează și se desfac cu ajutorul unei piulițe și eventual al unei șaibe, dacă vrei să protejezi zona de strângere sau doar să mărești suprafața de contact pentru o prindere mai bună. Dacă nu vrei să pierzi timp și să depui efort potrivind diversele șuruburi din casă cu piulițele și șaibele pe care le ai în atelier sau în dulapul de scule, un set complet de șuruburi cu piulițe și șaibe îți va fi mai mult decât util.

Deoarece capul șuruburilor este neted și nu are crestături, nu le vei putea monta cu șurubelnița, ci vei avea nevoie de chei (o trusă de capete imbus, torx, stelat) de diverse dimensiuni. E foarte util să ai în casă și o trusă de chei, pentru a te adapta oricărei situații.

Deschiderea cheii trebuie să corespundă cu diametrul șurubului, astfel:

Șurub – diametru Cheie – mărime
M 1.6 3.2
M 2 4
M 2.5 5
M 3 5.5
M 4 7
M5 8
M 6 10
M 8 13
M 12 19
M 14 22

Dacă dorești să extragi unele șuruburi sau nituri rupte din anumite ansambluri fără a distruge filetele componentelor, atunci ai nevoie de un set extractor de șuruburi.

Holzșuruburile

Așa cum ziceam, șuruburile sunt foarte rezistente la gravitație, tensiuni și greutăți mari, dar nu pot acoperi nevoile din construcțiile de mare calibru, în care organele de asamblare sunt supuse unor presiuni și greutăți foarte mari. La proiectele de construcție masive, ai nevoie de holzșuruburi. Rolul acestora este de a îmbina foarte strâns materiale precum lemnul, plasticul, rigipsul, etc.

Ca aspect, cele mai multe holzșuruburi cu care te întâlnești în proiectele casnice au o tijă conică filetată, mai subțire la vârf. Ca și șuruburile, holzșuruburile pot fi filetate total (distribuie uniform presiunea de-a lungul lungimii) sau parțial (oferă prindere fără joc).

Vei observa diferențe și la nivelul capului. Holzșuruburile cu cap înecat sunt folosite la îmbinarea mobilierului și în construcții, iar cele cu cap bombat la îmbinările betonului sau lemn-metalului.

La ce se folosesc holzșuruburile?

Dacă decizi că vrei să construiești o verandă nouă de lemn sau o terasă-deck pentru casă, atunci ai nevoie de holzșuruburi de lemn. Ai înțeles ideea: holzșuruburile se utilizează atunci când vrei să asamblezi piese masive de lemn (sau alt material) care trebuie să reziste structural și la greutate mare.

Le vei folosi, de exemplu, la:

Montarea și demontarea holzșuruburilor

În timp ce șuruburile se fixează cu ajutorul unei piulițe și a unei șaibe, holzșuruburile se înșurubează de sine stătător. Cele autoforante necesita o forță mai mică de înșurubare, fiind capabile sa penetreze materialul solid în care sunt introduse.

Holzșuruburile se montează cu o surubelniță manuală sau cu o surubelniță electrică (bormașină) care corespunde tipului de cap (drept, în cruce, stelat, torx, etc.). Cele autofiletante pot fi introduse în lemn sau rigips fară o gaură pregătitoare, dacă vorbim de un diametru mic. Ca să fii sigur, e de preferat să dai o gaură cu un burghiu înainte de a înfileta holzșurubul. În acest fel, ai certitudinea că acesta se fixează bine și previi zgârierea sau despicarea materialului.

Concluzie

Așa cum ai văzut, șuruburile, cuiele și holzșuruburile diferă nu numai ca aspect, ci și ca scop și utilizare. Este esențial să ai acasă sau în atelier toate aceste tipuri de organe de asamblare deoarece trebuie să le folosești pe fiecare în parte pentru a obține un anumit rezultat. Folosește cuiele pentru proiecte ușoare în care materialul preponderent este lemnul. Folosește șuruburi pentru a îmbina diverse piese/materiale de lemn sau tablă. Dacă lucrezi cu mobilier masiv, dorești să fixezi panouri sau podele, lucrezi în beton, etc., atunci holzșuruburile îți vor fi de mare ajutor.

Tu la ce folosești aceste organe de asamblare? Ai realizat proiecte de construcție, renovare sau reparații care au necesitat folosirea tuturor acestor accesorii?

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.