Sfaturi pentru montarea unui tavan fals

11622
0
Share:

Avantajele unui tavan fals sunt numeroase – ofera un aspect curat, modern, izoleaza acustic bine si camufleaza eventualele infiltratii de la etajele superioare.

Montarea tavanului fals nu este foarte dificila, iar daca tii seama de cateva aspecte, vei termina acest proiect repede si fara probleme. In functie de tipul de tavan fals pe care vrei sa il instalezi, avem cateva sfaturi practice.

Tavanul fals casetat (suspendat)

Pe langa atuu-rile amintite, tavanul fals casetat are si beneficul de a ascunde instalatiile, in timp ce permite accesul usor la ele in cazul unor reparatii. Din acest motiv, e foarte popular in instutiii si spatii comerciale, dar castiga teren si in cladirile residentiale.

Cateva aspecte de retinut:

  • Deseneaza un plan al incaperii

Dupa ce ai ales modelul de panou si ii stii dimensiunile (cele mai folosite sunt panourile de 600 mm), deseneaza (pe hartie sau intr-un program computerizat) un plan al incaperii, la scara.

Te va ajuta sa iti planifici necesarul de componente pentru structura tavanului (profile, tije, racorduri, dibluri). Totodata, vei putea calcula cate placi intra pe o latura si sa planifici taierea lor pentru un rezultat simetric la margini.

  • Atentie la grinzi

Atunci cand iei masuratorile pentru instalarea profilul perimetrial, grinzile pot fi o provocare. Va trebui sa decizi daca vei incorpora aceste grinzi in aspectul final sau daca le acoperi cu tavanul fals.

  • Nu uita sa faci eventualele decupaje

Daca instalezi tavan casetat si vei avea de instalat guri de aerisire, ventilatoare sau difuzoare, nu uita sa decupezi panourile inainte de a le monta. Pare un aspect evident, dar omiterea acestui pas e o greseala frecventa.

Pentru astfel de orificii de mici dimensiuni, nu e indicat sa folosesti un instrument electric de taiere. Este suficient sa plasezi obiectul care trebuie inserat, trasezi conturul cu un creion si decupezi cu grija cu un cutter ascutit.

  • Ia in calcul corpurile de iluminat

Tavanul fals casetat „ia” din inaltimea camerei. Atunci cand faci masuratorile si decizi ca e o solutie buna, nu uita sa iei in calcul si eventualele corpuri de iluminat suspendate.

Cu alte cuvinte, nu vrei sa te lovesti cu capul de acestea sau sa ai senzatia de spatiu inghesuit.

Tavanul fals din polistiren

Atunci cand inaltimea camerei nu iti permite un tavan casetat sau vrei o solutie mai ieftina, tavanul fals cu placi din polistiren lipite este raspunsul.

De ce sa tii cont:

  • Pregateste bine tavanul inainte

Inainte de a lipi placile, tavanul trebuie pregatit corespunzator. Acest proces nu trebuie grabit, pentru ca de el depinde buna aderenta a placilor de polisteren.

Folosind o bidinea, aplica amorsa uniform, asigurandu-te ca intreaga suprafata este bine umezita. Nu te apuca de lipit decat dupa ce tavanul s-a uscat!

  • Atentie la cum aplici adezivul

Chiar daca vrei sa fii absolut sigur ca placile adera, nu e indicat sa pui adeziv pe toata suprafata placii. Cum sa procedezi, in schimb?

Cu un spaclu mic, aplica adezivul pe placa in puncte repartizate uniform. Evita sa pui pasta pe margini, pentru ca atunci cand vei presa placa va iesi in afara si va murdari placile. Daca totusi placile se murdaresc cu adeziv, indeparteaza-l cu un alt spaclu cat mai repede.

Tot pentru o lipire uniforma si curata, iti recomandam sa presezi placa cu toata palma si nu doar cu varful degetelor.

  • Colturile, la final

Nu incepe sa lipesti placile plecand dintr-un colt al camerei, pentru ca vei obtine un aspect dezechilibrat. Incepe de la latura dinspre usa (cea mai vizibila), mai bine.

Masoara cu o ruleta inainte lungimea camerei si lungimea placilor, pentru a estima ce spatiu ramane si cum poti taia placile pentru ca rezultatul final sa arate uniform.

Important: foloseste un cutter foarte bine ascutit si asigura-te ca ai la indemana rezerve pentru inlocuire. O lama tocita va taia neglijent placile si poate chiar sa le rupa.

Suntem siguri ca fiecare mester are secretele sale. Tu ce situatii ai intalnit in experienta ta si cum eficientizezi montarea tavanului fals?

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.