3 proiecte DIY folosind doar o masina de gaurit

Share:

O masina de gaurit de incredere este una dintre cele mai utile unelte din casa. Mai ales pentru cei care prefera sa se ocupe singuri de proiecte de construit. De la instalari de mobilier, reparatii sau renovari, bormasina are o multime de intrebuintari.

Daca esti pasionat de mestesuguri, iti dam noi 3 idei pentru care nu ai nevoie decat de masina de gaurit. Lasa-te inspirat si construieste-ti singur mobilierul sau piesele de decor. Iti spunem noi mai jos care sunt pasii.

1. Raft de papuci cu loc de sezut

Pentru dressing sau holul de la intrare, poti construi un raft de papuci. In acest caz, partea de sus a raftului este potrivita pentru sezut sau ca ajutor pentru a ajunge la rafturile cele mai inalte.

Vei avea nevoie de 4 bucati patrate de placaj de 130 – 150 cm diagonala. Taie lemnul ca sa obtii 2 bucati pentru partile laterale de 40 cm latime si 3 pentru rafturile propriu zise si sezut, de 60 de cm latime. Incepe prin a gauri partea de sus si lateralele, iar apoi masoara distanta egala dintre cele doua rafturi. Acum nu mai ramane decat sa prinzi cu bormasina cele 5 bucati de placaj. Uneste partile laterale de partea de sus, iar apoi ataseaza si celelalte doua rafturi.

Pentru un raft solid, poti aplica pe toate imbinarile lipici inainte de a prinde placile impreuna. La fel de usor poti construi un suport vertical pentru papuci sau un cuier pentru haine.

2. Suport de condimente pentru sertar

Daca nu ai deja sertarele din bucatarie dotate cu sectiuni separatoare, un astfel de suport te va ajuta sa gasesti mai repede ceea ce cauti. Cutia sau sertarul de condimente sunt greu de organizat si o privire de ansamblu te ajuta sa mentii mereu condimente proaspete.

Construieste singur un suport care sa iti ofere suficienta vizibilitate asupra condimentelor din sertar. Din placaj de lemn taie 6 bucati mai late, de dimensiunea sertarului si inca 7 bucati mai inguste (ca dimensiune, jumatate din cele late). Prinde acum cu bormasina bucatile de placaj pentru a construi o “scarita”, lipind bucatile late de cele inguste alternativ. Un astfel de proiect dureaza maxim o ora, iar daca vrei ceva mai complex poti realiza un sistem cu doua rafturi glisante tot pentru sertar. Aici insa ai nevoie de ceva mai multe materiale si unelte.

3. Raft pentru amintiri

Un suport de poze sau cadouri de la cei dragi pentru birou sau camera de zi, usor de construit. Dintr-o bucata de placaj taie doua placi pentru rafturi de 40 cm lungime. La fiecare capat, decupeaza doua gauri de 20 cm, la un unghi de 45 de grade pentru imbinari. Taie inca doua bucati de placaj de 20 cm lungime pentru partile laterale ale raftului. Acestea le vei potrivi in gaurile date anterior si le vei prinde de rafturi cu bormasina. Poti sa atasezi inca doua bucati subtiri de lemn, de aprox 4 cm grosime in spatele raftului pentru a sprijini mai usor obiectele.

In functie de amploarea proiectului si nevoie, te poti echipa cu o masina de gaurit cu set complet de accesorii, sau una cu polizor. Iar pentru proiectele din exterior o masina de gaurit cu acumulator iti va fi de mare ajutor. Pentru ca un material de calitate trebuie pregatiti ca atare, iti dam si cateva sfaturi despre cum sa finisezi lemnul pe care il folosesti la astfel de proiecte.

Sfaturi pentru finisarea lemnului

  • Foloseste un smirghel pentru a finisa suprafetele curbate si zonele in care nu poti ajunge cu o masina de slefuit.
  • Testeaza pe suprafete mici baitul pe care urmeaza sa il aplici pentru a te asigura ca vei obtine nuanta dorita.
  • Foloseste pensule de calitate. Pentru vopseaua pe baza de apa alege una sintetica, iar pentru cea pe baza de ulei foloseste una cu par natural.
  • Curata petele de grasime de pe lemn cu diluant si nu folosi solventi puternici de curatare, care pot afecta vopseaua si lacul.

Pentru proiectele de mai sus poti achizitiona bucati de lemn noi sau poti folosi mobilier vechi pe care sa il reciclezi. In final, poti vopsi piesa construita intr-o culoare care sa completeze spatiul de acasa. Construieste dupa nevoia spatiului tau!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.