Cele mai intalnite greseli pe care le faci cand folosesti un aparat de sudura

18555
0
Share:

Cu siguranta ai apelat la operatiunea de sudura pana acum si daca te ocupi chiar tu de acest lucru, e posibil sa intampini provocari. Datorita procedeelor diferite de sudura, a tipurilor de unelte disponibile si a nivelului de utilizare, poti face greseli care sa iti afecteze intreg proiectul. Iti spunem noi care sunt cele mai comune greseli, ca sa te asiguri ca le eviti de fiecare data.

Aparatul de sudura este una dintre cele mai la indemana metode de a imbina doua bucati de metal intre ele. Acesta se foloseste de scurtcircuitarea electrodului si a metalului prelucrat, in urma caruia temperatura inalta produce o fuziune intre bucatile de metal. In cazul unor aparate, in timpul sudurii, este eliberat gazul ce izoleaza baia de sudura de oxigenul din aer si incetineste racirea metalului sudat, protejandu-l.

Ca sa te asiguri ca vei executa orice sudura la cea mai buna calitate, discutam despre cele mai comune greseli pe care sa poti evita.

1. Alegerea echipamentului gresit pentru sudura

Aparatele de sudura folosesc metode diferite de lucru, iar pe piata vei gasi 3 tipuri principale de aparate. E important sa alegi unealta potrivita proiectului tau.

  • Aparatul de sudura cu electrod MMA este cel mai popular pe piata si sudeaza metalele prin topirea la o temperatura ridicata a electrodului. Necesita experienta in utilizare mai mare si nu va fi eficient in sudarea materialelor mai subtiri de 1 mm. Este insa util atat in exterior cat si interior iar suprafetele ruginite sau vechi se vor suda fara probleme.
  • Aparatul de sudura MIG/MAG topeste un fir metalic pentru a suda doua piese. Cordonul de sudura este protejat de gaz. Este ideal pentru incepatori sau sudori ocazionali si asigura un rezultat durabil si extrem de curat si neted. Echipamentele MIG MAG performante pot fii utilizate cu success si in industrie.
  • Aparatul de sudura TIG foloseste un electrod nefuzibil (neconsumabil) si gaz protector. Acesta necesita ceva mai multa experienta in utilizare si indemanare, iar procesul de sudura este mai lent. Acest aparat este complex dar permite sudarea unei largi varietati de metale si aliaje.
  • In final, un aparat de sudura autogen foloseste flacara oxiacetilenica pentru a topi metalul si firul metalic necesar realizarii cordonului . Acesta e folosit mai mult pentru taierea si perforarea materialelor si este indicat si pentru incepatori. Este insa mai putin popular, deoarece produce des deformatii in material.

2. Alegerea gresita a materialelor de lucru

In cazul sudurii este extrem de important sa cunosti foarte bine materialul cu care urmeaza sa lucrezi. In functie de acesta, vei alege masina potrivita pentru sudura, tipul de curent sau de gaz si vei stii daca metalul trebuie preincalzit sau nu.

In functie de metalul pe care il sudezi si a electrodului utilizat, parametrii arcului electric (amperajul /Voltii) influenteaza viteza de deplasare din timpul sudurii. Atunci cand sudezi cu un curent mare, mareste viteza de deplasare ca sa nu arzi materialul. Ai grija ca metalul sa nu se gaureasca de la un amperaj prea puternic.

3. Setarea incorecta a parametrilor

In functie de aparatul de sudura la care apelezi, alegrea sarmei potrivite va dicta si rezultatul sudurii. Utilizeaza sarma care are o compozitie chimica cat mai apropiata materialului de baza si tipului de gaz protector folosit. Diametrul sarmei il alegi in functie de grosimea materialului ce urmeaza sa il sudezi.

In cazul sudurii cu un aparat MIG/MAG este important sa setezi si tensiunea in functie de arcul electric si lungimea arcului. Un arc scurt permite o viteza destul de ridicata de sudare, insa apare riscul de stropi, iar patrunderea este mai mica in comparatie cu sudarea in regim spray arc. Un arc lung si spray arc, permit o viteza de sudare mai mare, dar pot aparea probleme tehnice datorita energiei mari degajate de arcul electric.

4. Viteza necontrolata in timpul sudurii

Un alt factor important care stabileste calitatea sudurii este viteza cu care te deplasezi in timpul sudurii. Un parcurs prea incet sau dimpotriva, prea rapid modifica forma cordonului de sudare. Ai grija sa mentii mereu viteza si distanta dintre duza de contact si piesa, constanta. Nu uita sa urmaresti baia metalica mereu, astfel incat sa se solidifice uniform pe tot parcursul sudurii.

In final, o intretinere corecta a aparatelor de sudura va rezulta intr-o durata de viata mai mare pentru aparat si o sudura eficienta. Ai grija sa cureti mereu aparatul de sudura cu solventul potrivit. Verifica mereu ca duzele de gaz sa nu fie infundate. Daca folosesti un aparat MIG/MAG ai grija ca in timpul utilizarii sa mentii pistolul si cablul de alimentare cat mai drepte posibil.

Nu uita sa porti echipamentul de protectie potrivit si sa te asiguri ca lucrezi in conditii de siguranta cu aerisire adecvata. Solutia cea mai accesibila nu e neaparat cea potrivita asa ca e important sa iti cunosti nevoile si sa alegi aparatul potrivit pentru tine.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.