10 reguli generale de siguranță pe șantier

Share:

Statisticile arată că meseria de constructor este una dintre cele mai expuse riscurilor de accidentare. Indiferent cât de experimentat crezi că ești, principiul paza bună trece primejdia rea rămâne valabil, așa că este vital să respecți toate protocoalele de securitate și sănătate a muncii pe șantierele de construcții, indiferent de dimensiunea sau destinația proiectului la care se lucrează.

Iată care sunt cele 10 reguli generale de siguranță pe șantier pe care oricine lucrător trebuie să le cunoască:

Lucrează doar cu echipament de protecție 

Echipamentul de protecție nu este opțional. Minimul pe care ar trebui să îl aibă orice angajat este îmbrăcăminte (pantaloni / geacă/ salopetă), mănuși, bocanci și cască de protecție.

În funcție de specificul activității, ochelarii, căștile de protecție la zgomot, măștile de protecție împotriva vaporilor toxici sau a prafului pot fi necesare.

Îmbrăcămintea cu rol protector necesită adaptată anotimpului și să aibă detalii reflectorizante.

Securizează sistemele pentru lucru la înălțime

Pe șantier nu este loc de lipsuri și improvizații. Mai ales când vorbim despre operațiunile care presupun lucrul la înălțime, unde apare riscul de dezechilibrare fie la marginea construcției – fie prin deschideri incorect acoperite, fie prin pășirea pe materiale fragile sau degradate.

Orice material care a fost expus la intemperii suferă în timp pierderi de rezistență, ca să nu mai vorbim despre structurile temporare, care nu sunt încă fixate stabil.

Ca atare, pe lângă verificare, este necesar să se monteze balustrade de protecție, să fie folosit un eșafodaj și chiar plase de protecție. Materialele fragile peste care nu se trece vor fi acoperite și marcate cu panouri de avertizare. 

Echipează-te corect când lucrezi pe schele 

Pentru a micșora de riscul de cădere sau lovirea cu obiecte care cad prin goluri neacoperite, muncitorii trebuie să fie echipați cu hamuri de protecție, cască de protecție și încălțăminte antiderapantă.

Atenție și la starea vremii: este mai bine să se evite lucrările când vântul bate cu putere, ninge sau plouă abundent ori temperatura scade sub 0 grade.

Verifică întotdeauna ca roțile schelei mobile să fie blocate și că piciorul de schelă este vertical.

Ai grijă cum folosești scările

Scările sunt nelipsite pe șantier, însă este nevoie să ne asigurăm de câteva aspecte elementare: scara să fie așezată la unghi de 75 de grade, sprijinită pe un punct solid și legată sus și jos de un punct fix, balamalele să fie securizate, treptele să fie uscate. Persoana care utilizează scara se va asigura să aibă mereu trei puncte de sprijin.

Scările pot fi folosite și în combinație cu platforme de lucru (schele pe capre); acestea trebuie utilizate doar pentru lucrări ușoare, de scurtă durată. Platforma de lucru trebuie așezată pe scară la cel mult 2 metri înălțime și pe cât posibil, e recomandat să se lucreze din șezut.

Securizează lucrările de excavații

Săpăturile pentru fundații sau canalizare presupun, chiar și pentru muncitorii experimentați, un risc de surpare a pereților. De fapt, prăbușirea malurilor se poate produce în cazul oricărei excavații de peste 1.2 metri înălțime.

Pentru a preveni această eventualitate, asigură-te că pereții șanțurilor sunt bătătoriți la unghi de 45 de grade și montează materiale de susținere pe întreaga lungime.

În plus, excavațiile trebuie împrejmuite cu bariere de peste 1 metru pentru a preveni căderea accidentală.

Fii precaut la lucrul sub tensiune

Alături de riscul de cădere, cel de electrocutare se află în topul pericolelor de pe șantier. 

Pentru orice lucrări care vizează rețeaua electrică, muncitorii trebuie să utilizeze covoare din cauciuc și mănuși electroizolante. Se va evita cu orice preț lucrul sub tensiune în condiții de umiditate atmosferică.

Înainte de utilizarea echipamentelor electrice, muncitorii trebuie să verifice starea de funcționarea a acestora, împâmântarea și integritatea izolației de pe cabluri.

Cablurile electrice nu trebuie înnodate niciodată, pentru că astfel apare riscul de scurtcircuit.

Utilizează cu mare atenție echipamentele cu pânze de tăiere

Fierăstrăul circular este unul dintre cele mai utilizate și, totodată, mai periculoase echipamente de pe un șantier, ridicând un risc de tăiere în lamă sau rănire cu așchiile de lemn.

Pentru siguranță, fierăstrăul va fi pus în funcțiune numai când este dotat cu apăratoarea care împiedică contactul dintre mână și lamă. Muncitorii vor folosi o tijă de împingere pentru a direcționa materialul de debitat.

Învață cum se realizează manevrarea corectă a materialelor

Una dintre sarcinile obișnuite pe șantier este manevrarea fizică materialelor, care poate avea un impact nefast asupra mușchilor și articulațiilor, dacă nu este executată cu precauție.

De aceea, fiecare muncitor trebuie să deprindă tehnicile de ridicat și cărat greutăți. Obiectele grele trebuie ridicate nu prin aplecare cu spatele încovoiat, ci din poziția de genuflexiune, cu genunchii îndoiți și spatele drept. 

Restricționează accesul vizitatorilor 

Șantierul este un loc periculos și pentru cei care sunt doar în recunoaștere. Este foarte important ca toate căile de acces pe șantier să fie împrejmuite și echipate cu panouri de avertizare. Orice vizitator autorizat trebuie să poarte cască de protecție și să fie însoțit de o persoană instruită. 

Păstrează la îndemână trusa de prim-ajutor

De pe șantier nu poate lipsi în nicio situație trusa de prim-ajutor.

Kitul de intervenție standard acoperă nevoile de intervenție în oprirea sângerării în caz de tăiere, până la sosirea echipajului medical. Trusa de prim-ajutor va fi depozitată la vedere, într-un loc accesibil. Mai departe, fiecare muncitor, poate contribui direct în îmbunătățirea propriei siguranțe prin:

  • inspectarea siguranței mediului înainte de a începe orice operație de lucru;
  • scurte ședințe zilnice de echipă, înainte de a începe munca, pentru a identifica împreună riscurile sarcinilor de executat și soluțiile prin care se pot evita accidentele;
  • menținerea ordinii pe șantier: degajarea platformelor de lucru și a scărilor de resturi de materiale și echipamente care nu sunt folosite imediat, pentru a evita împiedicarea, curățarea substanțelor uleioase, îndepărtarea/îndoirea cuielor care ies din scânduri ș.a.
Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.