Echipament de protectie adecvat pentru lucrul la inaltime

Lucrul la inaltime presupune riscuri mult mai mari de accidentare, iar cei ce au astfel de meserii trebuie sa cunoasca cum sa se protejeze eficient in timpul lucrului.
Pentru siguranta in cazul muncii la inaltime se folosesc echipamente de protectie care respecta normele legale. Mai mult, munca in acest domeniu necesita o planificare si o verificare atenta a echipamentelor special concepute cat si o supervizare continua. Echipamentul de protectie permite muncitorilor ce lucreaza la inaltime sa isi desfasore activitatea in conditii depline de siguranta si cu eficienta.
“Lucrul la inaltime” se refera la activitatile desfasurate la minim 2 metrii fata de baza de referinta a solului, baza fata de care nu exista pericolul de cadere in gol. Mediile in care se lucreaza la pana la 2 metrii inaltime se considera “lucru la inaltime mica”, la care se adopta masurile de siguranta in functie de pericolele existente.
Pasi pentru asigurarea sigurantei
In orice mediu in care se lucreaza la inaltime, trebuie urmati o serie de pasi pentru ca munca sa se desfasoare in conditii de siguranta. Cauza principala a accidentelor datorate lucrului la inaltime este folosirea gresita sau nefolosirea echipamentelor de protectie.
Pentru inceput, verifica echipamentul de protectie ce trebuie sa fie intr-o stare cat mai buna. In continuare, fiecare muncitor trebuie instruit inainte de inceperea muncii, cu privire la masurile de siguranta.
In cazul in care trebuie transportate materiale pe o scara sau o constructie temporara, trebuie sa te asiguri ca incarcatura sustine greutatea fara probleme. Astfel, este necesara verificarea grinzilor si a podelelor astfel incat acestea sa fie fixate si sa nu existe deplasare in timpul lucrului. Podelele auxiliare trebuie testate inainte de utilizare, cu o incarcatura dubla fata de cea planificata, iar picioarele scarilor trebuie fixate pentru a evita alunecarea sau deplasarea.
Echipamentul adecvat
Echipamentul de protectie pentru munca la inaltime difera in functie de mediu, spatiu si nevoile de siguranta. Insa fiecare muncitor trebuie sa poarte in permanenta in timpul lucrului echipament individual de protectie, care sa fie testat inainte de fiecare utilizare. Indiferent de echipament, acesta are o durata limitata de viata, iar cel ce este deteriorat sau vechi trebuie inlocuit. Nu este permisa utilizarea echipamentelor deteriorate, slabite sau invechite care pot contribui la accidentare.
In functie de tipul de lucru la inaltime si de mediul in care se desfasoara, alege echipamentul potrivit in functie de rolul pe care acesta trebuie sa il indeplineasca. Echipamentul de protectie contra caderii in gol de la inaltime are ca rol principal pozitionarea si suspendarea lucratorului in timpul muncii si limitarea deplasarii acestuia spre directia sursei de posibila accidentare.
- Franghiile si centurile de siguranta sunt elemente de baza in echipamentul de protectie pentru lucrul la inaltime. Acestea trebuie sa aiba o lungime maxima de 2 metri, iar in functie de caz se utilizeaza centura cu unul, sau doua cordoane de siguranta pentru a fi folosite alternativ. Acestea trebuie prinse de un loc de ancorare fix sau mobil si trebuie sa fie prevazute cu bretele pentru umeri, picioare si sezut.
- Dispozitivele de ancorare sunt folosite impreuna cu centurile de siguranta si opritoarele de cadere, pentru protectia muncitorului. Centurile de siguranta asigura pozitionarea muncitorului si chinga de reglare ofera mobilitate in timpul lucrului. Opritoarele de cadere sunt montate direct pe fraghie, iar conectorii sunt fie carlige, fie carabiniere. Centurile permit si agatarea corecta a uneltelor, astfel incat sa fie mereu la indemana.
- Casca de protectie este obligatorie pentru toti cei ce lucreaza la inaltime. Aceasta trebuie sa fie intr-o stare buna, si captusita pe interior daca mediul de lucru este rece. Inclusiv cei ce supravegheaza munca trebuie sa poarte casca de protectie. Chiar si la o inaltime mica unde exista pericolul de accidentare redus, casca este obligatorie.
- Ochelarii de protectie si manusile nu trebuie sa lipseasca nici aici. In functie de mediul de lucru, alege ochelarii care ofera suficienta vizibilitate, dar si protectie la razele solare, si manusi de protectie in functie de tipul de munca.
- Incaltamintea de protectie este obligatorie: Bocancii cu bombeu metalic si lamela metalica in talpa protejeaza impotriva ranirii picioarelor, iar talpa speciala, aderenta, protejeaza impotriva alunecarii. Cizmele din cauciuc, electro-izolante, se folosesc in cazul unor pericole de electrocutare.
Pentru ca lucrul la inaltime sa se desfasoare in conditii de siguranta ai grija ca toate echipamentele sa fie verificate inainte de utilizare. Acestea trebuie sa asigure aceiasi parametrii de siguranta pe intreaga durata a lucrului, sa fie omologate si testate dinamic in conditii optime.