DIY: Cum iti poti construi o sera in cativa pasi

Share:

Orice gospodar cunoaste beneficiile unei sere in gradina. Aceasta iti permite sa cultivi legume, fructe sau flori in orice perioada a anului, fara a fi afectate de vremea de afara.

Constructia unei sere nu e o operatiune foarte complexa si te poti ocupa tu de ridicarea ei, cu materialele potrivite si cateva sfaturi utile. Dintre tipurile de sere pe care le poti construi acasa, poti alege intre cea tip tunel sau cea cu acoperis. Ambele tipuri au la baza o structura solida, bine ancorata in pamant si o folie protectoare ce acopera scheletul din lemn, otel sau PVC.

Cateva sfaturi de inceput

 • Inainte sa te apuci de acest proiect, stabileste cantitatea de legume sau flori pe care urmeaza sa o cultivi. Un solariu de aproximativ 15m patrati, va fi suficient pentru a cultiva alimente pentru un an intreg, pentru o familie de 4 persoane. Daca doresti sa realizezi o productie mai mare, vei avea nevoie de un spatiu pe masura.
 • Alege locul cel mai luminos din gradina, fara copaci mari care sa umbreasca sera. Ai grija, ca locul destinat pentru aceasta sa fie ferit de vant si pericolul de inundatii. E de preferat ca ea sa fie amplasata in panta pentru a favoriza scurgerea apei, mai ales in perioada de toamna-iarna. Pregateste solul prin sapare si afanare si adauga-i un amestec de nisip. Poti controla si fertilitatea solului, dar mereu cu ingrasaminte naturale.
 • O sera trebuie sa beneficieze de suficienta ventilatie. Astfel, daca te vei baza pe cea naturala, ai grija ca sera sa fie potrivit de lata astfel incat aerul sa ajunga pana in mijlocul ei. In cazul in care sera e de dimensiuni mari, poti apela la ventilatoare de evacuare a aerului instalate pe acoperis.  

Sera cu acoperis este avantajata de o ventilatie excelenta a aerului si o durata mai mare de viata. Are nevoie de intretineri mai reduse si asigura recolte bogate intreg anul. In ceea ce priveste structura sa, sunt realizate din lemn sau metal.

Sera de tip tunel este foarte usor de construit si are o structura metalica sau combinata, ancorata foarte bine in pamant, ce este apoi acoperita cu o folie de plastic. Presupune o investitie mai mica si o intretinere mai mare – folia de plastic trebuie schimbata periodic pentru a asigura o aerisire corecta si a impiedica aparitiei mucegaiului.

Construieste o sera tip tunel pas cu pas

Una dintre cele mai simple tipuri de sere de realizat, este aceasta cu schelet din otel sau lemn si acoperita cu folie de plastic. Este recomandat lemnul de ulm sau de fag pentru structura serei. Iar folia transparenta, este indicat sa o schimbi o data pe an pentru a mentine aceeasi calitate a aerului si temperaturii inauntru.

Vei avea nevoie de:

 • 2 grinzi de lemn de 2m si 2 grinzi de 3m lungime, pentru baza
 • 6 tevi din otel galvanizat de 30 cm lungime si diametru de 16mm, pentru ancorare
 • 3 tuburi de PVC cu diametru de 15 mm, pentru arcuri
 • 4 grinzi de lemn de 2m pentru scheletul usilor
 • 2 grinzi de lemn de 3m pentru scheletul interior
 • Folie de plastic pentru acoperis
 • Trusa de unelte

 

 1. Incepe prin a masura spatiul cu o ruleta si a proiecta noua constructie. Materialele iti ajung pentru o sera de dimensiune medie spre mica.
 2. Vei incepe prin a realiza forma de baza, din 4 grinzi de lemn pe care le prinzi impreuna cu o surubelnita electrica.
 3. In interiorul scheletului de baza, la fiecare colt al acestuia realizeaza o gaura in pamant de aproximativ 30 cm cu un burghiu pentru pamant. Mai da inca 2 gauri la distante egale de colturi, pe laturile bazei. In acestea vei introduce tevile din otel galvanizat si vei stabiliza arcurile din PVC.
 4. Tubul din PVC il vei fixa apoi in interiorul tevii din otel din pamant si il vei arcui pana in partea opusa unde il prinzi de cealalta teava din otel. Prinde fiecare tub de PVC de fiecare parte, pentru a forma 3 arcuri pentru solar.
 5. Pentru o ancorare solida, poti prinde fiecare tub de PVC de lemnul de baza, folosind o surubelnita electrica si un colier metalic.
 6. Realizeaza cadrul din lemn pentru cele doua usi si foloseste surubelnita electrica pentru a le prinde de structura din lemn.
 7. Pentru o structura solida, poti prinde alte doua grinzi de lemn paralel, pe interior de la o usa la cealalta.
 8. Acopera apoi intreaga structura cu folie de plastic transparenta. Poti alege o folie mai groasa pentru acoperis, fata de folia mai subtire pentru laturile serei.
 9. Intinde folia peste tevile de PVC si fixeaza-o de structura de lemn cu un capsator.
 10. In final, cu un cutter taie folia din jurul usilor pentru acces si ai propria sera!  

 

Culturile vegetale din sere sunt foarte profitabile si usor de realizat. Plantele sunt protejate intreg anul, ofera o recolta mai bogata si pot rodi independent de lunile anului. Pentru o recolta imbelsugata, verifica calitatea solului. Unul bogat in minerale, cu o concentratie scazuta de sare si adaus de nisip este indicat in sere. Poti apela si la ingrasaminte, dar ai grija sa fie naturale. Acestea iti asigura o recolta sanatoasa si nu afecteaza plantele deloc. Nu uita sa instalezi un sistem de irigatii care sa asigure suficienta apa pentru toate plantele.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.