Cum prevenim inghetarea conductelor pe timpul iernii

5968
1
Share:
Cum prevenim inghetarea conductelor pe timpul iernii

Aceasta perioada este cea mai periculoasa pentru conductele aflate in afara casei, sau chiar si pentru cele din interior. Cei ce s-au confruntat cu o teava inghetata, stiu ca daunele pot afecta mai mult decat instalatia iar reparatiile sunt costisitoare.

Conductele care sunt cele mai vulnerabile la temperaturile scazute sunt cele din peretii exteriori neizolati. La fel de expuse sunt si conductele de alimentare cu apa in zonele neincalzite, sistemul de irigare, sau furtunul de alimentare a sistemelor din exterior.

Pentru a preveni inghetarea conductelor, chiar si la cele mai mici temperaturi, ti-am pregatit cateva sfaturi pentru a proteja starea conductelor in anotimpul rece.

Sfaturi pentru prevenirea inghetului

  • Verifica conductele aflate in spatiile neincalzite (pod, mansarda, pivnita) si izoleaza fiecare segment in parte. Daca sunt in stare buna, le poti proteja prin imbracarea lor cu tuburi din vata minerala. Daca observi mici sparturi in sistemul de izolatie, aplica spuma poliuretanica pentru a sigila conducta. In cazul tuburilor din vata minerala, trebuie doar sa pui tuburile cap la cap in jurul conductelor de apa si sa le lipesti cu banda adeziva. Poti apela si la solutia profesionala, dar ceva mai scumpa – banda electrica ce incalzeste teava si impiedica inghetul atunci cand temperatura din jurul conductei va scadea sub valoarea prestabilita.
  • Nu uita sa scurgi apa din bazin, aspersoare sau liniile de aprovizionare cu apa a piscinei. La fel, scoate din functiune furtunurile si goleste instalatia exterioara de apa. Pastreaza supapa deschisa pentru a goli conducta si pentru a proteja teava in cazul inghetarii apei ramase. Deconecteaza si furtunul de gradina de la robinet si depoziteaza-l in magazie.
  • Daca urmeaza sa lipsesti de acasa pentru o perioada mai lunga de 3, 4 zile, opreste alimentarea cu apa si goleste conductele de apa rece si apa calda. Dupa ce opresti alimentarea, deschide un robinet si asteapta ca toata apa sa se scurga de pe conducta. Astfel, indiferent de temperatura previi inghetarea conductelor si nu mai risti sa te intorci acasa si sa fii nevoit sa repari pagubele.
  • Daca nu ai apucat sa izolezi conductele de apa, iar temperaturile sunt foarte scazute poti lasa un robinet partial deschis, astfel incat sa circule mereu o cantitate foarte mica de apa. Desi factura de apa va creste, pagubele produse de o conducta sparta vor fi mult mai mari.

Solutii pentru conductele inghetate

Indiferent de materialul din care sunt realizate conductele, acestea devin vulnerabile pe timp de iarna. Atunci cand observi probleme la un robinet de apa verifica contorul si conductele din apropierea acestuia. Daca o sectiune este foarte rece, probabil acolo este blocajul. Daca un robinet nu functioneaza, dar altul da, atunci blocajul este pe o conducta din peretii exteriori, probabil intr-o zona care nu este izolata foarte bine. In cazul in care nu poti determina sursa problemei, poti apela la o camera de inspectie vizuala pentru verificarea conductelor.

Verifica daca teava este crapata sau daca exista un dop de gheata in interior ce blocheaza apa. In cazul unei conducte sparte, este mai bine sa fie reparata inainte de a fi dezghetata. In aceste situatii, un kit cu arzator sau o statie de lipit te vor ajuta sa repari conducta. Nu este indicat sa incalzesti teava cu torta, apa clocotita sau sa aplici o temperatura ridicata, intrucat poate exploda.

Inainte de a incerca sa desfunzi conducta inghetata, inchide robinetul de alimentare cu apa pentru ca volumul apei sa nu creasca brusc. Deschide apoi la maxim robinetul legat de conducta blocata pentru ca aburul sa poata fi eliminat in timpul dezghetarii. Porneste robinetele de apa calda din casa pentru a crea un echilibru, iar acestea vor incalzi in apropierea liniilor inghetate si vor inlatura blocajul.

Daca nu ai reusit sa identifici segmetul inghetat, incalzeste linia de la robinetul afectat catre exterior pana cand blocajul este eliminat. Poti apela banda electrica sau la convectia termica alimentata cu supapa de recirculare a apei calde, cu o temperatura controlata. Astfel, apa va circula permanent si previne congelarea apei indiferent de izolarea conductei.

In cazul conductelor este mereu mai bine sa previi inghetarea lor decat sa repari pagubele produse in urma unei tevi sparte. De multe ori este vorba de un blocaj ce se poate dezgheta in cateva minute, dar care nedetectat la timp poate provoca fisurarea si spargerea conductei. Cu cateva masuri de siguranta si cu verificari atente, poti verifica orice problema si o poti repara.

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.