GHID: Cum alegi cel mai bun redresor auto

2189
0
Share:

Întreținerea mașinii este o grijă pe care o avem tot anul, însă așa cum știm, sezonul rece aduce provocări în plus. Temperaturile scăzute și perioadele mai lungi în care automobilul stă în parcare fără să fie pornit pot cauza descărcarea acumulatorului auto.

Mașina care refuză să mai pornească e un scenariu extrem de neplăcut, dar destul de frecvent pe timp de iarnă. Ca să nu depinzi de ajutorul prietenilor sau al unei firme de intervenții auto în astfel de situații, soluția este redresorul auto.

Cum să alegi cel mai bun redresor auto pentru mașina ta? Rămâi alături de noi.

Utilitatea unui redresor auto

Redresorul auto transformă curentul alternativ de la priză în curent continuu pentru a încărca o baterie auto care s-a descărcat, prin intermediul cablurilor de alimentare care se cuplează la borne.

Orice acumulator auto are un ciclu limitat de viață și după un anumit timp, poate da semne de „oboseală”. Însă, cel mai adesea bateria auto nu te avertizează din timp, ci te poate lăsa când te aștepți cel mai puțin. Având un redresor, poți remedia și singur aceste capricii, fără să mai apelezi la service.

Pe lângă faptul că un redresor te scoate din impas, pe termen lung te ajută și să menții sănătatea bateriei. Uzura unui acumulator auto se accentuează după o perioadă de funcționare cu un nivel scăzut de energie. De aceea, recomandăm oricărui șofer să pună pe listă achiziția unui redresor: nu doar pentru urgențe, ci și pentru mentenanță (încărcarea periodică a bateriei solicitată de frig, care amână înlocuirea acesteia).

Ce criterii urmărești la un încărcător de baterie auto

Tensiunea de ieșire

Primul factor esențial de compatibilitate este tensiunea oferită de redresor, care trebuie să corespundă tensiunii bateriei mașinii tale. Cea mai mare parte a automobilelor sunt dotate cu acumulatori auto de 12 V, așa că în cazul descărcării, vor putea fi încărcate numai cu un redresor cu ieșire de 12 V, care de altfel sunt și cele mai numeroase de pe piață.

Camioanele, autobuzele, tractoarele, de exemplu, vor necesita pentru încărcarea bateriei un redresor cu ieșire de 24 V.

Există suficiente modele de redresoare auto dotate cu două ieșiri, una de 12 V și alta de 24 V, o alegere inteligentă dacă deții mai multe vehicule cu acumulatori diferiți. Dacă în schimb ai și mașină, și motocicletă, mai bine alegi un redresor care permite încărcarea și la 12 V, și la 6 V.

Comutarea între tipurile de tensiuni se poate face prin apăsarea unui buton, deși există și echipamente la care selecția tensiunii de încărcare este detectată automat.

Tipul de baterie

Compatibilitatea între redresor și baterie ține cont nu doar de tensiune, ci și de tipul acumulatorului. Cele mai des întâlnite sunt bateriile tip plumb-acid, însă există și altele:

 • Plumb-gel;
 • Calciu;
 • WET;
 • EFB;
 • Li-Ion;
 • AGM;
 • Gel.

Verifică pe eticheta bateriei tale tipul și asigură-te că redresorul pe care ai pus ochii corespunde.

Amperajul

Amperajul (care măsoară intensitatea curentului electric) semnalează cantitatea de curent electric pe care o transmite redresorul către baterie. Acesta influențează direct viteza cu care redresorul încarcă o baterie auto descărcată. În mod firesc, un amperaj mai mare al redresorului înseamnă mai puțin timp petrecut la încărcat.

Pe lângă aspectul vitezei de încărcare, potrivirea amperajului unui redresor cu cel al bateriei contează și pentru sănătatea acumulatorului. Recomandarea generală e ca intensitatea curentului de ieșire al redresorului să fie de cel puțin 10% din capacitatea bateriei, în caz contrar bateria riscând să se deterioreze. Redresoarele auto de 5A fac față pentru o mașină mică, deși timpul de încărcare poate fi seminificativ, în schimb dacă îți dorești să reîncarci bateria mașinii peste noapte, îți recomandăm un redresor de cel puțin 10A.

Vei găsi în fișa tehnică de produs, la fiecare redresor care este intervalul pentru capacitatea bateriei pentru care funcționează optim.

Sistemele de siguranță

Ca orice dispozitiv electric, și redresorul poate ridica anumite riscuri atunci când este utilizat incorect.

Te sfătuim să verifici pe lista specificațiilor tehnice a produsului pe care intentionezi să îl cumperi prezența acestor funcții:

 • Protecție la inversarea polarității – în cazul în care așezi greșit cleștii care conectează bateria la redresor, acesta nu va porni. E foarte util ca redresorul să aibă buton on-off, să nu pornească automat când e conectat la priză, ca o dublă protecție în cazul în care ai inversat polaritatea;
 • Protecție la suprasarcină – o măsură prin care aparatul monitorizează amperajul și voltajul, pentru a evita supraîncărcarea bateriei auto, care poate să afecteze atât acumulatorul, cât și redresorul;
 • Protecție la supraîncălzire și scânteie – e bine ca redresorul să aibă un circuit de protecție care să împiedice suprasolicitarea aparatului, un risc major de incendiu.

Redresoarele din magazinul nostru respectă aceste norme de siguranță.

Portabilitatea

Chiar dacă performanțele tehnice sunt cele mai importante la un echipament auto, ajută ca redresorul să fie dotat cu mâner ergonomic, pentru a fi ușor de transportat. Redresoarele mai masive, care se folosesc de regulă în service-uri auto, sunt dotate inclusiv cu roțile.

Dimensiunile pot fi și ele luate în calcul dacă spațiul de depozitare din garaj sau debara este limitat.

Alte detalii importante: calitatea cleștilor – clemele trebuie să fie bine izolate cu plastic sau cauciuc și lungimea cablurilor de alimentare.

Funcții suplimentare

Odată ce ai indentificat un model de redresor compatibil, poți să te uiți și după alte funcții utile care fac folosirea mai comodă:

 • Funcție de oprire automată – după ce bateria s-a încărcat, redresorul se închide singur, pentru siguranță;
 • Afișaj electronic, care indică statusul de încărcare, tensiunea și amperajul;
 • Mai multe moduri de încărcare, pentru încărcare normală, rapidă (fast charge) ori mentenanță;
 • Funcționare la temperaturi joase, ca să îl poți folosi pe orice prognoză meteo.

Redresor auto vs. starter

Ambele se conectează la baterie și sunt necesare atunci când mașina nu poate porni din cauza descărcării acumulatorului. Atunci, care e diferența?

Redresorul

Așa cum am discutat mai sus, redresorul este destinat pentru încărcarea bateriei descărcate.

Demontezi bateria de pe mașină, o conectezi cu cleștii la redresor, pornești redresorul și în câteva ore, bateria se va încărca complet.

Redresorul auto se conectează la priză, deci utilizarea lui depinde de sursa de curent.

Starterul

Numit și jump-starter, pe de altă parte, te ajută să pornești mașina când bateria este complet descărcată, fără însă să o încarce. Jump-starterul folosește un curent de pornire de mare intensitate și asistă demarorul pentru a-i da mașinii un „șoc” care să o urnească din loc.

Pentru a folosi un starter, nu e nevoie să demontezi bateria. Odată ce mașina a pornit, ai două opțiuni: fie mergi pe o distanță mai lungă, pentru a-i permite bateriei să se încarce, fie îți continui drumul inițial și apoi la oprire folosești redresorul ca să încarci bateria.

Modele precum cel de la FERM sau Mafcom au funcție dublă, și de redresor și de starter. La mașinile dotate cu acumulatori foarte puternici, un starter are nevoie de un curent maxim de pornire superior. Aici intervine nevoia unui robot de pornire auto, preferat mai ales de service-urile auto sau de electricienii independenți.

În același timp, există și startere compacte, dotate cu baterie internă, care nu depind de priză și pot fi ținute în portbagaj, pentru situații de urgență. Dacă te gândești că acest tip de starter e mai potrivit pentru tine, verifică și ce capacitate are acumulatorul (exprimată în Wh) în raport cu capacitatea bateriei tale.

Sperăm că informațiile pe care le-am strâns în acest ghid îți vor simplifica alegerea unui redresor auto bun. Nu uita să analizezi obiectiv și după achiziție, să citești manualul de instrucțiuni, ca să ai certitudinea ca îl folosești și îl întreții corect.

O iarnă ușoară!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.