Stropirea corecta a pomilor fructiferi

29051
0
Share:

Primavara este perioada in care se realizeaza unele dintre cele mai importante lucrari de intretinere a pomilor. Indiferent de dimensiunea livezii, taierile de rodire si stopirea pomilor asigura o productie sanatoasa pentru fiecare soi.

Tratamentele fitosanitare previn aparitia daunatorilor si protejeaza pomii de daunele provocate de acestia. Numarul mediu pe an de tratamente de stropire sunt similare in cazul celor mai populari pomi fructiferi. Poti sa stropesti pomii de pana la 6 ori pe sezon, stropiri indicate in contextul schimbarii de vreme ce favorizeaza aparitia bolilor si a daunatorilor.

Cand realizezi stropirea pomilor?

Aceste tratamente trebuie aplicate tinand cont de anotimp, stadiul de crestere al pomului si conditiile meteo din ziua respectiva. Stropirea corecta a pomilor fructiferi se face in mai multe etape:

 • La finalul iernii, inainte ca vremea sa se incalzeasca.
 • Primavara, inainte ca pomii sa infloreasca.
 • Toamna, cand pomii sunt in repaus vegetativ, dupa caderea frunzelor.
 • In timpul perioadei de vegetatie.

Perioada cuprinsa intre finalul lunii februarie si inceputul lunii martie, este considerata ca fiind cea mai favorabila pentru primul tratament fitosanitar din an. Substantele se aplica imediat dupa taierea pomilor, cand temperaturile ajung la aproximativ 5 Grade C. In aceasta perioada aplica tratamentul pe baza de ulei horticol care creeaza o pelicula pe crengile pomului, protejandu-l de daunatorii ce apar odata cu vremea calda.

Pomii fructiferi se stropesc inainte de aparitia mugurilor si continua si dupa ce se scutura florile pomului. O solutie impotriva rapanului amestecata cu insecticid, protejeaza pomul. In cazul in care vremea este ploioasa, poti apela la o stropire impotriva arsurilor bacteriene. Tratamentele se opresc in perioada de fructificare si se reiau toamna.

Dupa recolta fructelor si caderea frunzelor, este important sa se realizeze o alta stropire. Tratamentul de dezinfectie cu zeama bordeleza sau alte substante cuprice (stropirea albastra) se aplica intr-o perioada cu temperaturi de aproximativ 10 grade C.. Dupa 2-3 saptamani poti face un tratament cu insecticid pe baza de ulei horticol. Aceasta combate ciupercile si insectele din stadiul de iernare si curata crengile pomilor.

Pe parcursul anului, este indicat sa stropesti pomii de fiecare data cand apar schimbari majore de vreme. Pentru ca stropirea sa fie cat mai eficienta, este importanta ziua si momentul specific ales pentru aplicarea acestor tratamente. Stropeste pomii intr-o zi cu temperaturi pozitive, fara vant puternic sau ploi.

Ce substante folosesti pentru stropire?

Alegerea substantei potrivite se face in functie de soi, etapa de vegetatie sau conditiile climatice specifice zonei. Pentru a avea siguranta deplina in tratamentul aplicat, se pot realiza analize a bolilor si daunatorilor din zona pentru aplicarea tratamentului corect.

Principalele substante folosite pentru tratamentele fitosanitare sunt:

 • Substantele pe baza de cupru (zeama bordeleza, Champ 77, Funguran, Dithane M 45, Alcupral, Curpoxat).
 • Substantele pe baza de ulei horticol (Nuprid, Confidor, Ovipron Top, Bravo, Mospilan 20 SG).
 • Substantele fungicide care au rolul de a preveni aparitia daunatorilor cat si de a stimula mecanismul natural de protectie al pomului (Ditianon cu fosfonati de potasiu, Luna Experience, Funguran OH).
 • Insecticide cu dubla sistemie care combat insectele si previn aparitia bolilor atat pe trunchi cat si pe ramuri (Movento 100).

Atentie sa nu amesteci niciodata substantele pe baza de cupru cu cele pe baza de ulei horticol. Ai grija ca dupa primul tratament de stropire, sa astepti cel putin o saptamana pana sa aplici urmatorul tratament de alt tip.

Tratamente de stropire

Cele mai comune tratamente fitosanitare sunt realizate in cazul merilor, perilor si al prunilor. In cazul lor, exista cativa daunatori comuni care afecteaza pomii in fiecare an. Astfel ca poti apela la:

 • Stropirea “albastra”: se face la sfarsitul iernii, separat fata de stropirea la negru cu substante pe baza de cupru. Atentie sa aplici tratamentul intr-o zi cu temperaturi pozitive, fara vant sau ploi.
 • Stropirea “la negru”: este indicata in perioada de repaus vegetativ, toamna. Se aplica un tratament pe baza de ulei horticol cu insecticid – Acaricid.
 • Tratamente impotriva rapanului si a fainarii: acestea au rol de preventie si se realizeaza cu fungicide (substante pe baza de cupru) sau aratura de toamna ce distruge rezervele biologice ce provoaca boli.
 • Tratamente pentru combaterea bolilor de depozit: au rolul de a inlatura putregaiul si se realizeaza tot cu fungicide. Tratamentele se aplica speciilor samburoase cu o saptamana inainte de recoltare.
 • Tratamente impotriva focului bacterian si al rozaceelor: are rolul de a preveni aceasta boala care apare primavara, odata cu vremea calda si umiditatea ridicata. Pentru a controla focul bacterian tratamentul se poate aplica de doua ori pe sezon.
 • Tratamente pentru perioada de vegetatie: tratamentele de protectie impotriva daunatorilor se aplica de primavara pana toamna, exceptie fiind perioada de fructificare. Astfel ca primavara devreme se aplica tratamente cu fungicide de contact, dupa caderea florilor tratamente pe baza de fungicide asociate cu produse destinate combaterii acarienilor si a viespilor, iar in perioada de rodire se aplica tratamente destinate combaterii insectelor, larvelor si a paduchilor.

Siguranta in timpul stropirii

Tratamentul eficient este cel realizat corect si care iti asigura protectie in timpul stropirii. Principala metoda de aplicare a tratamentelor fitosanitare este stropirea cu ajutorul unei pompe de stropit manuale, a unei pompe cu acumulator, a unui pulverizator sau a unui atomizor. Alege echipamentul potrivit dimensiunii livezii pe care urmeaza sa o stropesti.

Ai grija ca substantele utilizate sa nu ajunga pe sol sau in apa. Clateste foarte bine pompa de fiecare data dupa ce ai terminat de stropit. Foloseste o salopeta si o masca de protectie pentru a evita inhalarea de substante toxice sau contactul direct cu acestea.

Nu uita ca preventia daunatorilor este mult mai usor de realizat decat tratamentul bolilor odata instalate. Poti preveni extinderea daunatorilor pe intreaga recolta fara ca bolile sa iti afecteze productia.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.