Alegerea fierastraielor pentru taierea metalelor

3990
0
Share:

Atunci cand realizezi operatiuni de debitare pentru piese sau tevi metalice, folosesti foarfece, ghilotine sau fierastraul pentru metal. Fierastraul este unealta cea mai eficienta pe care te poti baza in taierea pieselor metalice, atat in regim profesional cat si ocazional. Acesta foloseste o panza sau un disc circular si te ajuta sa debitezi cantitati mari de metal intr-un timp mai scurt.

Aceste fierastraie dispun si de o pompa de racire pentru protejarea impotriva uzurii premature, intrucat componentele uneltei se incalzesc puternic. In functie de tip, poate dispune si de o menghina in care se fixeaza piesa metalica. Pentru o munca in conditii de siguranta, in cazul taierii tevilor metalice, piesa cu care se lucreaza trebuie stabilizata.

Daca trebuie sa achizitionezi un fierastrau pentru taierea tevilor, e important sa distingi intre tipurile cele mai uzuale si sa il alegi pe cel potrivit muncii tale. Un criteriu esential este in functie de cantitatea de metal ce urmeaza sa o tai, pentru eficientizarea muncii. Indiferent ca detii o firma specializata sau te ocupi singur de lucrari ocazionale, alege fierastraul care sa te ajute sa iti faci treaba corect, rapid si usor.

Mai jos ti-am pregatit un ghid care sa te ajute sa alegi unul cat mai usor.

1. Selectarea fierastraului in functie de materialul care trebuie taiat

  • Fierastrau pentru tevi metalice este unealta care te ajuta sa tai tevile metalice cu ajutorul unui disc. Este indicat atat pentru utilizarea in atelier sau pe santier si dispune si de menghina, fiind totodata compact si usor de transportat.
  • Fierastrau pentru profile metalice te ajuta sa executi taieri precise si rapide,cu ajutorul ghidajului la taiere prin laser. Dispune de o putere mai mare si de o panza de taiere. Este potrivit si pentru taierea tevilor lungi, deoarece poti sprijini perfect piesele in timpul lucrului.
  • Fierastrau pentru taierea materialelor pline foloseste o banda bi-metal de calitate pentru a taia precis si rapid. Il poti folosi atat pentru tevile metalice cat si pentru materialele plastice si dispune de menghina pentru fixare.
  • Fierastrau universal de taiere este perfect pentru domeniul constructiilor si al demolarilor. Unealta foloseste o panza fara cheie pentru a taia tevi metalice, tevi PVC, lemn, caramida, BCA si diverse materiale de constructii. Foarte confortabil de folosit, fierastraul dispune si de talpa de sprijin reglabila.

2. Selectarea fierastraului in functie de panza

  • Fierastrau cu disc – acest tip de fierastrau asigura eficienta sporita, astfel ca vei putea taia o cantitate mai mare de material. Il gasesti atat cu control manual pentru lucrari mai mici sau automat pentru operatii care se repeta in mediul industrial. Sistemul permite o schimbare usoara a discului, dispune de menghina si angrenaj prelucrat.
  • Fierastrau cu banda – fierastraul cu banda este ideal pentru taieri precise si rapide de otel, fier, aluminiu, cupru, otel inox, PVC si Teflon. Acesta este indicat pentru lucrari constante si debitarea unei cantitati mari de metal. Capul pivotant permite teieri de la 0 ° la – 60 °.
  • Fierastrau cu lama – folosit in constructii sau uz casnic, este echipat cu panza si cap hexagonal ideal pentru tevi si profile metalice, precum si alte materiale de constructii. Actionat manual, permite taieri pana la 6″, 250 mm

3. Selectarea fierastraului in functie de modul tau de lucru

  • Fierastrau de mana – este cel mai usor de controlat si confortabil in timpul lucrului. Il poti folosi oriunde si asigura o slefuire superioara a materialelor.
  • Fierastrau montat pe bancul de lucru – este unealta cu disc circular cu menghina pentru fixarea materialului. Acest tip de fierastrau iti ofera stabilitate si siguranta in timp ce lucrezi iar unghiul de taiere se controleaza prin actionarea bratului.
  • Fierastrau cu stativ propriu – foloseste o panza de 315 mm pentru taieri profesionale. Baza solida asigura stabilitate si eficienta in timpul lucrului, iar sistemul de racire previne uzura prematura.

Alte caracteristici ale uneltelor care te pot ajuta in timpul lucrarii sunt: precizia avansului, existenta optiunilor de programare, asistenta servo sau capacitatea de a taia piese dure.
Daca esti in cautare de calitate in timpul finisarii, o executie rapida si precisa, fierastraul cu panza este foarte util si rezistent in timp. Daca viteza de lucru este la fel de importanta in munca ta, sugeram sa folosesti panza cu carbura care te ajuta sa cresti eficienta. Aceasta este mai rezistenta pe termen lung, indiferent de mediul in care muncesti.

Un fierastrau pentru taierea tevilor este o unealta compacta si usor de folosit in medii foarte diferite. Fierastraul care iti va fi cel mai folositor este acela care te ajuta sa iti faci treaba eficient si rapid. Indiferent de dimensiunea proiectului trebuie sa poti realiza o munca de calitate, in siguranta. In acest sens, trebuie sa te asiguri ca unealta pe care o alegi respecta regulile generale de siguranta specifice.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.