GHID: CUM SĂ ALEGI UN FIERĂSTRĂU PENDULAR

Cauţi un fierăstrău pendular pentru lucrările din casă sau pentru atelierul tău de lucru și vrei să te asiguri că faci cea mai buna alegere? Ca să iei o decizie informată, azi îți prezentăm caracteristicile esențiale ale acestui tip de echipament precum și câteva sfaturi care să te ghideze la cumpărături.
Ce este un fierăstrău pendular?
Pentru început, e bine să știi că fierăstrăul pendular este cunoscut sub denumirea mai corectă de fierăstrău vertical. Fierăstrăul pendular taie cu ajutorul unei pânze metalice flexibile care se mișcă pe direcția sus-jos cu până la 3000 de curse pe minut.
Fierăstrăul pendular poate fi folosit de aproape orice persoană, cu un minimum de îndemânare. Prin comparaţie cu fierăstrăul circular, acesta este semnificativ mai uşor și comod de manevrat.
Ce materiale poți tăia cu fierăstrăul vertical?
Când vorbim despre fierăstrăul pendular, vorbim despre un echipament electric extrem de popular pentru tăierea fină a unor materiale precum:
- Lemnul masiv;
- Prefabricatele din lemn (PAL, MDF);
- Unele metale;
- Plastic;
- Plexiglas;
- Cauciuc;
- Ceramică, etc.
Amatorii de bricolaj și cei care realizează nenumărate lucrări de reparație, creație sau construcție acasă au nevoie de un astfel de fierăstrău pentru a realiza tăieturi de mare precizie, fine, dar complexe în materiale mai moi.
Deși acest fierăstrău poate tăia și aluminiul – cu riscul de a obține margini deformate – nu este recomandată utilizarea lui pentru metal. Dacă dorești să tai metal, fierăstrăul circular este o soluție mai bună. În ceea ce privește lemnul însă, te poți baza pe fierăstrăul vertical pentru toate lucrările tale de tâmplărie.
Ce să urmăreşti la un fierăstrău pendular?
Dacă ai decis că ai nevoie de un fierăstrău vertical pentru muncă sau lucrările din casă, urmărește mai jos ghidul de cumpărare pe care l-am creat. Fii atent la criteriile de selecție și alege întotdeauna un fierăstrău de calitate (chiar dacă e, poate, puțin mai scump), cu garanție bună și recenzii pozitive din partea utilizatorilor. Hai acum să vedem cum să alegi un fierăstrău pendular!
1. Tipul de alimentare
Poţi găsi pe piață fierăstraie pendulare cu alimentare prin cablu sau cu acumulator.
- Fierăstraiele cu cablu sunt dependente de sursa de alimentare, lucru care poate fi o problemă, însă te scutesc de grija autonomiei. Vei putea lucra neîntrerupt o perioadă mai mare de timp, cu o putere optimă. Te sfătuim să verifici în fișa produsului care este lungimea cablului de alimentare, ca să nu ai niciun fel de surprize. Totodată, fierăstrăul pendular cu cablu tinde să aibă o putere mai mare de operare prin comparaţie cu cele care funcţionează cu baterii.
- Fierăstrăul pendular cu acumulator, pe de altă parte, îți permite să lucrezi de oriunde. Sfatul nostru este să citești atent specificațiile legate de autonomie și puterea motorului.
2. Puterea motorului
Performanța unui fierăstrău pendular depinde de puterea motorului. Modelele de pe piață sunt echipate cu motoare a căror putere variază între 350 – 500 W și 800 W. Fierăstraiele cu motor mic fac față la micile proiecte de bricolaj.
Dacă doreşti un echipament care să-ți servească în construcții, te gândești să tai unele metale cu ajutorul lui sau crezi că îl vei folosi pe perioade lungi de timp, alege un model cu motor mai puternic.
3. Viteza de operare
Unele modele de fierăstrău pendular au o viteză unică de tăiere, în timp ce modele mai avansate sunt dotate cu mai multe viteze (cu 3, 4, până la 7), pentru a le putea adapta la duritatea materialului pe care vrei să îl tai.
Ca principiu general, cu cât este mai rigid materialul de tăiat, cu atât mai mare va fi viteza de tăiere necesară. Posibilitatea de adaptare a vitezei de tăiere se reflectă în precizia și eficiența tăierii.
4. Mișcarea de tăiere
Cea mai mare parte a fierăstraielor pendulare folosesc mișcarea simplă de tăiere pe verticala (sus – jos).
Există însă și modele care combină acest procedeu cu mișcarea orbitală (înainte – înapoi), în ideea unui randament mai bun. Această funcţie îți poate fi de ajutor când ai de tăiat o cantitate mai mare de materiale. Dacă fierăstrăul ales de tine o are, îți recomandăm să o folosești atunci când ai de făcut tăieri de rutină, la care rapiditatea e mai importantă.
Îți recomandăm însă să rămâi la modul de tăiere clasică atunci când cauţi o tăietură de finețe. Alternarea mișcărilor mai are și rolul de a preveni blocarea pânzei în material, precum și uzura ei prematură.
5. Ajustabilitatea unghiului de tăiere
Fierăstrăul pendular realizează o tăiere în linie dreaptă. Cu toate acestea, unele modele permit ajustarea unghiului de tăiere de la 0 la 45-50 grade, pentru a putea decupa după un contur atipic. În acest fel, poți folosi fierăstrăul tău pendular pentru proiecte mai variate:
- Panouri decorative;
- Blaturi rotunde pentru mese;
- Decupaje în blaturi de bucătărie pentru chiuvete rotunde;
- Tăblii de pat;
- Spătare de scaun și alte piese de mobilier cu linii curbe.
6. Materialul tălpii fierăstrăului
Talpa intră în contact direct cu materialul ce urmează a fi tăiat. Este important ca aceasta să fie realizată dintr-un material de calitate, care se așază bine pe suprafaţă și oferă stabilitate în utilizare. De asemenea, talpa ar trebui să alunece uşor pe material, pentru a evita deteriorarea acestuia în timpul tăierii. Unele modele de fierăstrău vertical au protecții detașabile pentru talpă. De obicei, talpa unui fierăstrău vertical de bună calitate este fabricată din metal rezistent, cu fricțiune redusă.
Dacă tot vorbim despre talpa fierăstrăului, în funcţie de nevoi, alege un model cu o talpă care se deplasează uşor spre față-spate și se și rabatează bilateral.
7. Materialul din care e realizată rola de ghidaj
Pânza fierăstrăului vertical este ţinută pe materialul de tăiat de o rola metalică. Din acest motiv, este important să verifici în specificațiile producătorului ca această rolă să fie fabricată din aliaje de înaltă calitate (ex: oțel), pentru a-și păstra în timp proprietățile și a asigura precizia ghidajului deoarece frecarea rezultată după o utilizare îndelungată o poate afecta.
8. Sistemul de ghidare
Probabil intuiești că ai nevoie de o mână fermă atunci când tai cu fierăstrăul pendular, dar asta nu este suficient. Pentru a glisa fierăstrăul cât mai precis, e de mare ajutor ca echipamentul tău să aibă un sistem de ghidare clar. Modelele destinate utilizării casnice au de regulă un ghidaj din plastic transparent. Alte modele mai avansate au funcţii suplimentare, precum ghidajul luminos sau ghidajul laser, care îți indică traseul pe care se îndreaptă pânza fierăstrăului printr-o rază laser foarte vizibilă dar subțire.
9. Sistemul de îndepărtare/colectare a reziduurilor
Praful și așchiile rezultate de la tăiere te pot răni și, de asemenea, pot înfunda lama și obtura conturul de tăiere. Din aceste motive, este important ca fierăstrăul pendular să fie dotat fie cu o suflantă (sau să permită conectarea unei instalații de acest tip), fie cu o funcţie de aspirare și colectare a reziduurilor într-un sac special.
10. Mânerul ergonomic
Pentru o tăiere corectă și sigură, ai nevoie să te simți confortabil cu echipamentul atunci când lucrezi. Un mâner ergonomic, cu protecţie cauciucată pentru o priză mai bună și adâncituri pe forma degetelor, contează foarte mult.
11. Nivelul de vibrații
Atunci când alegi un fierăstrău vertical, verifică nivelul de vibrații din manualul producătorului – cu cât e mai redus, cu atât articulațiile mâinii tale vor fi mai menajate. Cu alte cuvinte, nu vei obosi la fel de repede, iar tăierea va fi precisă, „netremurată”.
12. Modul de schimbare al pânzelor
Dacă tai materiale cu durități și grosimi diferite chiar în cadrul unui singur proiect, cel mai probabil vei schimba des pânzele de tăiere. În acest caz, e util ca fierăstrăul tău să îți permită eliberarea și montarea pânzelor cât mai uşor, fără să folosești cheia specială (hex) de fiecare dată.
13. Sistemele de siguranță
Chiar dacă e uşor de utilizat, fierăstrăul pendular poate reprezenta un pericol. Verifică la modelul ales să aibă funcţii care previn pornirea accidentală, limitează zona de acţiune a pânzei și capac de protecţie pentru pânza (pentru perioadele când nu utilizezi aparatul).
Ce pânze alegi pentru fierăstrăul pendular?
Când cumperi un fierăstrău pendular, vei găsi în pachet cel puţin 1-2 pânze diferite, destinate tăierii lemnului (o pânză cu dinți mai rari și mai mari) și metalului (o pânză cu dinți mai mici și mai deşi).
Trebuie să mai știi că cu cât dinţii unei pânze sunt mai mari, cu atât tăierea se va face mai rapid, însă va fi mai grosieră. Echiparea standard diferă de la un model la altul, însă poţi cumpăra separat pânzele de care ai nevoie, în funcţie de proiectele tale.
Hai să vedem câteva criterii de selecție a pânzelor pentru fierăstrăul vertical!
1. Tipul materialul pe care îl vei tăia
Respectă de fiecare dată recomandările producătorului – nu folosi o pânză pentru metal ca să tai lemn și nici invers. Motivele sunt simple: siguranța ta, eficiența lucrului și calitatea tăierii. În plus, atât pânza cât și materialul de tăiat pot avea de suferit.
2. Grosimea materialului de tăiat
Cu cât materialul pe care îl vei tăia este mai gros, cu atât pânza pe care va trebui să o alegi va fi mai lungă (ca să poţi realiza o tăiere de adâncime) și mai groasă.
3. Forma conturului de tăiat
Când vrei să abordezi contururi cu linii neregulate sau linii curbe, vei monta o pânză mai îngustă. Pânzele pentru fierăstrăul pendular pot fi achiziționate la set, grupate fie în funcţie de materialul pentru care sunt destinate, fie mixt.
Ce alte lucruri mai trebuie să iei în considerare înainte de a achiziționa un fierăstrău pendular?
Înainte de a ne despărți, mai trebuie să îți spunem să fii atent la alte două aspecte importante atunci când decizi să achiziționezi un fierăstrău vertical:
- Garanția: aceasta ar trebuie să fie valabilă cel puțin doi ani, deși modelele profesionale pot avea garanții mult mai extinse.
- Geanta de depozitare/transport: dacă nu este inclusă în pachetul cu fierăstrăul și pânzele de tăiere, atunci asigură-te că achiziționezi o geantă compatibilă cu modelul cumpărat. O geantă potrivită va păstra fierăstrăul în siguranță, te va ajuta să îl transporți mai ușor, și va folosi și ca spațiu de stocare pentru pânze și alte accesorii.
Tu ai folosit vreodată un fierăstrău circular? Ne mai poți oferi și alte sfaturi privind achiziționarea unui astfel de echipament?