DIY: Cum sa reconditionezi dulapurile vechi

2430
1
Share:

Daca ai un dulap vechi pe care nu-l mai folosesti, uitat prin garaj si care are nevoie de o reconditionare, acum e momentul sa faci din el o piesa importanta de mobilier. Pregateste-ti sculele de mana, citeste articolul si transforma dulapul prafuit intr-unul nou-nout!

Inainte de toate, este important sa evaluezi starea dulapului. Vezi cat de stabil e, daca are rafturi lipsa sau daca are nevoie de mari modificari. In cazul in care dulapul necesita modificari majore, pregateste-te cu uneltele necesare (ciocan, cuie, glaspapir, vopsea, lemn, holsuruburi, dibluri, echer tamplarie sau vinclu), inainte de a incepe lucrul.

1. Primul pas este dezmembrarea dulapului. Incepe cu manerele de fier si continua cu rafturile sau alte elemente care se pot indeparta usor. Dupa ce toate elementele sunt scoase, poti incepe procesul de curatare. Foloseste degresant pentru a inlatura uleiurile sau grasimile eliminate de lemn sau din contactul cu praful sau uzura.

Urmatorul pas este eliminarea lacului sau a vopselei anterioare cu un smirghel abraziv, sau in cazuri de uzura grava, cu o rindea. Curata toate piesele in profunzime, dar ai grija sa nu distrugi decoratiunile. In cazul in care lemnul este mancat sau distrus de carii, poti chitui bucata respectiva.

2. In cazul in care lemnul este imposibil de restaurat, se recomanda inlocuirea bucatii respective cu un lemn de aceeasi esenta. La final, sterge intregul corp al lemnului cu o carpa, pentru a-l pregati pentru urmatoarea etapa.

3. Pasul numarul 3 consta in folosirea unei amorse pentru lemn. Rolul acesteia este de a pregati suprafata pentru lacuire sau vopsire. Folosirea amorsei ajuta la aderarea vopselurilor sau lacurilor si aceasta poate fi aplicata cu ajutorul unei pensule.

4. Pasul urmator reprezinta vopsirea dulapului. Aplica culoarea dorita, folosind pensule sau un pistol de vopsit. Vopseaua trebuie aplicata in cel putin 2 straturi. La prima aplicare, in functie de textura lemnului, acesta poate cauza mici protuberante, care pot fi eliminate insa cu un smirghel fin.

Dupa ce primul strat de vopsea s-a uscat, poti continua cu al doilea. Apoi, lasa componentele dulapului la uscat, in functie de recomandarea producatorului de vopsea.

5. Acum ca toate componentele sunt reconditionate, este timpul sa reasamblezi dulapul. Foloseste dibluri, holsuruburi, coltare si nu te feri sa te murdaresti pe maini folosind aracet in locurile in care este nevoie. Surplusul de aracet poate fi indepartat cu o carpa.

Felicitari! Dulapul tau reconditionat este pregatit pentru noua lui viata ca o piesa importanta de mobilier din gospodaria ta.

Prin reconditionarea obiectelor vechi sau pe care nu le mai folosesti din gospodarie, nu numai ca economisesti bani, dar si simti bucuria lucrului facut cu propriile maini. Acum ca dulapul reconditionat arata atat de bine, care va fi noul tau proiect?

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.