Diferente de care trebuie sa tii cont la sudura pentru aluminiu / otel

7652
1
Share:

Indicatii generale pentru incepatori

Fie ca folosesti ocazional aparatul de sudura pentru mici reparatii prin curte sau ai un atelier unde sudezi constant diverse metale, trebuie sa stii ca fiecare metal are particularitatile sale.

Vom discuta in continuare despre sudarea otelului si a aluminiului – ce sa ai in vedere pentru fiecare metal in parte.

Sudarea otelurilor

Indiferent daca esti incepator sau profesionist, sudarea otelurilor se poate executa utilizand echipament MMA (electrozi inveliti bazici sau rutilici), Mig-Mag (sarma sudura la rola) sau WIG (amorsare prin atingere sau inalta frecventa).

Poti alege un echipament MMA atunci cand trebuie sa executi lucrari ocazionale de reparatii sau atunci cand lucrezi in exterior, iar grosimea materialului este mai mare de 0.8 mm.

Aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere: Cordoanele de sudura depind de lungimea electrodului (cca 20-30 cm), aspectul cordonului depinde de modul de setare al aparatului, iar viteza de sudare este mai scazuta in comparatie cu Mig-Mag. Daca doresti sa sudezi in orice pozitie, exista electrozi speciali pentru aceasta aplicatie.


Echipamentele Mig-Mag se utilizeaza frecvent la lucrarile de tinichigerie, la constructiile metalice, in industrie, dar si la diverse proiecte casnice.

Este un echipament ideal pentru otel, dar se preteaza si pentru alte tipuri de materiale. Sudura otelului prin MIG/MAG este rezistenta, indiferent de grosimea bucatilor de material sudate (peste 0.3 mm), fina si curata. Poti suda in orice pozitie, iar viteza de sudare este foarte buna, semnificativ mai mare in comparatie cu utilizarea electrozilor inveliti.

Aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere: Sudarea se face exclusiv in zone fara curenti de aer importanti, pentru protejarea fluxului de gaz, dar totodata suficient de ventilate pentru a asigura oxigenul necesar operatorului si evacuarea fumului rezultat din procesul de sudura.

Alegerea corecta a gazelor de protectie la sudura se va reflecta direct in proprietatile mecanice ale cordonului de sudura si in aspectul cordonului de sudura. Pentru otelurile slab aliate si pentru otelurile inoxidabile, se folosesc amestecuri de argon si CO2, in diverse concentratii.

Echipamentele WIG (cu electrozi din wolfram sau tungsten) se preteaza la executarea cordoanelor de sudura mai sofisticate, de mare finete, realizand o sudura rezistenta, fina si fara reziduuri la piese din materiale de orice grosime. Se poate suda si fara material de adaos, prin topirea materialului sudat.

Aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere: Sudarea se face exclusiv in zone fara curenti de aer importanti, pentru protejarea fluxului de gaz, dar totodata suficient de ventilate pentru a asigura oxigenul necesar operatorului si evacuarea fumului rezultat din procesul de sudura.

In functie de caracteristicile tehnice ale echipamentului, poti suda otel, otel inoxidabil, aluminiu, cupru etc. In functie de tipul de material sudat, se alege tipul de electrod nefuzibil, sarma de sudura utilizata si amestecul de gaz. Viteza de sudare este considerabil mai mica decat Mig-Mag. Ia in calcul ca procesul e mai laborios, iar consumabilele sunt mai costisitoare.

Cum se deosebeste sudura aluminiului de cea a otelului

Cei mai multi specialisti sunt de acord ca prin comparatie cu sudura otelului, cea a aluminiului ridica mai multe provocari. Tipul aparatului de sudura, gazul de protectie utilizat, dar si tehnica si indemanarea sudorului sunt direct implicate in rezistenta si aspectul sudurii acestui metal neferos.

Nu cu toate modelele de echipamente de sudura MMA (electrozi inveliti), Mig-Mag si WIG vei putea suda aluminiu. Aceasta capacitate trebuie sa fie specificata in fisa tehnica a aparatului. Atunci cand sudezi aluminiu cu echipamente Mig-Mag sau WIG-Tig, trebuie sa utilizezi argonul, ca gaz de protectie, sau un amestec de argon si heliu, care creste caldura introdusa in material.

Cand se sudeaza aluminiu, este important sa asiguri un flux de gaz inert protector, constant. Un flux prea mare sau prea mic face ca arcul electric sa devina neregulat si inconstant, afectand calitatea sudurii.

La sudura aluminiului in procedeul Mig-Mag (cu sarma de sudura la rola), alimentarea constanta si cu viteza uniforma cu sarma de sudare e mai dificila. Se recomanda utilizarea unei viteze de avans a sarmei mici.

Aceste particularitati sunt legate de proprietatile mecanice ale aluminiului: e mai moale, se deformeaza mai usor si are o conductivitate termica de 6 ori mai mare decat cea a otelului.

Pentru ca aluminiul se dilata cand e incalzit si se contracta cand se raceste, pot aparea deformari ale piesei sau crapaturi la locul sudurii.

Ca sa eviti asta, se recomanda reducerea treptata a intensitatii curentului de sudura. Astfel, locul sudurii are timp sa se raceasca si vei obtine o imbinare rezistenta, fara deformatii.

Sfat:
Daca vei suda in mod constant mai multe tipuri de materiale, un aparat de sudura cu setare de tip sinergic va scuti timp si iti va garanta o sudura de calitate.

Aparatele cu setare sinergica permit selectarea tipului de material sudat, tipul de gaz utilizat, dimensiunea si grosimea sarmei. Acestea au presetata gama de tensiuni si sudarea poate incepe dupa ce a fost selectata viteza de avans a sarmei.

produse recomandate

Share:

1 comment

  1. Traian 2 august, 2018 at 16:45 Comentariu

    Am cumparat in urma cu 2 ani un aparat de sudura de la dumneavoastra. Il folosesc destul de mult, dar vreau sa spun ca e aproape ca si nou.

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.