Sfaturi practice pentru finalizarea fatadei unei case

8848
1
Share:

In constructii, fiecare etapa isi are rolul bine stabilit in rezultatul final. Respectarea pasilor de lucru se vor reflecta in aspectul si utilitatea cladirii.

Fatada e cartea de vizita a unei case, da tonul aspectului constructiei si in acelasi timp trebuie sa fie durabila si rezistenta, ca un scut in fata intemperiilor.

Vom discuta in continuare despre operatiunea de finisare a casei la gri, referindu-ne la cea mai populara metoda: tencuiala decorativa.

De ce sa tii cont:

  • Fii in pas cu vremea

Ca sa obtii o tencuiala exterioara trainica si de calitate, ocupa-te de asta intr-o zi cu temperaturi de peste 5 grade Celsius. Daca e prea frig, tencuiala se usuca greu si poate atrage praful, iar rezistenta in timp nu va fi cea asteptata. Asigura-te si ca in timpul lucrarilor nu va ploua.

Uscarea tencuielii dureaza 1-3 zile, in functie de vreme si de grosimea stratului aplicat.
Lunile septembrie – octombrie sunt ideale pentru finisajele exterioare.

  • Asigura-te ca exteriorul e pregatit pentru finisare

Finisajele exterioare nu trebuie grabite. La o casa noua, betonul si tencuielile trebuie sa se „odihneasca” si sa se usuce cel putin 4 saptamani.

Dupa ce a fost facuta termoizolatia cladirii, se va pregati stratul-suport pentru tencuiala decorativa, reprezentat cel mai frecvent de masa de spaclu.

Aceasta trebuie sa fie cat mai neteda, fara adancituri, denivelari, fara portiuni sfaramcioase, sa fie solida si bine uscata.

De parametrii suprafetei suport depind in continuare aspectul final si consumul de material, caci pe o baza imperfecta mesterul va avea tendinta sa compenseze cu tencuiala decorativa.

  • Protejeaza finisajele deja existente

Daca vei neglija acest pas, vei avea mai mult de munca la curatenia de final.

Inainte de a da tencuiala decorativa, aplica folii si benzi de protectie pe usi, ferestre, pod, glafuri, praguri si pe terase.

Benzile se aplica la cativa milimetri, pentru a putea tencui cat mai aproape de finisajele protejate. Indeparteaza-le dupa tencuiala decorativa e uscata complet si nu lasa sa treaca prea mult timp.

  • Aloca suficient timp pentru amorsa

Intre masa de spaclu si tencuiala decorativa trebuie sa fie aplicat un grund sau o amorsa.

Chiar daca in general aceste baze se usuca in cateva ore, iti recomandam sa lasi o zi de lucru intre operatiuni.

Inainte de aplicarea amorsei e momentul potrivit sa aplici foliile de protectie despre care aminteam.

  • Alege tipul de tencuiala care se potriveste proiectului

Poti opta pentru tencuiala minerala, silicata, acrilica sau mozaicata. Alegerea va depinde de buget, de orientarea constructiei si de materialele de constructii folosite.

Fatadele izolate cu polistiren se impaca bine cu tencuiala acrilica (pe baza de rasini sintetice) ce rezista la temperaturi scazute. Pe laturile casei mai expuse la socuri mecanice, se preteaza cea mozaicata (cu rasini sintetice si minerale in diverse culori).

Tencuiala silicatica rezista foarte bine la apa si la expunerea la soare.

Un alt aspect de discutat este granulatia tencuielii, care va corespunde grosimii stratului aplicat. Tencuiala poate fi fina (0,5 – 1,5 mm), bob de orez (1,5- 2 mm) sau coaja de copac – striata (2 – 3 mm).

  • Aplica finisajele corect

Daca ai tinut cont de toate aspecte anterioare, poti incepe sa tencuiesti. Retine faptul ca marimea granulatiei tencuielii e direct proportionala cu necesarul de material.

Oricat de motivat ai fi, ar fi mai bine daca ai mai lua de partea ta un ajutor la munca. Tencuiala decorativa trebuie aplicata continuu, ca aspectul final sa fie cat mai uniform. In timp ce tu aplici materialul cu o mistrie si o drisca metalica, un coleg va finisa in urma ta cu o drisca de plastic.

Aplicarea cu spaclul se face prin miscari pe diagonala, iar driscuirea se face cu miscari circulare (la tencuiala mai fina) sau verticale (la cea mai granulata).

Eventualele modele decorative se pot face cu drisca de plastic atunci cand tencuiala nu se mai lipeste de gletiera.

Sa iti mearga treaba cat mai bine!

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.