Accesorii de sudare: ghid pentru alegeri potrivite

1550
0
Share:
accesorii pentru sudare

Aparatul de sudura este unul dintre cele mai utile echipamente pe care poti sa le ai in atelierul tau. Cu ajutorul sau, poti sa realizezi proiecte de constructii si bricolaj in gospodarie, economisind bani seriosi. De asemenea, ai libertatea sa te ocupi singur de diverse reparatii. Calitatea sudurii depinde atat de tipul de aparat ales si de adecvarea lui la materialele pe care vrei sa le sudezi, dar si de ce accesorii folosesti.

In acest articol, vei afla despre accesoriile folosite alaturi de aparatul de sudura – care sunt, cum le alegi, ce sa urmaresti.

Importanta alegerii accesoriilor potrivite

Alegerea accesoriilor de sudura depinde, in primul rand, de ce tip de aparat detii. Acestea sunt categorile principale de echipamente de sudura:

 • aparatul de sudura cu electrozi (MMA)

Aparatul traditional, care uneste bucatile de material cu materialul rezultat din topirea unui electrod. Se  foloseste in special la sudarea materialelor groase. Pentru optimizarea consumului de energie si a randamentului, sunt preferate aparatele de sudura invertor.

 • aparatul de sudura MIG-MAG

Procedeul de sudare presupune topirea unui fir metalic si eliminarea unui gaz intert/activ care nu lasa rezidurile sa se depuna pe suprafata sudata. Rezulta o sudura rezistenta, chiar si la materiale subtiri. Se foloseste in special pentru otel, in lucrari de tinichigerie, dar si pentru alte constructii metalice unde este nevoie de o sudura neteda.

 • aparatul de sudura TIG (cu gaz inert)

Foloseste un electrod neconsumabil de wolfram sau tungsten si protejeaza suprafata de sudare. Se foloseste pentru aliaje feroase si neferoase, pentru suduri netede, curate si rezistente.

 • aparatul de sudura autogen

Utilizeaza flacara oxiacetilenica si fir metalic. Este intrebuintat in special pentru a debita sau gauri materiale.

Daca ai nevoie de mai multe informatii generale despre aparatele de sudura, iti recomandam acest articol.

Tipuri de accesorii de sudura

Electrozii inveliti pentru sudura MMA

Alegerea lor tine de caracteristicile materialului de sudat. Invelisul electrozilor, numit si flux, intretine arderea si imbunateste si compozitia sudurii. Cu cat materialul pe care vrei sa il sudezi este mai gros, cu atat vei avea nevoie de electrozi inveliti cu diametru mai mare.

Alegerea electrozilor depinde si de materialul sudat:

 • pentru materialele fabricate dintr-un otel obisnuit, vei alege electrozii rutilici.
 • daca sudezi un aliaj cu care contine mai multa fonta, de ex., ai nevoie de electrozi bazici, cu continut ridicat de carbon.
 • pentru inox, aluminiu, cupru sau fonta, trebuie sa cumperi electrozi speciali, cu flux specializat pe acest tip de sudura.

Cabluri pentru sudura electrica

Sunt realizate din cupru solid si sunt invelite in cauciuc. Au rezistenta la foc, caldura si ulei. Acestea se conecteaza la echipamentul de sudura cu ajutorul conectorilor (la borna plus) si al clestelui portelectrod (la borna minus).

Cablurile vin in diverse diametre, cu anumite clase de sudura. Grosimea cablului se alege in functie de intensitatea maxima a curentului suportat de aparatul de sudura; fiecare producator specifica in manualul tehnic ce grosime de cablu este indicata. Lungimea lor este variabila, se vand la metru liniar – poti cumpara exact atat cat cablu crezi ca ai nevoie.

Clestele portelectrod pentru sudura electrica

Este o componenta consumabila, pentru ca se poate arde dupa o utilizare frecventa. Clestele portelectrod se alege in functie de amperaj.

Ciocanul pentru sudura MMA

In momentul sudurii, fluxul de pe electrod se depune deasupra materialului. Cu ajutorul ciocanului sudor poti bate reziduurile, pentru a obtine o sudura mai fina, de mai buna calitate.

Fir metalic (sarma) pentru sudura MIG/MAG

Firul (sarmase aseaza in capul portelectrodului; cand atinge obiectul de sudat, se produce arcul electric, iar sarma se topeste, imbinand materialele. Cel mai frecvent, sarma de sudura este fabricata din aliaj de otel. Ca regula generala, sarma trebuie sa fie din acelasi material ca si materialul care va fi sudat.

Firul metalic se vinde la rola si vine in diferite grosimi. Alegerea grosimii o vei face tot in functie de material de sudat: pentru un material mai subtire, folosesti o sarma mai subtire, si invers.

Dispozitive de avans a sarmei pentru sudura

Acestea imping sarma, pentru a asigura fluxul firul in aparat. Dispozitivul de avans poate fi automat sau mecanic.

Pistoletul pentru sudura TIG

Corpul de pistolet are lungimi variabile, iar gatul poate fi mai lung, mai scurt ori flexibil. Este important ca acesta sa fie simplu de manevrat si usor de desfacut. Manerul trebuie sa asigure o inchidere etansa, ca sa previna oxidarea.

Alege pistolete cu cabluri si furtunuri flexible, pentru a evita degradarea lor rapida la o folosinta mai indelungata. Orice echipament se poate defecta la un moment dat, asa ca te sfatuim sa urmaresti ca piesele componente ale pistoletului sa fie standard, sa le poti gasi usor in cazul in care necesita inlocuire.

Electrozii din wolfram sau tungsten pentru sudura TIG (WIG)

Exista mai multe tipuri de astfel de electrozi pentru sudura cu gaz inert:

 • electrozi din wolfram pur

Sunt recomandati pentru sudura in curent alternativ, oferind un arc electric foarte stabil. Au un pret accesibil, insa e bine sa stii ca se consuma destul de repede. Alege-i daca vrei sa sudezi aluminiu sau magneziu.

 • electrozi din aliaj: wolfram cu toriu 2%

Datorita rezistentei lor, dar si faptului ca sunt usor de utilizat, sunt preferati de catre sudori. Ti-i recomandam pentru sudarea in curent continuu, au o capacitate foarte buna de transmitere a curentului. Arcul pe care il produc este stabil si riscul de contaminare a baii de material topit, redus. Nu sunt indicati daca vrei sa sudezi in curent alternativ.

 • electrozi din aliaj: wolfram cu oxid de zirconiu

Sunt cea mai populara alegere pentru sudura in curent alternativ. Au o calitate inalta, care asigura un arc electric foarte stabil, comparabil cu cel produs de electrozii cu toriu. Sunt foarte rezistenti la fisurare.

 • electrozi din aliaj: wolfram cu oxid de lantan

Pot fi utilizati atat pentru sudura in curent alternativ, cat si pentru cea in curent continuu, cand varful este ascutit. Fata de electrozii din wolfram pur, transfera curentul electric cu pana la 50% mai bine.

Reductor acetilena pentru sudura autogen

Este un dispozitiv care se ataseaza tubului cu acetilena (agentul de ardere). Reductorul este dotat cu doua manometre – unul care indica presiunea lichidului din butelie, altul care indica presiunea de lucru. Reductorul permite dozarea acetilenei pentru a asigura debitul optim pentru sudare. In functie de tipul de activitate (casnica, industriala), vei urmari la achizitionare specificatiile legate de presiunile de iesire si de intrare.

Duze pentru sudura autogen

Sunt accesorii care dozeaza flacara oxiacetilenica – diametrul duzei corespunde firesc unei flacari mai mari. Trusele pentru autogen contin duze de diverse diametre, care sa permita sudarea sau debitarea diferitelor grosimi de material. Duzele se pot achizitiona insa si individual. Verifica specificatiile ce privesc presiunea oxigenului si a acetilenei.

Masca de sudura

Este esential sa porti intotdeauna masca de sudura, pentru a preveni leziunile ochilor sau arsurile pielii.

Mastile sunt pentru toate buzunarele – de la cele simple, de mana, la cele din piele si pana la mastile de sudura automate. Mastile de mana pot fi incomode, pentru ca iti limiteaza manevrele in timpul sudurii, insa poti sa le folosesti impreuna cu un dispozitiv de prindere al mastii. Mastile automate au tehnologii optice inovatoare, filtru heliomat, senzori, sensibilitate reglabila si chiar incarcare solara, oferindu-ti maximul de confort si siguranta.

Pe final, iti reamintim ca trebuie sa sudezi numai imbracat in echipament de protectie. 

Alege intotdeauna produse de la producatori de incredere, pentru a obtine rezultatele dorite. 

Spor la treaba!

produse recomandate

electrozi sudura inox

Electrozi sudura inox

49,98 LEI - 101,98 LEIDetalii

 

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.