Accesorii de sudare: ghid pentru alegeri potrivite

Share:

Aparatul de sudură este unul dintre cele mai utile echipamente pe care le poți avea în atelierul tău. Cu ajutorul său, poți să realizezi proiecte de construcții și bricolaj în gospodărie, având astfel libertatea de a te ocupa singur de diverse reparații, economisind bani serioși. 

Dar, așa cum știi, multe dintre realizările tale depind atât de calitatea aparatului de sudură, cât și de accesoriile de sudare pe care le folosești. 

Hai să parcurgem astăzi un ghid care să te ajute să afli mai multe despre accesoriile aparatului de sudură, cum să le alegi și ce criterii să folosești în deciziile tale. 

Tipuri principale de aparate de sudură

Alegerea accesoriilor de sudură depinde, în primul rând, de ce tip de aparat deții. Alegerea unui aparat de sudură este în sine un proces, așa că îți recomandăm să îți reîmprospătezi memoria cu acest ghid. Hai să vedem categoriile principale de echipamente de sudură ca tu să poți face alegeri informate în ceea ce privește accesoriile!

Aparatul de sudură cu electrozi înveliți (MMA)

Acesta este un aparat tradițional, care unește bucățile de material cu materialul rezultat din topirea unui electrod învelit ( electrodul tradițional cu pasta). Aparatul de sudură MMA se  folosește în special la sudarea materialelor de peste 1mm grosime. Pentru optimizarea consumului de energie și a randamentului, sunt preferate aparatele de sudură de tip invertor. Utilizarea acestui aparat necesită unele cunoștințe și îndemânare.

Aparatul de sudură TIG/WIG (cu gaz inert)

Un aparat de sudură TIG/WIG îți permite sudarea cu un gaz inert. Este o sudură prin topire, derivată din sudarea cu electrod învelit. Aparatul cu tehnologie WIG folosește un electrod neconsumabil de wolfram care încălzește materialul pe care vrei să îl sudezi, în timp ce gazul (argon sau amestec de Argon cu CO2 de obicei), protejează zona sudată. Aceste aparate bazate pe tehnică WIG te ajută să obții suduri curate si estetice, care emană o cantitate foarte mica de fum. În general, se folosește pentru aliaje feroase și neferoase, pentru suduri netede, curate și rezistente.

Aparatul de sudură MIG-MAG

Procedeul de sudare cu un aparat de sudură MIG-MAG presupune topirea unui fir metalic arcul electric fiind protejat de  gaz inert/activ. Rezultatul îl reprezintă o sudură rezistentă, chiar și la materiale subțiri (0.5mm). 

Aparatul se folosește pentru lucrări în oțel, în tinichigerie, construcții de garduri, porți, rafturi, structuri metalice ușoare, pentru construcții/proiecte metalice medii și mari unde este nevoie de un raport ridicat de productivitate. Dacă ai nevoie de un aparat de sudură pentru spații închise (în atelier/garaj/hală producție), acesta este o alegere potrivită. 

Aparatul de sudură autogen

Acest aparat utilizează flacără oxiacetilenică și fir metalic. Mai poate fii întrebuințat și pentru a debita sau găuri materiale.

Ce criterii să ai în vedere atunci când alegi accesoriile pentru sudură

Așa cum ziceam la început, alegerea accesoriilor de sudură depinde de materialele pe care le utilizezi, de anvergura proiectelor și de tipul de aparat ales. Cu toate acestea, există niște principii generale pe care să le urmezi.

 • Evaluează accesoriile (calitativ și financiar) în funcție de nevoile tale și de oportunitățile/limitările tipului/tehnologiei de sudură pe care o folosești.
  • De exemplu, poți fi în căutarea unui tip specific de conector pentru aparatul tău. Cu toate acestea, accesoriile de pe piață vin într-o mare diversitate de tipuri, prețuri și producători. De aceea, va trebui să te gândești dacă merită să investești într-o sursa de sudare clasică  cu conector de tip EURO, specifică sudării MIG-MAG, dar cu funcție suplimentară și pentru sudura TIG cu amorsare prin contact și/sau MMA;
 • Puterea și dimensiunea aparatului fac o mare diferență în alegerea accesoriilor, acestea jucând un rol crucial în performanțele obținute în sudură;
 • Tipul și mărimea accesoriilor și consumabilelor sunt esențiale, deoarece pot influența foarte mult rezultatul final în funcție de aplicația pentru care le folosești. De exemplu, un aparat de sudură TIG poate fi echipat cu nenumărate componente pentru a-l adapta la diverse tipuri de aplicații;
 • Bugetul este întotdeauna un factor de luat în seamă, dar nu trebuie să faci niciodată rabat de la calitatea produselor, oricât de neimportante ți s-ar părea. În sudură, ai parte de nenumărate consumabile care trebuie înlocuite frecvent. Acest lucru nu înseamnă că poți alege prețul cel mai mic de fiecare dată, căci riști să nu obții rezultatele dorite. 

Cele mai populare accesorii de sudură și cum să le alegi

Iată că a venit momentul să discutăm despre cele mai importante consumabile, piese și accesorii de sudură. Hai să vedem cum le alegem pe cele mai bune în funcție de nevoi!

Electrozii înveliți pentru sudura MMA

Alegerea acestor electrozi depinde de caracteristicile materialului de sudat. Învelișul electrozilor, numit și flux, protejează baia de sudare și îmbunățește proprietățile mecanice ale cordonului de sudare. Cu cât materialul pe care vrei să-l sudezi este mai gros, cu atât vei avea nevoie de electrozi înveliți cu diametru mai mare.

Alegerea electrozilor depinde și de materialul sudat:

 • Pentru materialele fabricate dintr-un oțel obișnuit, execuție garduri, porți, rafturi fără încărcare mare, este bine să alegi electrozi rutilici. În funcție de tipul echipamentului, electrodul se poate alimenta de la borna plus sau minus;
 • Pentru materialele fabricate din oțel dur, ai nevoie de rezistență, unde este bine să alegi  electrozi bazici, cu conținut ceva mai ridicat de carbon în comparație cu electrozii rutilici, dar cu un conținut redus de hidrogen difuzibil (cca 4 ml/100 g.);
 • Pentru inox, aluminiu, cupru sau fontă, trebuie să cumperi electrozi speciali, cu flux specializat pe acest tip de sudură.

Cabluri pentru sudura electrică

Aceste cabluri sunt realizate din cupru și sunt învelite în cauciuc. Au rezistență ridicată la foc, căldură și ulei. Acestea se conectează la echipamentul de sudură cu ajutorul conectorilor.

Cleștii de sudură sunt considerați a fi componente consumabile, pentru că se pot deteriora după o utilizare intensă și frecventă. Alege tipul de clește în funcție de amperajul necesar.

Cablurile de sudură vin în diverse diametre, cu anumite clase de sudură. Grosimea cablului se alege în funcție de intensitatea maximă a curentului suportat de aparatul de sudură. Fiecare producător specifică în cartea tehnică a produsului ce grosime de cablu este indicată. Lungimea cablurilor este variabilă, acestea vânzându-se la metru liniar. Cu alte cuvinte, poți cumpăra exact atât cablu cât crezi că ai nevoie.

Atunci când cauți cabluri pentru sudură, trebuie să ai în vedere secțiunea acestora. Ia în calcul puterea maximă și lungimea pistoletului aparatului de sudură pentru a nu risca să cumperi un cablu subdimensionat. Mai nou ai posibilitatea de a achiziționa cablu de sudare cu protecție de culoare roșie pentru a identifica rapid care este cablul care ajunge la borna plus și care ajunge la borna minus chiar și în timpul lucrului. 

Ciocanul pentru sudură MMA (eliminare zgura)

Atunci când sudezi, fluxul de pe electrod se depune deasupra materialului. Cu ajutorul ciocanului pentru sudor poți bate reziduurile/zgura pentru a obține ajunge la cordonul de sudare propriu zis. Forma ciocanului este una speciala pentru a facilita accesul în zone greu accesibile. Dacă nu elimini zgura, aspectul cordonului este unul neplăcut și favorizezi apariția prematură a oxidării cordonului de sudare.

Pistoletul pentru sudura TIG

Corpul de pistolet TIG are lungimi variabile, iar gâtul poate fi mai lung, mai scurt ori flexibil. Este important ca acesta sa fie simplu de manevrat și ușor de întreținut. Mânerul trebuie să asigure o închidere etanșă, ca sa prevină oxidarea.

Alege pistolete pentru sudura TIG cu cabluri și furtunuri flexibile, pentru a evita degradarea lor rapidă atunci când le folosești îndelungat. Orice echipament se poate defecta la un moment dat, așa că te sfătuim să urmărești îndeaproape ca piesele componente ale pistoletului să fie standard, ca să le poți găsi ușor în cazul în care trebuie să le înlocuiești. 

Fir metalic (sârmă) pentru sudura MIG/MAG

Firul (sârma) se introduce până în cap în pistoletul de sudare Mig/Mag. Atunci când atinge obiectul de sudat, se produce arcul electric, iar sârma se topește, îmbinând materialele. Cel mai frecvent, sârma de sudură este fabricată din aliaj de oțel. Ca regulă generală, sârma trebuie să fie din același material ca și materialul care va fi sudat.

Firul metalic se vinde la rolă și vine în diferite grosimi. Alegerea grosimii o vei face tot în funcție de materialul de sudat: pentru un material mai subțire, folosești o sârmă mai subțire, și invers.

Dispozitive de avans a sârmei pentru sudură

Aceste dispozitive împing sarma pentru a asigura fluxul firul în aparat. Dispozitivul de avans poate fi automat sau mecanic.

Reductor acetilenă pentru sudura autogenă

Acesta este un dispozitiv care se atașează tubului cu acetilenă (agentul de ardere). Reductorul este dotat cu două manometre – unul care indică presiunea lichidului din butelie, altul care indică presiunea de lucru. Reductorul permite dozarea acetilenei pentru a asigura debitul optim pentru sudare. În funcție de tipul de activitate (casnică, industrială), vei urmări la achiziționare specificațiile legate de presiunile de ieșire și de intrare.

Duze pentru sudura autogenă

Acestea sunt accesorii care dozează flacăra oxiacetilenică – diametrul duzei da puterea calorica. Trusele pentru autogen conțin duze de diverse diametre, care permit sudarea sau debitarea diferitelor grosimi de material. Duzele se pot achiziționa însă și individual. Verifica specificațiile ce privesc presiunea oxigenului și a acetilenei.

Echipament de protecție

Este esențial să porți întotdeauna echipament de protecție pentru sudură, pentru a preveni leziunile ochilor, arsurile pielii și alte accidente. Ține minte că trebuie să sudezi numai îmbrăcat în echipament special pentru a fi mereu în siguranță. 

 • Măștile pentru sudură sunt pentru toate buzunarele – de la cele simple, de mana, la cele din piele și până la măștile de sudură automate. Măștile de mână pot fi incomode, pentru că îți limitează manevrele în timpul sudurii, însă poți să le folosești împreună cu un dispozitiv de prindere. Măștile automate au tehnologii optice inovatoare, filtru heliomat, senzori, sensibilitate reglabilă și chiar încărcare solară, oferindu-ți maximul de confort și siguranță;
 • În sudura autogenă, profesioniștii mai poartă și ochelari autogen dedicați, cu benzi reglabile și lentile de protecție;
 • Alte echipamente de protecție pentru sudori includ șorțurile, jachetele, capișoanele, mânecile sau jambierele. Nu uita nici de bocancii speciali pentru sudori cu bombeu de oțel.

Pe final, ultimul nostru sfat este să alegi întotdeauna consumabile, accesorii și produse de sudură numai de la producători de încredere, pentru a obține rezultatele dorite și a fi în siguranță.

Spor la treabă!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.