De ce echipament de protecție ai nevoie pentru prelucrarea lemnului

1192
0
Share:

Ești dulgher, tâmplar, lucrezi într-un atelier unde se prelucrează lemn ori într-o fabrică de mobilă? Sau poate pur și simplu ești pasionat de bricolaj și îți place să modelezi lemnul cu mâinile tale.

Priceperea și îndemânarea fac mereu casă bună cu precauția. Pe lângă uneltele potrivite, e necesar să fii dotat și cu echipament de protecție corespunzător.

În acest articol îți prezentăm care sunt principalele echipamente de protecție atunci când lucrezi cu lemnul, când ai nevoie de ele și după caz, la ce să fii atent când le alegi.

Importanța echipamentului de protecție în prelucrarea lemnului

În timpul operațiunilor tipice de prelucrare a lemnului (retezare, rindeluire, șlefuire, profilare, frezare, găurire), rezultă deșeuri precum coaja, rumegușul, talașul și pulberea de lemn.

Aceste resturi de lemn de mărimi și granulații variate pot cauza leziuni ale pielii (zgârieturi, răni, iritații), ochilor și mucoaselor. Un lucru mai puțin știut este că pulberea de lemn de esență tare poate contribui la apariția cancerului.

Prelucrarea lemnului implică și alte operațiuni conexe, precum lipirea unităților de lemn, aplicarea unor diverse elemente decorative, chituirea, finisarea prin colorare/decolorare, lăcuire.

Este posibil ca substanțele folosite sau deșeurile rezultate prin prelucrare să conțină substanțe dăunătoare sănătății (precum toluenul, formaldehidă, metanolul s.a.), atunci când intră în contact cu pielea, ochii sau sunt inhalate. Printre cele mai frecvente riscuri pentru sănătate sunt bolile de piele și astmul, însă în funcție de toxicitatea substanței, și organele interne pot fi afectate.

În plus, sculele de mână și echipamentele electrice/pneumatice folosite în timpul operațiunilor de prelucrare a lemnului implică și ele un anumit risc (rănire, electrocutare) dacă nu sunt mânuite corespunzător.

Din aceste motive, este important să faci o prioritate din alegerea echipamentului de protecție.

Echipamentul de protecție necesar în prelucrarea lemnului

Există câteva categorii principale de produse cu rol de protejare:

 • Echipament de protecție pentru respirație;
  • Esențial, când alegi, este să verifici cu ce tip de filtre este dotat. Unele mășți au filtre de particule, altele au filtre de vapori, dar există și măști cu filtre combinate;
 • Există pe piață atât măști de protecție de unică folosință, cât și măști refolosible;
 • Echipament de protecție pentru ochi;
 • Echipament de protecție pentru mâini;
  • Acordă o atenție sporită dacă prelucrezi lemnul cu diverși agenți chimici;
 • Echipament de protecție pentru auz;
 • Echipament de protecție pentru îmbrăcăminte/încălțăminte.

Ochelari de protecție

De regulă, sunt confecționați din PVC sau policarbonat transparent. Ochelarii de protecție trebuie să apere bine atât vederea frontală, cât și pe cea laterală, pentru că vorbim inclusiv de particule foarte fine.

Dacă lucrezi cu lichide (spre exemplu, te ocupi și de vopsirea lemnului), îți sugerăm să cauți ochelari care se fixează foarte bine pe față (asemănători celor de înot). Vezi aici un model dotat o bandă cauciucată care împiedică fiecare fir de praf.

Spală-i frecvent cu apă și săpun pentru a le menține vizibilitatea.

Mască de protecție

Viziera poate înlocui sau suplimenta ochelarii de protecție, însă pe lângă asta, are avantajul de a-ți proteja întreaga față. Aceasta este prevăzută de regulă cu un ecran de protecție din policarbonat transparent care basculează în sus, ca să poți avea mai multe unghiuri de vizualizare și să îl poți îndepărta din câmpul vizual când iei o pauză.

E foarte util ca viziera să fie dotată cu o bandă anti-transpirație. Sistemul de prindere poate varia; exista modele de viziere, de exemplu, care au un dispozitiv de prindere care protejează și fruntea. Îți propunem să vezi și vizieră de tăiat lemne, care în locul ecranului din policarbonat, are montat un grilaj fin.

Pentru protecția căilor respiratorii expuse prafului de lemn, o mască de praf simplă sau o mască praf cu supapă este indispensabilă. Ca să își atingă scopul, masca va acoperi gura și nasul și se va înlocui la câteva zile.

În cazul în care vrei o protecție respiratorie și mai puternică, îți recomandăm o mască de protecție 3M, cu o durată lungă de întrebuințare, foarte etanșă și cu o versatilitate mare, datorită filtrelor demontabile. Când lucrezi cu lemnul, vei avea nevoie să montezi filtre P1.

Căști de protecție pentru urechi

Atelierul de prelucrare a lemnului poate fi un loc zgomotos, care depășește limita de siguranță de 85 decibeli. De fapt, multe dintre echipamentele pe care le folosești frecvent emit peste 100 decibeli.

Cu cât îți petreci mai mult timp folosind freze, bormașini și polizoare, cu atât eșți mai expus în timp unei tulburări de auz, chiar dacă zgomotul lor nu te deranjează neapărat.

Cele mai la îndemână și mai comode sunt căștile antifon, însă le poți înlocui și cu dopurile de urechi, pe care vei avea grijă să le înlocuiești frecvent.

Mănușile de protecție

E bine să le porți când manipulezi sau prelucrezi materiale brute, cu așchii care pot intră în piele. Mănușile de protecție adecvate în aceste situații sunt cele care au protecție mecanică (standardul EN 388).

Ce să urmărești? Ca materialul să fie suficient de gros pentru a nu permite pătrunderea fragmentelor din lemn; manusile de protectie din piele naturală și tricotajale dense sunt o alegere bună. Totodată, vezi ca mănușile să fie moi și flexibile, cu priză bună, pentru a nu îți afecta precizia la lucru.

Important: fii precaut cu folosirea mănușilor atunci când operezi utilaje puternice care au piese rotative, precum fierăstrăul de banc, pentru că s-ar putea agăța în dinții tăietori.

Îmbrăcăminte de protecție

Mulți oameni ai bricolajului cu lemn aleg să lucreze în haine obișnuite, de casă. Totuși, ține cont că pulberea de lemn se așază pe haine, de aceea, te poți gândi să îmbraci un combinezon de uz general. Pentru o protecție optimă, e mai bine să porți îmbrăcăminte specială – fie o salopetă, fie pantaloni și jachetă.

Îmbrăcămintea trebuie să îți acopere în întregime brațele și picioarele și neapărat să se potrivească bine corpului tău, pentru că mânecile prea lungi s-ar putea prinde în diverse utilaje.

Tot din acest motiv, îți recomandăm să îndepărtezi ceasul și orice alt accesoriu pe care îl porți.

Încălțăminte de protecție

La fel ca și în cazul îmbrăcămintei, mulți meșteri nu acordă în mod special atenție pantofilor pe care îi poartă în atelier. Și într-adevăr, în cazul în care lucrezi doar așezat la masă și ai lucrări de finețe, o pereche de încălțări sport comode pot fi suficiente.

Pe de altă parte, când manipulezi cu piese din lemn grele, care ar putea să cadă de pe banc sau din locurile de depozitare, pantofii cu bombeu metalic sau din compozit sunt indicați. Aceștia îți sporesc siguranța, pentru că vârful ranforsat absoarbe șocurile mecanice.

Talpa bocancilor de protecție este antiaderentă și protejată antiperforație – foarte utile atunci când răstorni pe podea diverse substanțe folosite în prelucrare, cuie ori alte obiecte ascuțite.

Cască de protecție pentru cap

O cască de protecție clasică de uz industrial, din polietilenă, e indicată numai în anumite situații de prelucrare a lemnului: lucrezi pe un șantier / în spațiul de lucru unde există posibilitatea să cadă diverse obiecte.

Nu uita:

 • Curăță echipamentul de protecție refolosibil după fiecare zi de lucru și să renunți la el când s-a deteriorat;
 • Depozitează echipamentul de protecție conform instrucțiunilor oferite de producător;
 • Nu îndepărta apărătoarele și nu dezactiva funcțiile de siguranță ale echipamentelor electrice;
 • Curăță hainele, echipamentul de protecție, uneltele și spațiul de lucru de pulberea de lemn, pentru a preveni incendiile;
 • Păstrează atelierul ordonat, îndepărtând orice obiect nenecesar de pe podea, care ar putea deveni un obstacol;
 • Nu fuma în atelier;
 • Ferește echipamentele electrice de umezeală;
 • Păstrează la îndemână un extinctor pentru lemn și lichide inflamabile.

Așadar, echipamentul de protecție este esențial când prelucrezi lemnul, ajutându-te să rămâi în siguranță și să ai parte doar de partea frumoasă a acestei activități pline de satisfacii.

Alege-l cu grijă!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.