De ce echipament de protectie are nevoie echipa ta?

Paza buna trece primejdia rea.
Echipamentul de protectie nu poate fi neglijat in niciun mediu de lucru. Purtarea lui este nu numai un gest de responsabilitate la locul de munca, ci si o obligatie legala pentru multe categorii profesionale. Lacatusii, sudorii, electricienii, constructorii sunt printre cei vizati. O categorie aparte o fac ocupatiile expuse la substante chimice care pot fi inhalate sau pot intra in contact cu pielea, ochii si mucoasele.
Daca esti managerul sau coordonatorul unei echipe, avem pentru tine in continuare un set de informatii utile despre echipamentele de protectie.
Informatii generale despre echipamentul de protectie
Echipamentul de protectie poate cuprinde, in functie de domeniul de lucru, fie un set complet de imbracaminte si accesorii, fie diverse accesorii cu destinatie specifica pentru o parte a corpului (casti, dopuri de urechi, ochelari, masti, manusi s.a.). In aceasta categoria nu intra, conform legislatiei europene, uniformele, pelerinele de ploaie, cizmele de cauciuc pentru vremea rea ori echipamentul sportiv sau dispozitivele de protectie montate pe echipamentele tehnice.
Responsabilitati si obligatii legale pentru angajat si angajator
Ca angajator, trebuie sa pui gratuit la dispozitia fiecarui membru al echipei echipamentul de protectie potrivit. Specialistul in securitatea la locul de munca va evalua riscurile pe care le implica activitatea, pentru a stabili necesitatile specifice. Dupa achizitionare, te vei asigura ca aceste echipamente sunt folosite conform destinatiei recomandate de producator, sunt pastrate curate, sunt in stare buna si se depoziteaza in conditii care previn degradarea lor. Fiecare membru al echipei trebuie instruit cu privire la modul de purtare al echipamentului si la ingrijirea acestuia, precum si la situatiile in care va fi aparat de echipament. Ori de cate ori echipamentul se deterioreaza si nu mai indeplineste scopul initial, trebuie inlocuit in cel mai scurt timp.
Angajatul, de cealalta parte, este dator sa utilizeze echipamentul de fiecare data cand lucreaza, conform indicatiilor, sa asigure ingrijirea acestuia si sa raporteze administratorului orice deteriorare.
Echipamentul trebuie purtat neintrerupt pe durata activitatii.
Legislatia romaneasca sanctioneaza cu amenzi ridicate neacordarea de echipament de protectie, precum si refuzul angajatorului de a inlocui echipamentul de protectie degradat. Doresti sa consulti in amanunt legislatia? Vezi Legea nr. 319 din 2006 si HG nr. 1048/2006.
Cum se selecteaza echipamentul de protectie
In primul rand, echipamentul de protectie individual trebuie sa raspunda riscurilor si conditiilor de la locul de munca si sa tina cont de fisa postului individuala. Echipamentul trebuie sa fie intr-o masura potrivita pentru fiecare lucrator, sa fie confortabil la purtare, sa nu incomodeze sau afecteze activitatea. Ca principiu general care tine cont si de igiena, echipamentul este netransmisibil – o singura persoana va folosi un set de imbracaminte si/sau accesorii de protectie. Inainte de achizitie, verifica si normele legale specifice pentru fiecare tip de echipament.
Cumpara echipament de protectie numai din surse de incredere. Fiecare piesa de imbracaminte sau accesoriu ar trebui sa aiba marcajul CE – semn ca respecta prevederile europene in materie de siguranta.
Tipuri de echipament de protectie
Exista 7 categorii de echipamente de protectie individuale, in functie de partea corpului pentru care sunt destinate:
- Protectia ochilor si a fetei
Protectia ochilor este necesara in activitatile la care persoanele sunt expuse sau lucreaza in apropierea flacarilor, scanteilor, cioburilor, aschiilor.
Pentru a preveni reflectiile care obosesc ochii si pot afecta siguranta activitatii, urmareste ca lentilele sa aiba un tratament antioglinda sau polarizat.
Pentru sudura, se folosesc ochelari speciali sau masti de sudura, care protejeaza si fata. Mastile de sudura pot fi de cap, de mana sau automate – au un filtru cu auto-intunecare. - Protectia urechilor
Protectia urechilor este obligatorie in orice activitate cu un nivel ridicat de zgomot – masini de gaurit, forari s.a. Se poate opta pentru dopuri de urechi speciale sau pentru casti, care au avantajul ca put fi puse si scoase mult mai usor. Castile antifon au fiecare in specificatii nivelul de decibeli pe care il blocheaza. - Protectia picioarelor
Incaltaminta de protectie este catalogata de norma europeana in 5 clase (S1 – S5), care se adauga la clasa SB, cu cerinte de baza, astfel:- S1 = (Clasa I) incaltaminte cu proprietati antistatice, cu zona calcaiului inchisa, ofera rezistenta la combustibil si uleiuri;
- S2 = (Clasa I) S1 + protectie la patrunderea apei;
- S3 = (Clasa I) S1 + S2 + rezistenta la penetrare si talpa in relief;
- S4 = (Clasa II) incaltaminte cu proprietati antistatice, cu zona calcaiului inchisa, ofera rezistenta la combustibil si uleiuri;
- S5 = (Clasa II) + S4 + rezistenta la penetrare si talpa in relief.
- Bineinteles, incaltamintea de protectie va trebui sa corespunda si sezonului.
- Protectia cailor respiratorii
Protectia respiratorie implica purtarea de masti care previn inhalarea de vapori, fum, praf si alter particule periculoase in timpul activitatii.
Astfel de masti se folosesc in constructii, in atelierele de vopsitorie, in domeniul minier, textil, chiar si in agricultura. - Protectia cailor respiratorii
Protectia respiratorie implica purtarea de masti care previn inhalarea de vapori, fum, praf si alter particule periculoase in timpul activitatii.
Astfel de masti se folosesc in constructii, in atelierele de vopsitorie, in domeniul minier, textil, chiar si in agricultura. - Protectia mainilor
Mainile sunt printre cele mai expuse ranirii in timpul muncii. Pentru a preveni accidentarile, fiecare lucrator va purta manusi de protectie.
Purtarea manusilor de protectie reduce riscul ranirilor cu pana la 60%! Nu exista un model universal de manusi de protectie care sa fie potrivit pentru orice situatie.
In functie de tipul activitatii, se pot alege manusi care izoleaza termic (rece/cald), manusi antivibratii, antiderapante, manusi care previn taieturile, intepaturile si zgarierea, impiedica contactul cu substante chimice si biologice periculoase, manusi speciale pentru sudura. - Protectia capului
Se foloseste oriunde exista riscul caderii de obiecte, materiale de constructii, moloz sau acolo unde tavanul este jos ori tevile sunt expuse. Castile de protectie industriale, obligatorii pe orice santier, sunt realizate din polietilena – un material usor dar rezistent, care rezista cu brio si la variatii de temperatura mari (de la -20 grade Celsius la 50 grade Celsius). - Protectia corpului
Imbracamintea de protectie va bifa cateva caracteristici de baza, tot in functie de domeniul de activitate:- impermeabila (in cazul in care se lucreaza afara);
- vizibila de la distanta – cu elemente reflectorizante;
- rezistenta la variatii de temperatura (daca se lucreaza afara sau in celule de frig);
- rezistenta la socuri mecanice (loviri, zgarieri, frecare).
Persoanele care lucreaza cu motoferastraul au destinate echipamente speciale, cu clase de protectie care variaza in functie de viteza lantului. Echipamentul de iarna ar trebuie sa fie bine izolat termic. Din motive practice, e util ca echipamentul de protectie sa fie dotat si cu buzunare sau gaici pentru prinderea sculelor. Lucratorii in constructie care lucreaza mult in genunchi (monteaza parchet, gresie) pot folosi genunchiere care protejeaza genunchiul de lovituri, cat si de temperaturile scazute.
Intretinere
Pentru a prelungi viata echipamentului de protectie si a-i pastra proprietatile mult timp, in primul rand este necesar ca depozitarea sa se faca in compartimente special amenajate, departe de utilajele de lucru sau de substantele chimice periculoase. Imbracamintea de protectie cu elemente reflectorizante trebuie spalata regulat, dupa conditiile trecute pe eticheta. Murdaria afecteaza vizibilitatea dungilor reflectorizante si poate pune viata in pericol. Mastile de protectie impotriva prafului trebuie pastrate in locuri ferite de umiditare excesiva (< 85%).
Instruieste fiecare membru al echipei sa respecte intocmai instructiunile de intretinere de pe eticheta echipamentelor!