Scule si unelte care iti fac munca de dulgher mai usoara (III)

4030
0
Share:
scule si unelte pentru dulgheri

In dulgherie, eficienta se masoara prin maiestria mesterului si calitatea uneltelor.

Anterior, ai aflat pe blogul nostru care sunt cele 5 unelte indispensabile folosite de profesionisti si ai citit despre sculele care iti fac munca mai simpla cand lucrezi cu lemnul.

Astazi completam lista cu inca 4 unelte de nelipsit in atelier.

1. Echere si rigle

Ca sa lucrezi cu precizie, cu siguranta vei utiliza instrumente de masura precum riglele si echerele reglabile. Echerul este multifunctional – combina mai multe instrumente de masura intr-unul singur:

 • are o parte gradata cu care poti masura in lungime, la precizie milimetrica.
 • marcheaza si masoara unghiurile interne si externe. Unele modele au functia de a bloca unghiul, pentru o masurarea mai usoara.
 • daca e prevazut cu bule de nivel, poate verifica daca suprafata este dreapta.
 • daca are inclus un instrument de trasare, realizeaza si linii de ghidare – trasator de marcaj, subler de trasaj.

Gama de echere dulgherie variaza de la cele simple de lemn la modele digitale, pe baza de baterii, care afiseaza pe un ecran valoarea masurata si au o precizie remarcabila ( + – 0.3 °).

2. Rulete

Cei mai multi dulgheri poarta mereu cu ei o ruleta, pentru a masura pe loc lemnul si a-si evalua ideile din mers. Chiar daca este un instrument de masurare binecunoscut, tinem sa-ti spunem ca nu toate ruletele sunt identice.

Iti recomandam un model profesional, cu frana de blocare ca sa poti masura cu o singura mana, dintr-o clasa de precizie superioara*.

*Clasele de precizie sunt de la I la III, I fiind cea mai precisa.

Ruletele comune au lungimi standard de 2, 3, 5 sau 8 m, care cel mai probabil iti sunt suficiente. Daca totusi ai nevoie de rulete mai mari, e bine de stiut ca modelele cu banda din fibra de sticla au lungimi foarte mari (pana la 100 m).

Agatatoarea pentru curea si carcasa din cauciuc rezistenta la socuri sunt detalii mici, dar care totusi fac diferenta in utilizarea zilnica.

3. Rangi

La indepartarea cuielor groase, unde ciocanul de dulgherie nu face fata, vei avea nevoie de o ranga rezistenta din metal.

Rangile iti vor fi utile si la:

 • desfacerea grinzilor;
 • desfacerea diverselor imbinari de lemn;
 • demontarea constructiilor vechi din lemn;
 • separarea paletilor din lemn;
 • scoaterea pardoselilor;
 • ridicarea pachetelor cu componente din lemn.

Rangile pot fi drepte – cu varf de dalta, sau pot avea varful indoit/curbat – acestea au o gama mai variata de utilizare. Alege lungimea rangii in functie de calibrul lucrarilor tale.

4. Nivele

Cand realizezi structura din lemn a unui acoperis sau montezi un gard, este extrem de important sa respecti proportiile si masuratorile.

Cea mai utilizata unealta in acest scop este nivela cu bule, cu care sigur esti familiarizat. Lungimea barei variaza intre 300 – 2000 mm, insa exista si nivele mici, de buzunar.

Exista si nivele mai speciale:

 • nivela electronica de masurat unghiuri – masoara unghiurile automat, cu o acuratete de ±0.25 mm / 1m.
 • nivela laser, care afiseaza unghiurile atat in plan vertical, cat si orizontal. Un astfel de model poate sa aiba o precizie de ± 0.5 mm / m, functie de memorare a valorilor masurate si semnalizare acustica a valorilor de 0°, 45°, 90°, 135°si 180°.

Dupa cum ai vazut, exista o varietate de optiuni din care tu poti alege ce ti se potriveste mai bine, in functie de proiect si frecventa utilizarii. Magazinul nostru iti ofera nu numai diversitate, ci si o calitate inalta a produselor.

Speram ca ghidul nostru ti-a fost util! Ai si alte unelte de dulgherie pe care planuiesti sa le cumperi in viitorul apropiat?

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.