Coroana pomilor fructiferi: sfaturi si solutii

1293
0
Share:

Fiecare gospodar se bucura de roadele pomilor fructiferi si probabil majoritatea dintre noi ii preferam in locul celor pur decorativi. Insa exista si in cazul pomilor fructiferi taieri, ce ne permit sa intervenim in dezvoltarea si formarea coroanei. Astfel, nu doar ca imbunatatim aspectul vizual, dar ajutam si productia de fructe.

Taierea pomilor este importanta mai ales in cazul pomilor fructiferi, intrucat ramurile au nevoie de suficient spatiu si nutrienti pentru a creste fructe sanatoase. Atunci cand soarele nu ajunge la toate ramurile sau apar daunatori in portiunile imbelsugate, roadele vor avea de suferit. Nu doar atat, dar povara zapezii poate distruge mai mult decat ramurile ingreunate si imbatranite.

In functie de portiunea pomului ce urmeaza a fi taiata, a varstei sau a scopului, exista mai multe tipuri de taieri la pomi:

  • Taieri de formare a coroanei sau scheletului
  • Taieri de corectie
  • Taieri de regenerare
  • Taieri de rodire

In cazul pomilor tineri, se pot aplica inca din pepiniera taieri de formare a coroanei sau constructie a scheletului. Aceste taieri sunt importante nu doar din punct de vedere al aspectului, ci ajuta pomul sa creasca puternic si rezistent in fata vantului sau a greutatii zapezii.

Taierile de corectie se aplica pomilor ce au fost taiati gresit in trecut sau nu au fost taiati deloc. Este important sa intervii in formarea coroanei cat mai repede posibil. Astfel, pomul va ajunge la maturitate suficient de sanatos si rodirea va fi una bogata.

Taierile de intretinere si regenerare se aplica pomilor deja maturi. Crengile vechi sau imbatranite se taie in fiecare an. La fel si in cazul celor afectate de daunatori, pentru a impiedica imbolnavirea intregului copac. Poti realiza aceste taieri si pentru a spori cresterea lastarilor, cand pomul este in plin sezon de productie.

Un ultim tip de taiere este cel de rodire sau fructificare. Dupa ce te asiguri ca pomul are un schelet puternic si o coroana bogata, poti ajuta pomul sa dezvolte suficient de multe ramuri cu fructe sanatoase. Aceste lucrari de taiere asigura o recolta imbelsugata si rodirea prelungita a ramurilor. In orice fel de lucrare de taiere te va ajuta un fierastrau de gradina, iar in functie de dimensiunea pomilor poti alege unul manual sau electric.

Cum poti interveni in formarea coroanei?

Echipeaza-te cu o pereche de manusi de gradina si incepe prin a scurta tulpina pomului la 60 – 80 cm de la sol. Primavara, dupa ce apar primii lastari, alege un mugure principal pe partea dinspre sud, de la care va incepe forma coronei. Pe cei din partea inferioara, pe o lungime de 15 – 16 cm ii vei rupe. Alege inca doi muguri din partea superioara, astfel incat ramurile ce vor creste din cei trei muguri sa formeze o coroana in forma de cerc. In cazul in care lastarii nu au pornit din partea superioara, alege-i pe cei mai apropiati de partea de sus.

Urmatorul pas este sa alegi mugurele ce va prelungi tulpina pomului, care va continua sarpanta. Mergi in sus pe tulpina, si alege un al patrulea mugur, situat in partea de sus a axului. Deasupra acestuia, ciupeste mugurii ramasi pe o portiune de pana la 8 cm. In final, vor ramane 4 muguri principali si alti 3 sau 5 secundari situati pe tulpina, intre cei ce formeaza coroana. Acestia vor dezvolta ramurile de ingrosare, care ajuta la intarirea tulpinii.

Atunci cand lastarii ajung la 12 – 15 cm, toti mugurii se vor ciupi la 3 – 4 frunze, mai putin cei 4 principali. In cazul in care unul din cei 4 muguri nu s-a dezvoltat intr-un lastar sanatos, poti alege altul cu care sa il inlocuiesti. Peste vara urmareste cresterea lastarilor, astfel incat fiecare sa se dezvolte suficient pentru a sustine greutatea pomului. In aceasta perioada poti face inca o ciupire, iar spre final de vara poti scoate si ramurile de ingrosare de pe tulpina. Cu atentie, sa nu produci rani pe tulpina, smulge lastarii de ingrosare de sus in jos.

Dupa formarea coroanei, alege dintre cele 3 ramuri principale pe cea mai slaba si taie-o la 25 – 50 cm. Pe celelalte doua, le vei taia la aceiasi inaltime. Cu cat conditiile in care este plantat pomul sunt mai bune, cu atat ramurile vor fi mai lungi si mai sanatoase. A patra tulpina, cea mai viguroasa care a crescut superior, va fi cea de continuare a sarpantei. Aceasta va trebui scurtata atunci cand ajunge la dimensiunea de 40 de cm. Ai grija sa o tai cu 10 – 20 cm mai lunga decat celelalte 3 care formeaza coroana. Continua aceasta operatiune de prelungire a sarpantei prin scurtarea lastarilor noi la 40 de cm, pentru formarea ramurilor. Lastarii cu crestere spre interiorul coroanei ii vei scurta la 5 cm, pentru formarea rodului.

Pentru a delimita inaltimea pomului, atunci cand acesta creste pana la 3 metri, taie lastarii din partea superioara la inel (punctul de insertie a ramurii). Aceste lucrari de taiere nu trebuie grabite, ci trebuie sa le desfasori pe o perioada de 3 – 4 ani, dupa care poti trece la taieri de rodire.

Nu in ultimul rand, ai grija ca pomii sa fie protejati impotriva daunatorilor pe tot parcursul anului. Un pom bolnav nu doar ca va avea o durata de viata mai scurta, dar va rodi mai putin. Foloseste o pompa pentru stropit pentru a ajunge la fiecare ramura atunci cand tratezi pomii impotriva daunatorilor.

Lucrarile de taiere sunt lucrari ce sporesc sanatatea pomului si calitatea fructelor. Atunci cand intervii in formarea scheletului sau a coroanei, il vei ajuta sa se dezvolte mai bine si sa isi canalizeze nutrientii spre ramurile roditoare.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.