DIY: Reconditionarea parchetului masiv

Share:

O podea din lemn masiv poate fi atractia principala intr-o locuinta. Nu e vorba doar de un trend de decor, ci de un material versatil si durabil care ofera confort si eleganta. Dar este important ca parchetul sa fie ingrijit si intretinut corect, pentru a te bucura de el cat mai mult timp.

Multi prefera parchetul din lemn din cauza ca transferul termic este scazut, este un bun izolator fonic si este un material care rezista la uzura indelungata. In cazul parchetului masiv, poti sa ii prelungesti durata de viata prin intretinere si reconditionare corecta. Un astfel de parchet va rezista peste generatii si va avea nevoie de cateva lucrari usoare de slefuire si lacuire.

Daca ai acasa o podea din lemn masiv care prezinta uzura sau crapaturi, o poti reconditiona ca sa te poti bucura de confort in continuare. Atunci cand exista crapaturi sau zgarieturi in stratul de lac, parchetul poate absorbi umezeala si se poate umfla. In timp acesta se poate deteriora complet, mai ales in portiunile cu trafic intens.

Noi ti-am pregatit sfaturi pas cu pas, pentru reconditionarea parchetului masiv ca sa te asiguri ca rezultatul va fi unul reusit!

Pasul 1 – Verifica cu atentie starea in care se afla parchetul

In cazul lemnului, nu se intervine asupra lui decat daca este necesar. Astfel, in functie de cat de deteriorat este parchetul, poti apela la doua tipuri de reconditionare: de intretinere si raschetarea. Atunci cand stratul superior de lac se subtiaza sau se zgarie, este necesara improspatarea acestuia. Este suficient sa slefuiesti usor intreaga suprafata pentru a o curata, iar apoi sa aplici un nou strat de loc.

Daca parchetul prezinta semne de uzura mai mari sau exista lamele care se misca, atunci trebuie sa apelezi la reparare si raschetare.

Pasul 2 – Repara zonele cu probleme

Daca la verificare ai observat lamele de lemn care sunt deplasate de la loc sau sunt instalate gresit, va trebui sa le repari. Prima data scoate bucatile de lemn ce trebuie consolidate si aplica o rasina poliuretanica intre lamele. Apoi, fixeaza cu grija fiecare bucata de lemn si asteapta cel putin 12 ore pentru ca rasina sa se usuce complet.

Pasul 3 – Rascheteaza parchetul

Raschetarea este operatiunea prin care se indeparteaza stratul deteriorat de lac si a unui strat subtire din lemnul parchetului. O podea din lemn masiv va rezista la multiple raschetari fara probleme, insa atentie la cea stratificata. In functie de calitatea furnirului, cea mai groasa va rezista la 2, 3 raschetari pe cand una subtire doar la una.

Pentru raschetare te folosesti de un slefuitor si de hartie cu diferite granulatii. Aceasta operatiune o vei face in etape, incepand cu hartie cu granulatie de maxim 36, urmand sa folosesti apoi una cu granulatie 50 – 60 pentru o slefuire fina. Poti apela si la un slefuitor care colecteaza tot praful in timp ce muncesti.

Ai grija sa slefuiesti toata suprafata parchetului in mod uniform pana reusesti sa indepartezi zgarieturile sau petele. In cazul gaurilor sau a fisurilor nu insista, intrucat vei ajuta la formarea unei adancituri care va atrage umezeala. Acestea trebuie umplute cu o rasina cu proprietati elastice. Ca sa ajungi in spatiile inguste, vei avea nevoie de o masina mai mica, numit slefuitor pentru unghiuri sau masina pentru margini.

Pasul 4 – Aplica chitul pentru reparare si finiseaza podeaua

Amesteca chitul cu praful de lemn rezultat in urma slefuirii pentru a obtine o pasta in culoarea parchetului. Ai grija sa cureti foarte bine suprafata parchetului, de tot praful acumulat si sa aplici rasina pe podeaua uscata. Aplica-o uniform pe toata suprafata parchetului nu doar in rosturi si asteapta pana cand se intareste. Apoi, cu o hartie cu granulatie fina slefuieste toate chiturile.

Pasul urmator este sa finisezi podeaua cu o masina cu discuri, in mai multe etape. Incepe cu discuri abrazive cu granulatie de 60 – 80 in functie de esenta lemnului. Continua sa finisezi cu discuri cu granulatie de 100-120 pana cand parchetul este fin si nu prezinta nicio denivelare sau zgarietura.

Pasul 5 – Aplica grundul si lacuieste

Aplica un strat de grund cu un trafalet sau o pensula si lasa sa se usuce complet. Acesta are rolul de amorsa si ajuta lacul sa se distribuie uniform. Asteapta cel putin 12 ore si slefuieste apoi toata suprafata cu hartie abraziva (daca doresti un parchet lucios poti slefui intre straturi cu granulatie de pana la 400). In final sterge bine cu o carpa umeda praful ramas. Daca este cazul, poti aplica doua straturi de grund pe care sa le slefuiesti apoi.

Lacul este indicat sa il aplici cat mai repede dupa slefuire pentru a impiedica umiditatea din aer sa patrunda in lemn. In functie de tipul de lemn si de luciul pe care il doresti, poti aplica mai multe straturi de lac. Aplica primul strat si asteapta cel putin 12 ore, dupa care reiei procesul: slefuire, aspirat si curatat, aplicarea lacului.

Alege un lac pe baza de apa intrucat este mai rezistent in timp. Atentie la tipul de lemn din care este realizat parchetul tau si alege un lac care sa il puna in evidenta. Poti aplica un strat de ceara peste grund in loc de lac, insa va trebui sa receruiesti apoi parchetul cel putin o data pe an. Scopul este sa il infrumusetezi si sa il protejezi de uzura cat mai mult timp.

Atentie insa, daca parchetul prezinta defecte majore, este putrezit sau mancat de cari, recomandam sa apelezi la un specialist care sa stie sa intervina corect. Tine minte ca raschetarea este o operatiune destul de agresiva si trebuie apelat la aceasta doar cand este necesar. Podeaua este supusa mereu la agresiuni si nu este cazul sa recurgi la aceste operatiuni pentru simple zgarieturi sau defecte superficiale. Poti sa ceruiesti si sa aplici un strat nou de lac.

Un parchet frumos e mai usor de intretinut decat de reconditionat, asa ca atentie la activitatile sau incaltamintea care provoca zgarieturi. Atunci cand descoperi un defect, incearca sa il remediezi cat mai repede pentru a impiedica degradarea. Un tratament de ceruire rasfata podeaua o data pe an, iar o relacuire o data la 8 – 10 ani intretine lemnul. Parchetul din lemn este ca orice alta piesa de mobilier pe care trebuie sa o protejezi!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.