Ghid: La ce sa te uiti cand alegi un boiler pentru casa ta

1125
1
Share:

Sa alegi un boiler pentru casa ta nu este neaparat usor. Va fi principala metoda de incalzire a apei si trebuie sa stii ca faci o alegere buna, pe termen lung. Acesta trebuie sa poata face fata volumului necesar de apa si sa fie rezistent in timp.

Un boiler pe lemne poate fi de multe ori solutia cea mai avantajoasa atunci cand nu te poti racorda la o retea de gaz. Boilerul pe lemne asigura apa calda in locuinta si este realizat din doua componente: soba in care se face focul si cazanul din interior ce incalzeste apa. Pentru o buna functionare, boilerul pe lemne are nevoie de suficient spatiu in jur, de o legatura directa la reteaua de apa si de un cos de evacuare. Apa din boiler se mentine calda atata timp cat focul din soba este aprins. Pentru incalzirea casei, trebuie sa alegi unul potrivit nevoilor tale, cu calorifere.

In continuare, discutam despre criteriile pe care sa iti bazezi alegerea viitorului boiler, ca sa stii ca faci o investitie buna.

Volumul

In primul rand trebuie sa alegi un cazan suficient de mare pentru a asigura volumul de apa calda necesar pentru familia ta. Pentru doua persoane, unul de 80 de litri este suficient, insa pentru o familie cu doi copii este indicat unul de 120 de litri.

De luat in considerare aici este si timpul necesar pentru ca apa sa atinga temperatura maxima. De regula, este nevoie de aproximativ o ora pentru a ajunge la 60°C, in functie de tipul de lemn si a vitezei de ardere. Foarte util este un boiler cu termostat reglabil ca sa poti controla temperatura apei.

Siguranta

Din cauza ca boilerul pe lemne functioneaza si cu flacara deschisa, fii atent la masurile de siguranta pe care le ofera modelul ales. Este important sa montezi o supapa de siguranta cu iesirea la canalizare sau la o zona in afara pericolului de oparire. In cazul in care presiunea maxima acceptata este depasita, supapa se va deschide si va elibera presiunea.

Un boiler emailat cu protectie anticoroziva tratat cu magneziu, te va apara de depunerile de calcar. Mai mult, in momentul in care racordezi boilerul la cosul de fum, instalarea trebuie sa fie facuta de un specialist care sa respecte normele in vigoare. Pentru boilerele mixte, care folosesc atat alimentarea pe lemne cat si electrica, este necesar ca instalatia electrica sa aiba impamantare.

Materialul

Materialul din care este realizat cazanul boilerului dicteaza si durata de viata a acestuia. Cazanele din inox sunt mai rezistente fata de cele din tabla de otel la socuri, coroziune, acizi si clor. Mai mult, acestea nu sunt afectate de temperaturile ridicate cu care intra in contact si isi pastreaza forma intacta.

Daca aspectul estetic este un factor important, si vrei sa se integreze cat mai bine in decorul casei ai cateva optiuni. Vei putea alege dintre boilere mai compacte ce se pot amplasa direct pe podea, sau cele cu aspect rustic cu o soba metalica.

Tipul de alimentare

Daca esti la prima achizitie de acest tip, poate te vei indrepta spre un boiler alimentat doar cu focar. Acesta nu va utiliza reteaua electrica pentru a functiona. Daca vrei sa eficientizezi consumul si sa eviti acumularea de aburi pe timp de vara, este recomandat sa alegi unul cu o sursa suplimentara de incalzire.

Un boiler hibrid cu alimentare mixta iti va permite sa alegi o sursa alternativa pentru incalzire ce nu va utiliza focarul si va mentine apa calda mai mult timp. Avand termostate separate, poti utiliza doar focarul pentru incalzire si sa elimini sursa electrica. Acest tip de boiler se va dovedi extrem de eficient mai ales pe timp de vara.

Nu in ultimul rand, in functie de spatiul in care urmeaza a fi instalat boilerul, poti opta pentru cele cu protectie impotriva umiditatii. Daca in baie se formeaza deseori aburi, sau este stropit de apa un boiler cu astfel de protectie asigura ca nu vei avea niciun accident sau stricaciune.

Costurile unui boiler difera in functie de producator, dotarile suplimentare, si de materialul din care este realizat. Criteriile de mai sus te ajuta sa faci o alegere informata. Trebuie sa iei in calcul ca este o investitie pe termen lung si este important sa raspunda nevoilor tale.

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.