Pregateste-te de sezonul rece! Cum sa alegi aeroterma electrica potrivita

2095
0
Share:

Aerotermele electrice sunt perfecte pentru incalzirea spatiilor, indiferent de dimensiunea acestora. Aceste aparate pot fi folosite in diferite incaperi din casa, garaje, dar si spatii industriale.

In functie de locatia pe care vrei sa o incalzesti, aerotermele electrice se impart in doua categorii:

 1. Modele conventionale
 2. Modele industriale

Acestea se disting prin suprafata de incalzire pe care sunt capabile sa o acopere si prin puterea pe care o detin. Modelele conventionale sunt perfecte pentru spatiile restranse sau apartamente. Acestea pot incalzi intre 20 si 40 de metri cubi de aer, avand o putere de 1500 – 2500 W.

Modelele industriale pot fi folosite in incaperi mari sau care nu sunt corect izolate, dar si in spatii pentru animale, care au nevoie de caldura in sezonul rece. Acestea pot incalzi pana la 30 de metri patrati si au o putere de 3000W. Pentru incaperi mai mari de 200 de metri patrati, se recomanda modele pe GPL sau motorina.

Pentru randament maxim, aeroterma trebuie utilizata doar cu prelungitoare de curent de minim 3 x 2.5 mm.

In cazul in care stii puterea calorica necesara incalzirii unui spatiu, atunci alegerea unei aeroterme devine mai usoara. Daca nu stii puterea calorica de care ai nevoie, aceasta se poate calcula usor folosind aceasta formula, daca se stie volumul spatiului care necesita incalzit:

Q=V * Dt * K

Q = puterea calorica exprimata in Kcal/h
V = Volumul spatiului de incalzit, exprimat in mc
Dt = diferenta de temperatura dintre mediul exterior si temperatura dorita in interior. Aceasta valoare este exprimata in grade Celsius.
K = coeficientul de dispersie a caldurii. Acesta se alege in functie de tipul de izolatie:

 • Fara izolatie – constructii simple din lemn sau tabla (baraci). K = 3.0-4.0
 • Izolatie slaba – constructii cu pereti dintr-un singur strat de caramida, cu ferestre, usi si acoperis vizibil din interior. K = 2.0-2.9
 • Izolatie medie – constructii realizate din pereti grosi, fara multe ferestre si cu acoperis izolat. K = 1.0-1.9
 • Izolatie foarte buna – constructii cu pereti dubli, izolati termic, cu ferestre cu geamuri duble si tavan, podea si usi bine izolate. K = 0.6-0.9

Foloseste-te de aceasta formula pentru a calcula puterea calorica de care ai nevoie sau consulta un specialist care te poate ajuta.

Aerotermele electrice se diferenteaza si prin modul de incalzire:

 1. Prin ventilare
 2. Prin convectie

Aerotermele care folosesc ventilarea sunt ideale pentru incalzirea rapida a unei camere. Aici, aerul cald este imprastiat in camera cu ajutorul unui ventilator. Dezavantajul acestor modele este ca trecerea de la rece la cald este brusca.

Aerotermele prin convectie pot functiona si cu apa calda. Acestea incalzesc mai incet incaperea si sunt ideale pentru spatii comerciale, unde produsele nu au voie sa fie expuse la schimbari bruste de temperatura.

Astfel, daca vrei sa achizitionezi o aeroterma electrica, trebuie sa te asiguri ca alegi modelul perfect pentru ce ai nevoie.

 1. Ia in calcul suprafata de incalzire de care ai nevoie si alege modelul potrivit pentru tine. Vrei sa achizitionezi produsul pentru o suprafata mica sau pentru una mare?
 2. Verifica viteza de incalzire de care ai nevoie. Vrei sa pregatesti un loc repede si ai nevoie de caldura intr-un timp scurt? Sau ai nevoie de o incalzire lenta pentru protejarea anumitor produse?
 3. Un alt aspect important este nivelul de zgomot. Indiferent de locatia sau marimea acesteia, ia in calcul nivelul de zgomot produs de aparat. Daca in incapere sunt persoane in mare parte a zilei, poti alege un model mai silentios. In cazul in care locul care necesita incalzit este un depozit, poti lua in calcul si un aparat mai zgomotos, daca nivelul ridicat de zgomot nu deranjeaza.
 4. Designul aparatului. Daca urmeaza sa instalezi aparatul intr-un loc des frecventat de persoane, atunci poti sa alegi unul cu un design placut. Dar, daca aparatul urmeaza sa fie instalat intr-un loc ferit, pentru depozitare sau pentru animale, atunci designul nu conteaza atat de mult.

Ia in calcul lista de mai sus pentru achizitia unei aeroterme electrice si alege-o pe cea mai potrivita pentru nevoile tale.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.