Ce tipuri de șurubelnițe nu trebuie să-ți lipsească din casă

861
0
Share:

Fie că ai sau nu experiență în lumea bricolajului, un lucru este cert: șurubelnița este una dintre cele mai utile scule de mână, de care ai mereu nevoie atunci când abordezi proiecte de bricolaj și tâmplărie, montezi mobila de interior sau de grădină, depanezi aparatele electronice ori repari bicicleta.

În continuare vei citi despre cele mai frecvente tipuri de șurubelnițe pe care să le ai la îndemână.

Tipuri de șurubelnițe – după forma capului

Orice trusă de scule trebuie să conțină:

 • Șurubelnițe late;
  • Au un cap în formă de daltă și sunt folosite în aplicații în care este nevoie ca șuruburile să nu fie strânse foarte puternic, de exemplu, în instalațiile electrice.
  • Este nevoie să manevrezi cu grijă șurubelnița lată, fără a pune prea multă presiune, pentru a evita alunecarea în lateral și deteriorarea obiectelor.
 • Șurubelnițe în cruce;
  • Denumită și Philips, șurubelnița în cruce este probabil cea mai folosită, deoarece șuruburile cu același nume sunt omniprezente la mobilier, electrocasnice și în construcții.
  • Prin comparație cu cea lată, șurubelnița în cruce are o inserare mai strânsă în capul șurubului.
 • Șurubelnițe pozidriv;
  • Se aseamănă cu șurubelnița Philips, însă „crucea” este întretăiată de alte patru linii, pentru a oferi și mai multă precizie și stabilitate, dar și un cuplu mai mare.
 • Șurubelnițe torx (stea);
  • Capul șurubelniței torx este stelat. Acest tip de șurubelniță este frecvent utilizat în domeniul auto. Atuurile principale sunt stabilitatea ridicată – sunt șanse foarte mici să alunece și cuplul înalt, datorat celor 6 linii dispuse radial.
 • Șurubelnițe hexagonale (hex/imbus).
  • Șurubelnița imbus este folosită cel mai adesea la întreținerea și reparația bicicletelor, însă a devenit populară în ultimii ani pentru montarea mobilierului de serie de la anumiți producători.

Tipuri de șurubelnițe – după principiul de funcționare

Șurubelnițele, indiferent de tipul lor, sunt destinate pentru două sarcini: înșurubare și deșurubare. Pe lângă diferențele legate de forma capului, există unele deosebiri și în modul în care aceste unelte funcționează – e important să cunoști ca să le poți alege pe cele mai potrivite proiectului la care lucrezi.

Șurubelnițe manuale

Sunt cele mai cunoscute șurubelnițe, ideale pentru sarcini de scurtă durată și care nu necesită un efort fizic deosebit.

Șurubelnițele manuale pot avea cap fix sau pot fi interschimbabile – pe același mâner atașezi mai multe capete – o variantă care economisește spațiu de depozitare.

Pentru că trebuie să ridici capătul șurubelniței din șurub la fiecare rotire, șurubelnița manuală îți oferă o viteză limitată de lucru și de aceea se folosește pentru lucrări ocazionale.

Un avantaj major al șurubelnițelor manuale este prețul redus.

În categoria șurubelnițelor manuale se înscriu și șurubelnițele cu clichet, care oferă o viteză de lucru superioară prin comparație cu cele simple, pentru că nu necesită repoziționare la fiecare rotire. Mecanismul îți permite să aplici o forță constantă într-o singură direcție (în sensul acelor de ceasornic pentru înșurubare/ în sensul invers pentru deșurubare), printr-o mișcare limitată a mâinii.

Principiul de funcționare împiedică mișcarea capătului șurubelniței în direcția opusă, iar schimbarea direcției se face printr-un selector aflat pe mâner.

Cumpără șurubelnițe manuale și cu clichet cu cele mai frecvente tipuri de capete și păstrează-le într-o cutie depozitare scule, ca să le ferești de umezeală și să nu le rătăcești.

Șurubelnițe electrice

Pentru cei pasionați de proiecte DIY sau aflați în plin proces de renovare și mobilare a casei, o șurubelniță electrică este neprețuită.

Șurubelnițele electrice sunt capabile de mii de rotații pe minut, ajutându-te să lucrezi eficient și repede, fără să obosești. Sunt de asemenea foarte versatile, pentru că ai la îndemână truse cu capete pe care le poți monta pe tija hexagonală și îți permit să ajustezi viteza de lucru.

Poți alege o mașină de găurit și înșurubat (bormașină) sau o mașină de înșurubat (șurubelniță) electrică. Îți recomandăm să optezi pentru un model de șurubelniță electrică cu acumulator, pentru a avea mai multă mobilitate.

Pe piață există atât șurubelnițe electrice universale, cât și modele specializate pe plăci aglomerate sau pereți din gips-carton.

Șurubelnițe pneumatice 

Datorită puterii lor, sculele pneumatice se folosesc mai ales în mediul industrial și în atelierele auto, însă eficiența lor este un plus și în utilizarea casnică.

Șurubelnițele pneumatice folosesc aerul comprimat furnizat de un compresor pentru a funcționa și oferă un randament cel puțin egal cu șurubelnițele electrice.

Independența lor față de o sursă de energie electrică are mai multe avantaje: scapi de firele care îți limitează aria de lucru, nu este nevoie să încarci acumulatorul și pentru tocmai pentru că nu au motor sau baterie, nu se supraîncălzesc, au o greutate mai redusă și sunt mai ușor de manevrat.

Pentru ce fel de sarcini îți recomandăm șurubelnițele pneumatice? Schimbarea anvelopelor, înlocuirea pieselor auto, dezmembrări auto, asamblarea structurilor de lemn și metal, asamblarea mobilierului.

Dacă nu ai mai lucrat până acum cu scule pneumatice, îți sugerăm să citești și acest articol.

Șurubelnițe specializate 

Dacă obișnuiești să te ocupi personal de micile lucrări electrice din casa ta, prioritizează siguranța. Prizele, dozele, panoul electric, echipamentele electronice – toate trebuie abordate numai folosind șurubelnițe electroizolante.

Acestea sunt acoperite în întregime de un înveliș care te protejează de șocurile electrice în cazul în care atingi un fir sub tensiune.

Ca să te asiguri de calitatea unei șurubelnițe electroizolante, verifică simbolul triunghi dublu și mențiunea 1000 V/1500 V, care atestă că produsul deține standardul internațional EN60900.

Poți găsi șurubelnițe electroizolante late, în cruce, pozidriv sau torx individuale sau poți opta pentru o trusă de șurubelnițe pentru electricieni care conține mai multe dimensiuni ale celor mai utile capete.

Spor la treabă!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.