Tipuri de scule pneumatice si cum functioneaza

1550
0
Share:
tipuri de scule pneumatice

Sculele pneumatice sunt printre cele mai populare alegeri atunci cand vine vorba de reparatii si renovari. Sunt usoare, rapide, au un pret prietenos si le poate utiliza aproape oricine, cu precautii minime.

Vei observa in sectiunea noastra dedicata ca exista numeroase astfel de echipamente, fiecare cu diverse aplicatii.  In acest articol te invitam sa afli mai multe despre avantajele, functionarea si utilitatea sculelor pneumatice in atelierul tau de acasa.

Ce sunt sculele pneumatice si cum functioneaza

Toate sculele pneumatice folosesc acelasi principiu de functionare: compresia aerului care se transforma in energie mecanica. Pentru a fi utilizate, aceste scule necesita cuplate cu un furtun special la o instalatie cu aer comprimat – un compresor de aer. Pentru o functionare eficienta, asigura-te ca modelul de compresor ales poate furniza presiunea minima necesara sculei cu care lucrezi.

Diametrul furtunului prin care racordezi echipamentul la compresor trebuie sa corespunda perfect.

In cazul furtunelor cu diametrul de peste 12 mm, iti recomandam sa adaugi la sursa de alimentare cu aer si o supapa de siguranta. Eficienta cea mai buna la utilizare o obtii cand alegi cel mai scurt furtun posibil. Cumpara numai furtunuri de buna calitate, flexibile si rezistente si verifica-le periodic starea.

Doua alte aspecte care tin de buna functionare a echipamentelor pneumatice sunt calitatea aerului comprimat si lubrifierea. Aerul comprimat trebuie sa fie uscat, filtrat de particule de praf. Aerul umed sau incarcat poate cauza degradarea echipamentelor si a accesoriilor (diuze, cuple s.a.).

Componentele sculelor necesita ungere periodica, pentru a functiona stabil, la viteza optima si a le reduce rata de uzura. Ungerea externa se realizeaza prin injectarea micropicaturilor de ulei pneumatic in aerul comprimat.

Avantajele sculelor pneumatice

Datorita principiului lor de functionare, sculele pneumatice sunt usor de intretinut si de reparat. Nu exista componente electrice care se pot arde, componentele sunt mecanice – cu un manual de instructiuni in fata, esti capabil sa inlocuiesti singur piesele care s-au defectat. Orice investitie intr-un echipament pneumatic va fi una de durata. Daca sunt utilizate corespunzator, acestea se uzeaza destul de greu.

Un alt atu al sculelor pneumatice este manevrabilitatea. In lipsa unui acumulator, sculele pneumatice au dimensiuni mai mici si greutate redusa; din acest motiv, vei depune mai putin efort fizic cand lucrezi.

Nu te lasa pacalit de marime, aceste echipamente sunt foarte puternice si tocmai din acest cumul de caracteristici, rezulta randamentul lor mare.

Tipuri de scule pneumatice

Iata care sunt cele mai utilizate scule pneumatice:

Surubelnite pneumatice

Cand ai de montat mobilier, de ansamblat un obiect cu multe suruburi sau vrei sa inlocuiesti anvelopele masinii, o surubelnita pneumatica te ajuta sa eficientizezi procesul. Acest tip de scula este omniprezent pe liniile de productie industriale, dar sunt si modele care pot fi folosite semi-profesional.

O surubelnita pneumatica, prin comparatie cu una eletrica cu acumulator, este mult mai usoara si iti permite sa insurubezi mai mult timp fara sa te doara antebratul si fara sa fie nevoie sa o reincarci.

Bormasini pneumatice

Ca si in cazul surubelnitelor, avantajul bormasinilor pneumatice deriva din puterea lor mare, raportata la masa si efort fizic depus. Aceste scule indeplinesc aceleasi operatiuni ca si bormasinile electrice (gaurit pereti, lemn, metal s.a.). Pentru ca nu se supraincalzesc, poti lucra cu masina de gaurit pneumatica pentru mai mult timp fara intrerupere.

Masini de slefuit orbitale pneumatice

Slefuitoarele orbitale pneumatice se utilizeaza la finisarea de materiale precum lemnul, metalul, pielea naturala sau la curatarea diverselor suprafete.

Te pot ajuta atunci cand doresti sa cureti caroseria masinii de rugina, vrei sa ii redai aspectul unei dusumele vechi din lemn sau ti-ai propus sa cureti peretii de vopsea ori sa indepartezi stratul vechi de lac de pe mobila. Avantajele sunt cele specifice intregii clase de scule pneumatice: putere, eficienta si usurinta in manipulare.

Polizoare pneumatice

Un polizor pneumatic se foloseste pentru slefuire si curatare inaintea sudurii (indepartarea vopselei, a ruginii), finisarea sudurilor,  dar si pentru debitare (foi de tabla, suruburi si piulite ruginite, coliere esapament, fibra de sticla s.a). Ca si in cazul modelelor de polizoare electrice, e necesar sa alegi discurile de polizat potrivite activitatii tale.

Biaxurile pneumatice

Biaxurile sunt un tip de polizor conceput pentru slefuirea de precizie, pe suprafete inguste sau in zone mai greu accesibile. Un biax pneumatic este util la finisarea sudurilor, la curatarea pieselor mici, a rulmentilor, a valvelor, pinioanelor, ambreiajelor. Ti-l recomandam in special daca esti priceput la repararea masinilor.

Aparate de vopsit pneumatice

Pistoalele de vopsit pneumatice sunt ideale pentru lucrari de detaliu. Vopseaua este atomizata si distribuita uniform pe fiecare milimetru al suprafetei in lucru.

In functie de natura lucrarii, poti alege aparate pentru uz profesional si semiprofesional. Diferenta o face presiunea de lucru. Pentru lucrari mai mari (vopsirea acoperisului, a peretilor), ai nevoie de un pistol de vopsit pneumatic care suporta o presiune mare a aerului.

Pistoalele de vopsit care lucreaza la presiuni mai mici ofera o viteza de pulverizare mai mica, dar o precizie mai buna, aspect util daca scopul tau este sa reconditionezi obiecte sau sa vopsesti ramele ferestrelor, de exemplu.

Ciocane pneumatice

Ciocanele pneumatice se folosesc impreuna cu dalti din metal de diverse dimensiuni, pentru a taia sau sparge metale (fier, otel), zidarie, caramida, materiale compozite (ex: marmura), lemn. Cateva din aplicatiile uzuale sunt slefuirea, razuirea tencuielilor, spartul pietrelor, spartul peretilor, razuirea vopselei, taierea tevilor, taierea panourilor metalice s.a.

Ciocanul pneumatic exercita o forta puternica cu un minimum de efort din partea ta. Vei lucra mai usor si vei termina mult mai repede treaba, spre deosebire de lucrul manual cu dalta si ciocanul obisnuit. Daltile sunt demontabile, le poti varia in functie de tipul de material si dimensiunea proiectului.

Capsatoare pneumatice

Acestea sunt foarte cautate in lucrarile de tamplarie si in tapiterie. Iti vor schimba radical modul in care lucrezi – te vei misca mai repede, mai precis si vei termina lucrul mai devreme decat iti imaginai. Multe modele de capsatoare pneumatice sunt concepute pentru a fi utilizate si pentru batut cuie, si pentru capsat.

Cateva exemple de situatii in care le poti folosi: constructia mobilierului de gradina, montarea si repararea gardului, repararea podelelor din lemn, reconditionarea canapelelor, fotoliilor si a scaunelor.

Pistoale de suflat aer

Sunt printre cele mai ieftine scule pneumatice, dar au o utilitate nepretuita, daca ai masina sau o gradina pe care o intretii atent. Pistolul de suflat aer indeparteaza praful si murdaria din locurile inguste ale caroseriei masinii, reziduurile de la diverse activitati (ex: taiat lemne) de pe terase, frunzele uscate. Tot ce trebuie sa faci este sa-l conectezi la compresor. Cu ajutorul acestei scule, curatenia de pe langa casa este mult simplificata.

Tu ai folosit scule pneumatice pana acum? Asteptam sa ne spui in comentarii cum ti-au usurat munca.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.