GHID: Cheile dinamometrice și ce trebuie să știi despre ele

Share:

Orice muncă devine mai plăcută atunci când ai la dispoziție uneltele cele mai potrivite, care te ajută să lucrezi bine.

Cheia dinamometrică este una dintre cele mai performante scule de mână, pe care îți recomandăm să o ai în atelierul tău, în special dacă ești posesorul unei mașini.

La ce te ajută o astfel de unealtă și cum se folosește o cheie dinamometrică? Despre asta vom discuta în continuare.

Ce sunt cheile dinamometrice

Cheile dinamometrice sunt scule de mână folosite pentru strângerea șuruburilor sau a piulițelor la un cuplu controlat, presetat, atunci când avem nevoie să obținem o asamblare sigură și de înaltă precizie sau avem o serie de organe de asamblare pe care vrem să le fixăm identic.

Cu o cheie dinamometrică poți controla forța aplicată, măsurând cuplul de strângere, în acord cu specificațiile pe care le urmărești. Cheia este destinată în special înșurubării, deși există modele care pot fi utilizare și în sensul invers acelor de ceasornic, la deșurubare.

Această unealtă este folosită în special în domeniul auto – în service-uri – în special pentru strângerea prezoanelor de la roțile autoturismelor, atunci când facem înlocuirea sezonieră a cauciucurilor sau montăm alte jante, dar și la diverse reparații, precum cele ale elementelor de direcție sau suspensie, inclusiv la biciclete.

Însă cheia dinamometrică se folosește și în industrie, în construcții sau în diverse ateliere mecanice, profesionale sau domestice, la diverse operațiuni de asamblare unde calibrarea cuplului este esențială.

Valoarea cuplului este definită de cât de mult se rotește un obiect în jurul unei axe, sub acțiunea unei forțe aplicate perpendicular pe respectiva axă, și se măsoară în Nm (Newton metri). Aceasta este unitatea de măsură standard în funcție de care se clasifică cheile dinamometrice, chiar dacă unele modele permit și citirea în sistemul imperial: lb-ft/ft-lbs (Pound-foot)

Tipuri de chei dinamometrice

Cheile dinamometrice pot avea diverse forme și dimensiuni, principalul diferențiator fiind dat de cuplurile pe care le poate măsura (exprimat printr-un interval de Nm).

Cuplul îl vei alege în funcție de activitatea ta. Pentru strângerile de finețe – piulițe cu un diametru de până la 5 mm – e indicată o cheie dinamometrică de 5-25 Nm sau 5-50 Nm. Pentru lucrări fine, dar și pentru sarcini medii, poți alege o cheie de 10-100 Nm.

În schimb, pentru sarcini mari, orientează-te spre o cheie dinamometrică de 42-210Nm.

De asemenea, cheile pot varia și în funcție de modul în care se ajustează. Cele mai frecvente sunt cheile dinamometrice cu clichet, însă există și chei dinamometrice electronice, cu scală sau cu ceas.

Avantajele unei chei dinamometrice

Iată doar 3 argumente pentru care să alegi un astfel de instrument în locul altor chei obișnuite:

Strângere sigură

Când folosești o cheie dinamometrică, ai certitudinea că șuruburile, buloanele sau piulițele sunt fixate corect și nu există riscul desprinderii unor piese sau îmbinări.

Precizie

Cu acest instrument, nu te bazezi pe instinct, ci pe exactitatea legilor fizicii. Forța de strângere se reglează înainte de fiecare utilizare, pentru o fixare exactă.

Protejează organele de asamblare

Prin comparație cu pistoalele de înșurubat pneumatice, frecvente în service-urile auto și vulcanizări, atunci când este folosită corect, cheia dinamometrică nu deteriorează piesele cu care lucrezi. Motivul? Cuplul folosit la înșurubare este controlat, în timp ce la pistoalele pneumatice este nedeterminat, iar impactul aerului asupra materialelor este puternic și poate, în anumite condiții, să cauzeze fisurarea, tocirea sau deformarea pieselor.

Utilizarea cheilor dinamometrice

Pentru a folosi cheia dinamometrică în mod corect și a obține rezultatele așteptate, înainte de fiecare utilizare este necesar să o reglezi, în funcție de în funcție de dimensiunea șuruburilor sau a piulițelor pe care le vei strânge.

În cazul cheilor cu clichet, reglarea se face prin rotirea mânerului până la valoarea cuplului potrivit. Valorile cuplului sunt afișate pe mâner.

Fiecare producător include în pachet un tabel unde sunt listate valorile cuplului necesar pentru diferite organe de asamblare. Consultă acest tabel și setează forța de strângere exact așa cum îți este indicat.

Nu folosi tabelul unei chei dinamometrice pentru a regla o cheie de altă dimensiune sau de la alt producător!

Sunt câteva aspecte pe care orice persoană care utilizează această sculă trebuie să le cunoască:

Manevrarea cheii dinamometrice

Deoarece cheia este în general dependentă de lungime, ca să o folosești cu rezultate foarte bune, fii atent ca mâna ta să fie centrată și să aplice presiunea pe punctul de încărcare, pe care îl vei regăsi marcat pe mâner.

Manevrează cheia cu o singură mână, printr-o mișcare fluidă și neîntreruptă.

Punctul maxim de strângere

Chiar dacă unul din avantajele principale ale cheilor dinamometrice este acela că realizează o strângere foarte exactă, aceste unelte nu pot preveni și strângerea excesivă a șurubului.

În momentul în care este realizat cuplul maxim pe care l-ai setat, vei auzi un scurt „click”, care îți semnalează faptul că strângerea este completă. Dacă vei continua să acționezi cheia și după acest moment, organul de asamblare pe care îl acționezi se va înșuruba prea tare.

De asemenea, dacă auzi acel „click” chiar dinainte de a acționa propriu-zis cheia, înseamnă că șurubul este deja supra-strâns. Va fi nevoie să îi slăbești puțin strânsoarea înainte de a folosi din nou cheia dinamometrică, pentru o strângere corect calibrată.

Utilizarea pentru deșurubare – da sau nu?

Așa cum menționam la începutul textului, unele chei dinamometrice pot fi folosite și pentru deșurubare. E important, înainte să o folosești în acest scop, să verifici dacă tipul de cheie ales de tine îți permite să schimbi sensul de rotație și în plus, să nu depășești niciodată capacitatea maximă a uneltei.

Precizia cheilor dinamometrice este dată de mecanismele interne foarte sensibile. În caz contrar, vei suprasolicita sau chiar rupe piesa pe care încerci să o strângi și în același timp, precizia cheii dinamometrice poate fi și ea afectată.

Dacă folosești cheia dinamometrică pentru deșurubare și observi că șurubul nu se desface, deși ai setat cuplul maxim, nu forța, pentru că ai putea defecta cheia. În astfel de situații, e de preferat să te orientezi spre alte scule.

Prelungirea cheii dinamometrice

Pentru siguranța ta, nu folosi extensii improvizate pentru mânerul cheii. Aceste practici au nu doar un risc mare de accidentare, dar în același timp compromit precizia măsurătorii și pot degrada materialele cu care lucrezi.

Folosește doar extensii omologate, care fac parte din set sau sunt recomandate de producător.

Blocarea cheii dinamometrice

Unii utilizatori spun că în timpul utilizării cheii dinamomtrice, se poate produce o dereglare accidentală a setărilor inițiale, lucru care afectează calitatea rezultatului. Acest lucru se întâmplă numai dacă omiți să activezi sistemul de blocare, care este prezent la majoritatea modelelor cu destinație profesională.

Depozitarea cheii dinamometrice

După ce ai terminat treaba și anticipezi că nu o vei mai folosi o vreme, adu cheia dinamometrică la valoarea minimă.

Atenție: nu e necesar și nici indicat să o aduci la zero; o mică tensiune în arc previne defectarea mecanismelor interne și previne problemele de precizie. La polul opus, dacă depozitezi cheia complet încărcată, arcul se va slăbi și unealta nu va mai oferi rezultatele dorite.

După ce ai făcut aceste reglaje, ca să-i prelungești funcționalitatea și durata de viață, te sfătuim să o cureți cu o cârpă moale și să o depozitezi în cutia de plastic în care a venit ambalată, ca să o ferești de orice șoc mecanic.

Pentru a-și menține precizia, cheile dinamometrice trebuie recalibrate periodic, la un laborator profesional.

Sperăm că informațiile pe care ți le-am oferit te vor ajuta să alegi cea mai bună cheie dinamometrică pentru nevoile tale.

Spor la treabă!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.