Cum sa intretii o betoniera, ca sa o poti folosi pe termen lung

11127
2
Share:
betoniera

Indiferent daca lucrezi zilnic cu o betoniera sau ai una in gospodarie care te ajuta in constructiile pe care le faci pe langa casa, aceasta trebuie intretinuta corespunzator si curatata dupa fiecare utilizare.

Inainte de a incepe munca cu betoniera, asigura-te ca ai echipamentele de protectie necesare:

Spatiul de lucru trebuie pregatit pentru ca munca sa se desfasoare in siguranta. Suprafata pe care urmeaza sa fie asezata betoniera trebuie sa fie orizontala si plata, pentru a evita rasturnarea acesteia.

De asemenea, spatiul trebuie sa fie curat si cablurile nu trebuie sa fie expuse, pentru a evita caderea persoanelor care lucreaza cu betoniera. Prelungitoarele de alimentare cu tensiune sunt recomandate sa aiba grosimea minim 3 x 2.5mm2, iar in timpul functionarii betonierei este recomandata desfasurarea lor completa de pe tambur. Pe langa regulile de siguranta mentionate anterior, spatiul de lucru trebuie sa fie bine iluminat.

Pentru intretinerea si curatarea betonierei, ti-am pregatit cateva sfaturi utile:

1. Golirea cuvei de amestecare

Mecanismul de rotire trebuie deblocat astfel incat cuva sa se miste libera. Trage usor spre tine de maner si blocheaza cuva in pozitia de golire. Dupa ce tot amestecul este golit, poti incepe procedura de curatare.

2. Curatarea cuvei

Curatarea este obligatorie dupa fiecare utilizare. Inainte de a incepe curatarea propriu-zisa, in timp ce betoniera este pornita, foloseste apa si pietris pentru a elimina amestecul din locurile greu accesibile. Dupa ce acest pas este gata, poti sa opresti betoniera. Pentru a lucra in conditii de siguranta, opreste betoniera si scoate stecherul din priza.

Daca urmeaza sa utilizezi betoniera in decursul mai multor zile, poti sa o cureti folosindu-te de uneltele care iti sunt la dispozitie (ex. lopata) si un jet de apa. Daca urmeaza sa o depozitezi, curatarea trebuie sa fie mai intensa. Poti sa te folosesti de o spatula si o perie metalica pentru a ajunge in spatiile greu accesibile.

Elimina resturile de beton sau mortar de pe rotile dintate de agrenare, astfel incat acesta sa nu se intareasca si sa iti dea batai de cap la urmatoarea utilizare.

3. Depozitarea betonierei

Pentru a prelungi viata betonierei, aceasta trebuie depozitata intr-un loc corespunzator, aerisit si uscat. In cazul in care nu doresti sa folosesti betoniera in perioada urmatoare, cureaua de transmisie trebuie slabita. In timpul slabirii curelei, fii atent ca aceasta sa nu cada din cauza unei ridicari excesive a cutiei motorului in sus.

4. Intretinerea

Fiind conceputa si fabricata in asa fel incat sa nu aiba nevoie de prea multe proceduri de intretinere, betoniera necesita doar cateva verificari periodice. Suruburile trebuie verificate daca sunt bine stranse, si cuva betonierei daca se invarte usor. De asemenea, nu uita ca NU trebuie sa lubrifiezi niciodata rotile dintate de angrenare.

5. Reparatie betoniera

Pentru orice fel de reparatii, stecherul trebuie scos din priza electrica. Niciodata nu trebuie sa pornesti betoniera atunci cand efectuezi reparatii. De asemenea, in cazul in care trebuie sa demontezi ceva, sau sa deconectezi dispozitive de protectie, acestea trebuie montate la loc dupa terminarea lucrarilor. Piesele defecte sau deteriorate trebuie sa fie inlocuite cu piese originale.

6. Protectie

Este interzis sa folosesti betoniera pentru a amesteca substante inflamabile sau explozive sau ingrediente destinate uzului alimentar.

De asemenea, betoniera nu poate fi utilizata decat daca toate aparatoarele de protectie mecanice si electrice sunt intacte. Atentie la pericolul reprezentat de toate piesele rotative ale motorului si cuvei. In special, daca aparatoarea contactului dintre roata dintata de angrenare a motorului si roata dintata de angrenare a cuvei este indepartata sau deteriorata intentionat sau nu.

Nu atingeti cu mana si nu introduceti obiecte si unelte in cuva daca aceasta este in rotatie. Nu umpleti si nu goliti cuva daca aceasta nu este oprita complet.

Betoniera nu este destinata transportului pe sosea. Ea poate fi transportata doar in vehicul sau in remorca, iar in santier doar manual.

Speram ca sfaturile noastre ti-au fost de folos! Daca le pui in practica de fiecare data, betoniera ta va avea o viata lunga si fara probleme.

Share:

2 comments

    • Sculesiechipamente 11 iunie, 2018 at 12:08 Comentariu

      NU este recomandata ungerea pinionului cu vaselina. Vaselina, amestecata cu praf si nisip, va duce la uzura prematura a pinionului si coroanei.

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.