5 unelte care nu ar trebui sa lipseasca din trusa unui electrician

10030
1
Share:

Un meserias bun se remarca prin calitatea serviciilor oferite si se bazeaza pe durabilitatea si siguranta uneltelor folosite. Electricianul care isi doreste sa rezolve orice problema a energiei electrice cu usurinta, stie ca totul depinde de uneltele din trusa si de eficienta sa.

In trusa trebuie sa se regaseasca uneltele care sa raspunda oricarei nevoi de intretinere sau reparare. Astfel, trebuie sa achizitionezi ustensile comune meseriilor de instalator, electrician sau mecanic ca si surubelnite, ciocan, cleste sau chei reglabile si fixe. Mai mult insa, arsenalul tau de unelte trebuie sa iti vina in ajutor cu cele care sa te ajute sa rezolvi orice problema de electricitate in siguranta.

Pentru a pune laolalta o trusa completa, fara a investi in echipament scump cu utilitate redusa, poti achizitiona pentru inceput cateva elemente esentiale. Mai jos, ti-am pregatit o lista cu uneltele ce stau la baza unei truse profesionale de electrician.

1. Trusa surubelnite

Un set de 7 surubelnite, trei in cruce si patru drepte sunt suficiente pentru a rezolva aproape orice problema a instalatiei electrice. Atentie insa, cel mai important aspect de luat in calcul aici este ca setul sa fie izolat complet. Este important sa achizitionezi surubelnite destinate electricienilor si nu cele de uz general.

Acestea au atat manerul cat si tija izolate si sunt testate sa ofere protectie si la 1000V. De asemenea, dispun de un cap magnetic ce usureaza foarte mult munca in spatii inguste sau cu vizibilitate redusa.

2. Unealta de curatat si taiat cabluri

La fel ca in cazul precedent si pentru taierea cablurilor vei avea nevoie de o unealta care sa fie complet izolata. Clestele pentru curatat si taiat cabluri te ajuta sa realizezi o taietura precisa, fara sa striveasca conductorul, in deplina siguranta.

Acesta ofera protectie in cazul tuturor tipurilor de conductoare cu cablu, cu o grosime de pana la 6 mm² si se regleaza automat, in functie de diametrul firului ce urmeaza a fi taiat.

3. Trusa cleste de sertizat

O unealta foarte utila, pentru sertizarea pinilor terminali de pe capetele conductorilor. Poti alege o trusa completa ce contine clesti pentru sertizarea pinilor terminali cu sectiuni diferite. Aceasta iti va permite sa lucrezi cu pini cu terminali izolati sau neizolati cu o dimensiune de pana la 25 mm².

In cazul celor cu sectiunea de la 1mm² si pana la 10mm² vei folosi un cleste mai simplu, pe cand la cele de pana la 16 mm² vei avea nevoie de unul mai solid. Astfel, vei avea in dotare mai mult decat uneltele necesare unui electrician amator.

4. Creion de tensiune

Acesta nu trebuie sa lipseasca din trusa oricarui electrician- creionul de tensiune. Folosit pentru detectarea oricaror intreruperi la conductorul de nul.

Inainte de a incepe orice lucrare la instalatia electrica, pe partile neizolate, vei folosi creionul de tensiune pentru a verifica prezenta fazei. Detecteaza o tensiune cuprinsa intre 125 si 259 V. De asemenea, poti alege si un tester de tensiune care iti va indica voltajul din instalatie electrica.

5. Cleste de decablat automat

Cu un cleste de decablat automat vei putea pregati capetele cablurilor cu usurinta, fara a compromite integritatea conductorului. Acesta permite sertizarea cablurilor cu dimensiunea intre 1 mm si 3.2 mm², iar lungimea de scoatere a izolatiei este reglabila.

Realizat din material durabil si maner antialunecare, acesta va oferi nu doar stabilitate dar si confort in timpul lucrarilor.

Pe langa aceste unelte, echipeaza-ti trusa si cu un cutter solid, un ciocan, o banda de izolat si manusi de protectie.

Mai mult ca in alte meserii, in cea de electrician este foarte important sa te asiguri ca lucrezi in conditii de maxima siguranta. Nu trebuie sa faci rabat la unelte sau scule ieftine pentru a economisi. De acum, te poti declara pregatit si poti intampina orice lucare a instalatiilor electrice cu profesionalism, dar mai ales cu eficienta.

Impartaseste cu noi ce alte unelte ai in trusa de care nu te poti lipsi.

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.