Cum să îți amenajezi casa cu materiale reciclate

Share:

Pentru mulți dintre noi, locuința este cel mai important proiect de termen lung; investim visuri, timp, bani și efort pentru a o transforma într-un cămin confortabil, care ne reprezintă.

Fie că urmează să-ți cumperi o casă și plănuiești procesul de amenajare, fie că ești deja proprietar și vrei să faci câteva schimbări, te sfătuim să iei în considerare și materialele reciclate.

Cu imaginație, puțină îndemânare și sculele potrivite, poți da o nouă viață obiectelor abandonate din magazie și poți valorifica chilipirurile de la magazinele de vechituri.

De ce să folosești materiale reciclate

Primul argument în favoarea materialelor reciclate este dorința de a avea grijă de mediul înconjurător. Redu, refolosește, reciclează (cei trei R) este motto-ul unei atitudini responsabile față de natură.

În loc să cumpărăm materiale de construcții noi, mai bine ne uităm mai întâi dacă nu cumva avem prin curte resturi de materiale rămase de la alte lucrări sau obiecte care pot fi transformate.

Obișnuindu-ne să procedăm așa, nu doar că vom reduce cantitatea de deșeuri și vom ajuta natura să se regenereze, dar vom face și economii semnificative. Iar câțiva bani în plus nu strică niciodată atunci când te ocupi de amenajări!

Pe lângă impactul pozitiv asupra naturii și avantajele financiare, lucrările cu materiale reciclate îți oferă și o satisfacție personală. Te vei simți încântat și chiar mândru când vei vedea roadele muncii și ingeniozității tale.

Necesarul de scule utile

Dacă te-ai decis să încerci câteva proiecte do-it-yourself  la tine acasă, pentru amenajări interioare, amenajări exterioare, decorare sau organizare, primul pas este să îți faci un mic arsenal de scule de mână și unelte sau să îl completezi.
Ce ar trebui să cuprindă orice banc de lucru:

În cazul în care ești mai experimentat, recomandăm bineînțeles și un aparat de sudură, ca să poți transforma piesele reciclate de metal în obiecte de mobilier de grădină, suporturi agățătoare pentru plante sau să construiești un grătar dintr-un butoi de tablă.

Ce fel de materiale sau obiecte poți refolosi

Ai multe opțiuni de revalorificare. Te sfătuim să începi un proces de reorganizare și curățenie în gospodărie pentru a-ți face o idee ce materiale stau nefolosite și ce obiecte uzate își pot găsi alt scop. Apoi, poți să apelezi și la piețele/bazarurile/magazinele care vând lucruri second-hand la prețuri mici, pentru a-ți completa necesarul, în funcție de ce vrei să meșterești.

Iată o listă cu cele mai comune materiale și obiecte reutilizabile:

 • Ușile și ferestrele – le poți dezmembra și folosi lemnul și care se află într-o stare bună și sticla care nu e spartă sau fisurată;
 • Lamelele de lemn de la un gard vechi;
 • Mobilierul vechi;
 • Țevile dreptunghiulare, barele din metal sau profilele de cornier rămase de la lucrări anterioare sau rezultate din dezmembrarea mobilierului de grădină, a gardului sau a foișorului de grădină.
 • Cutiile de carton de la pantofi și cofrajele de ouă;
 • Plăcile ceramice (gresie, faianță) de la o amenajare trecută, pe care ai reușit să le scoți intacte sau fragmentele de plăci, care îți pot folosi la mozaicuri.
 • Cărămizile întregi pe care le-ai salvat de la dezmembrarea unei sobe sau a unui grătar rustic;
 • Recipiente goale din plastic și cutiile din aluminiu, de la diverse produse;
 • Borcane și sticle;
 • Paleți din lemn;
 • Lădițe din lemn de la legumele cumpărate en-gros;
 • Dopuri din plută, de la sticlele de vin;
 • Anvelopele uzate ș.a.

Câteva idei de proiecte cu materiale reciclate și reutilizate

Sunt o mulțime de resurse de informare care te pot inspira să lucrezi cu produse reciclate. Mai jos îți prezentăm câteva idei cu care să pornești la drum.

Organizatoare din borcane

Borcanele de dimensiuni mici (de la pastă de tomate sau sosuri, de exemplu), pot fi folosite pentru a realiza un sistem de organizare cu prindere magnetică.

Ce ai de făcut:

 • Adună câteva borcane identice sau asemănătoare, curăță etichetele din hârtie și lasă-le la uscat;
 • Atașează magneți (suficient de puternici cât să susțină o greutate de câteva sute de grame) pe capac, folosind un pistol de lipit;
 • După uscarea lipiciului, etichetează conținutul borcanului folosind un marker lavabil;
  Borcanele pot fi umplute cu diverse condimente și apoi fixate pe frigider.

Alternativ, poți monta borcanele și pe partea interioară a ușilor de la dulapurile din bucătărie sau pe o poliță.

sursă foto: aforagershome.com

sursă foto: homebnc.com

Rafturi din lădițe din lemn

Dacă ai niște lădițe din lemn de formă pătrată sau dreptunghiulară, cu o adâncime de cel puțin 20 cm, poți confecționa în câțiva pași un obiect de mobilier foarte versatil.

În funcție de nevoi, ar putea deveni raft de depozitare pentru cămară sau pentru atelierul de bricolaj, un suport pentru plante, un pantofar deschis, sau chiar o bibliotecă.

Cum procedezi, pe scurt:

 1. Alege între 6 și 9 lădițe de aceeași dimensiune.;
 2. Pentru protecție, mai ales dacă vei amplasa raftul în condiții de umiditate, e bine să finisezi lădițele cu șmirghel abraziv și să le lăcuiești în două straturi;
 3. După uscare, îmbină-le în etaje de câte 2-3, cu ajutorul șuruburilor și al bormașinii;
 4. Pentru un plus de stabilitate, poți consolida raftul cu ajutorul panourilor din lemn sau al șipcilor recuperate de la un gard.

Pentru un plus de efect și cu ceva mai mult timp la dispoziție, poți gândi și o altfel de așezare – poate una combinată (vertical și orizontal) – pentru a obține un obiect de mobilier cu totul deosebit.

sursă foto: hauteandhealthyliving.com , taramichelleinteriors.ca

Galerie foto dintr-o fereastră veche

Lemnul este un material foarte durabil, așa că tâmplăria veche mai merită o șansă.

O fereastră scoasă din uz poate deveni un suport elegant pentru fotografiile familiei, pe care să îl așezi apoi pe pereții din hol sau din living.

Alege o fereastră de dimensiuni medii și după ce ai curățat-o de praf, evaluează dacă este necesară revopsirea. Chiar și o fereastră cu vopseaua uscată și crăpată are farmecul său.

Dacă sticla este intactă, o poți păstra, pentru a fixa pe ea fotografiile cu ajutorul bandei dublu adezive.

Dacă sticla este murdară de vopsea, crăpată sau îngălbenită, o poți scoate, iar în loc, montează o plasă metalică. În acest caz, vei putea agăța fotografiile de plasă cu ajutorul cârligelor din lemn.

sursă foto: dev.marcandmandy.com, pinterest.com

Suport realizat dintr-o scară de lemn

O banală scară, dintre cele folosite în grădină, poate deveni o piesă utilă de mobilier sau un obiect decorativ care își va găsi locul în aproape orice cameră.

Baza e aceeași – o scară de dimensiuni mici-medii, pe care, înainte de toate, ar fi bine să o finisezi cu șmirghel și apoi să o lăcuiești sau să o vopsești.

Ce poți face cu ea după:

 • O poți atârna de tavan cu ajutorul unor lanțuri și cârlige, ca să obții un suport neconvențional pentru oale și tigăi;
 • O poți așeza în baie, pe post de suport pentru prosoape sau coșulețele cu produse de igienă;
 • Dacă ai o scară dublă (în V) poți monta, cu șuruburi, polițe din lemn (din șipci recuperate de la lădițe sau paleți), pentru a încropi o etajeră multifuncțională, pe care poți așeza ghivece cu flori, pături, cutii cu obiecte mărunte, cărți, decorațiuni.

sursă foto: oldsaltfarm.com, domestically-speaking.com, balconygardenweb.com

Pe blogul nostru găsești și alte de idei de îmbunătățire și reutilizare a ceea ce deții deja.

Citește și:

Ți-au venit, poate, și alte idei? Așteptăm să ne scrii în comentarii!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.