GHID: Ce trebuie să știi despre troliul manual și electric

1323
0
Share:

Troliul este un dispozitiv de tractare care te poate scoate din multe situații de criză, dacă ai grijă să alegi produsul potrivit de la bun început.

Cum pe piață se găsesc mai multe tipuri de astfel de echipamente, cu diverse specificații privind mecanismul, forța de tracțiune, viteza de tragere, decizia nu sunt întotdeauna evidente.

În continuare vei citi mai multe despre troliul manual și troliul electric – când îți sunt de folos, la ce să fii atent când le cumperi, cum să le folosești în siguranță.

Când ai nevoie de un troliu

Troliul este un echipament destinat deplasării pe orizontală sau în plan înclinat al unei sarcini.

Acesta se folosește cel mai frecvent pentru a tracta mașinile sau ATV-urile rămase împotmolite în zăpadă, în noroi sau în alte condiții de drum dificil, dar și la platformele auto, pentru a îmbunătăți sarcina maximă.

Dacă ești pasionat de off-road, locuiești într-o zonă de munte sau la țară, obișnuiești să mergi pe drumuri greu practicabile sau ești nevoit să te deplasezi iarna, prin troiene, troliul devine indispensabil.

Este o reală plasă de siguranță pentru situațiile în care rămâi blocat sau derapezi, nemaifiind nevoit să împingi mașina sau să apelezi la o firmă de tractări în mjlocul pustietății.

Menționăm că există și troliuri manuale cu o forță de tragere mai mică (de la 360 kg) care deși nu sunt suficient de puternice pentru mașini, pot fi folosite pentru tragerea pe orizontală a altor tipuri de sarcini, de exemplu, trunchiurile de copac sau bărcile.

Ce te interesează la achiziția unui troliu

Înainte de a trece la caracteristicile troliului manual și ale troliului electric, trebuie să punctăm cel mai relevant criteriu de avut în vedere, și anume capacitatea troliului.

Aceasta este determinată direct de puterea motorului (la troliul electric) și de forța maximă de tracțiune, care trebuie să fie adecvată la masa vehiculului:

  • Pentru un ATV cu o capacitate cilindrică sunt 330 cai putere, poți folosi un troliu manual cu o forță de tracțiune de 720 kg;
  • Pentru un autoturism tip hatchback, break sau berlină, te poți ajuta cu succes de un troliu manual pentru 1350 kg sau de un troliu electric care poate trage până la 1500 kg;
  • Autoturismele 4×4 au nevoie de un troliu cu o forță de tracțiune de cel puțin 2700 kg.

Verifică cu precizie masa vehiculului, înscrisă în talonul de înmatriculare. E bine să alegi un troliu cu o forță superioară masei pe care vrei să o tragi, ca să fii sigur de performanțe optime în orice context.

Cablul cu care este dotat troliul are și el un cuvânt de spus. Cele metalice, din oțel inoxidabil, tind să fie mai rezistente la uzură, la căldură și la abraziune, prin comparație cu cablurile sintetice.

Lungimea cablului montat pe tamburul influențează forța de tragere a troliului. Rândurile de cablu sunt invers proporționale cu performanța troliului, forța maximă fiind atinsă atunci când cablul este perfect orizontal și întins.

Troliul manual – avantaje și dezavantaje

Principiul de funcționare a troliului manual este simplu, bazat pe un cablu din oțel ultrarezistent înfășurat pe un tambur, care este acționat de o manetă.

Mecanismul este intuitiv de folosit și necesită doar forță fizică, fără a depinde de nicio altă sursă de energie. Independența de energia electrică îi oferă un punct bonus pentru situațiile în care motorul mașinii nu poate fi pornit.

Un avantaj major al troliurilor electrice este costul scăzut. Dacă ai nevoie doar ocazional de un troliu, poate fi varianta cea mai la îndemână pentru tine.

Puncte forte ale troliurilor manuale sunt și întreținerea ușoară, în lipsa componentelor electrice care se pot defecta, dar și faptul că pot fi folosite chiar și sub apă. Din acestea rezultă și o durată de viață mai mare și costuri mai mici alocate pentru revizie.

Pe de altă parte, un troliu manual necesită efort din partea ta la operare (alături de o condiție fizică bună) și prezența constantă lângă dispozitiv, lucru care poate pune unele probleme de siguranță, în cazul suprasolicitării. Pentru a gestiona acest aspect, îți recomandăm ca troliul manual să fie folosit întotdeauna împreună cu un amortizor de cablu.

Troliul electric – avantaje și dezavantaje

Primul și cel mai mare atu al unui troliu electric este că nu trebuie să depui un efort fizic intens pentru a-l folosi, echipamentul își va face treaba doar prin apăsarea unui buton, iar utilizarea nu este complicată.

Randamentul unui troliu electric este superior celui dat de un troliu manual. Acesta este capabil să tragă masa mașinii cu o forță mai mare, într-un timp mai scurt. În plus, troliurile electrice pot să tracteze mase semnificativ mai mari decât troliurile manuale, în funcție de puterea lor.

De exemplu, acest troliu are o forță maximă de tragere de 1800 de kg, care ajunge până la 4000 de kg pentru obiecte plutitoare și 4500 kg pentru obiecte în deplasare.

Fiind dotat cu o telecomandă ce are o lungime a cablului de 3 metri, nu este necesar să stai lângă troliu în timp ce îl folosești, astfel vei fi protejat de situația puțin probabilă, dar posibilă, a ruperii cablului în caz de suprasolicitare.

Troliurile electrice, datorită puterii motorului, oferă, bineînțeles, și o viteză de tragere mai mare, care poate atinge sau depăși 1.8 metri/minut.

Un lucru de care trebuie să ții cont este că troliul electric poate fi afectat de umezeală, de aceea nu este ideală utilizarea lui pe timp ploios și în mod evident, nu poate fi folosit sub apă.

Ca să știi exact ce poate „suporta” și ce nu echipamentul ales de tine, uită-te în specificații la clasa de protecție IP – un standard internațional pentru protecția contra prafului, a apei și a impactului mecanic.

Componentele interne ale troliului electric se pot defecta dacă nu acorzi suficientă atenție întreținerii. Ai grijă să respecți indicațiile producătorului cu privire la revizia și ungerea componentelor, pentru a valorifica la maximum investiția ta.

Cum poți beneficia de cea mai mare putere a troliului

Dacă ai ales corect troliul potrivit greutății sarcinii pe care o ai de tractat, poți oricând să îmbunătățești performanțele troliului prin felul în care aranjezi liniile de tragere.

Ca principiu general, troliul are cel mai bun randament atunci când cablul este cât mai scurt posibil, bine întins și ancorat în linie dreaptă cu sarcina.

Dacă vrei să îi mărești capacitatea de tracțiune, atunci poți, cu ajutorul unui scripete mobil, să realizezi trolierea în linie dublă sau triplă. Rolul scripetelui este de a reduce din greutatea sarcinii, astfel troliul va reuși să tragă cu o mai mare ușurință și viteză.

În alte situații, scripetele poate ajuta la trolierea laterală, în cazul în care între troliu și sarcină există un obiect care împiedică trolierea în linie dreaptă.

Siguranța în folosirea troliului

Chiar dacă troliul nu pune mari dificultăți la utilizare, există și unele riscuri. Ca să le minimizezi,respectă următoarele detalii:

  • Cablul trebuie să fie înfășurat uniform pe lungimea tamburului, să nu fie încâlcit și să fie perfect paralel cu barele de ghidaj;
  • Eliberează spațiul dintre troliu și vehicul sau obiectul pe care îl tragi de orice obstacol care ar putea interfera cu cablul;
  • Manipulează cablul metalic folosind mănuși de protecție rezistente, ca să eviți contactul cu rugina sau cu așchiile abrazive;
  • Alege un troliu al cărui cârlig este dotat cu siguranța ce previne desprinderea cablului de sarcina trasă în timpul utilizării;
  • O altă funcție esențială pentru utilizarea sigură, în cazul unei desprinderi neașteptate a troliului de sarcină este frâna automată;
  • Motorul troliului electric se poate supraîncălzi, de aceea e indicat să îl folosești intermitent, pe intervale scurte (30 – 60 secunde), pentru a-i permite să se răcească. Acest mod de utilizare previne defectarea troliului, prelungindu-i durata de viață;
  • E bine ca bateria vehiculului pe care îl tragi cu ajutorul troliului să fie într-o stare bună de funcționare și bine încărcată.

Acum că te-ai informat mai bine despre eficiența troliurilor manuale și electrice, îl poți găsi pe cel mai bun necesităților tale în magazinul nostru online.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.