Pregatirea corecta a masinii pentru sezonul rece

2105
1
Share:
PREGATIREA CORECTA A MASINII PENTRU SEZONUL RECE

In aceasta perioada toata lumea alearga dintr-o parte in alta ca sa isi pregateasca automobilul pentru iarna. Chiar daca nu esti pasionat de masini, stii ca sezonul rece cere o serie de pregatiri de ingrijire, ca sa te bucuri de masina ta cat mai mult si sa nu ai parte de accidente.

Desi unele verificari le poti face chiar tu acasa, pentru a fi complet in siguranta e bine sa duci masina la un service autorizat. Mai jos afli cum iti pregatesti masina pentru prima zapada.

Schimbarea anvelopelor

Schimbul anvelopelor de vara cu cele de iarna este primul lucru la care te gandesti atunci cand se apropie sezonul de iarna. Desi poti sa le schimbi si tu acasa, acestea trebuie montate corect pentru a evita riscul unui accident sau a uzurii accelerate. Inainte sa faci programarea la service, asigura-te ca anvelopele sunt intr-o stare buna inca si ca adancimea profilului asigura siguranta la franare.

Recomandam sa nu folosesti anvelope mai vechi de 5 ani chiar si in cazul rotii de rezerva. Pentru situatiile in care vei fi nevoit sa schimbi tu roata, echipeaza-ti masina cu un cric hidraulic si o cheie in cruce din otel, care iti vor fi de mare folos.

Acum este un moment bun sa optezi si pentru ungerea placutelor de frana si a etrierelor, pentru a preveni blocarea lor pe timp de iarna.

Pe langa schimbul de roti, mai poti cere cateva verificari pentru a te asigura ca anvelopele sunt intretinute corect si functionale:

  • Verificarea aliniamentului rotilor- pentru a preveni uzura cauciucurilor si problemele de directie.
  • Verificarea echilibrarii anvelopelor- mai ales daca acestea sunt noi, pentru a preveni orice dauna la suspensia masinii.
  • Verificarea presiunii si a nivelul de aer din cauciuc – evita sa le supraincalzesti si verifica o data pe luna acasa, presiunea din anvelope cu un tester digital pentru cauciucuri.
  • Asigura-te ca faci rotatia anvelopelor pentru o uzura uniforma – manualul tehnic al masinii tale contine informatii referitoare la intervalul si modul de rotatie al anvelopelor.

Ce mai poti face?

Pe langa revizia periodica si schimbul de anvelope, sunt cateva lucruri pentru intretinere pe care le poti face ca sa asiguri siguranta la volan pe timp de iarna. Intrucat pentru unele operatiuni e nevoie sa demontezi anumite piese, poti cere aceste verificari la service-ul auto atunci cand schimbi anvelopele.

1. Verificarea nivelului de ulei si inlocuirea lui, daca este cazul
E foarte important ca motorul sa functioneze optim, mai ales in perioada de iarna. Asa ca cere si verificarea uleiului si cauta sa nu existe nicio scurgere sau crapatura. Daca e nevoie sa fie schimbat, ai grija sa alegi un ulei potrivit pentru masina ta.

2. Curatarea grilajului aerotermei
Pentru ca sistemul de climatizare sa functioneze corect, mai ales in conditii de iarna, murdaria depusa pe grijalul aerotermei trebuie curtata. Tot acum se face verificarea filtului de polen si a locurilor ce mentin umezeala.

3. Inlocuirea becurilor arse
In cazul unui far ars sau a unui bec invechit, acesta va trebui schimbat cu unul nou. Si in acest caz, unele modele cer demontarea pieselor din jur, a bateriei sau a farului asa ca e mai simplu sa apelezi la un specialist.

4. Schimbarea lichidului de parbriz
E necesar sa folosesti un lichid rezistent la inghet, iar lamele stergatoarelor si parbrizul sa fie curatate cu un lichid special.

5. Verificarea bateriei si a curelelor
Intrucat acestea se deterioreaza mai repede pe timp de iarna si nu vor da acelasi randament, trebuie verificate sa fie in stare cat mai buna. Poti echipa masina si cu un cablu de alimentare pentru situatiile de urgenta.

Apoi, nu iti mai ramane decat sa schimbi covorasele textile cu unele din material cauciucat, sa pui in portbagaj racleta de parbriz si lopata si trusa de prim ajutor completa. Achizitioneaza si un set de lanturi solide, iar atunci cand drumul devine impracticabil te vei bucura sa iti poti echipa rapid masina.

Tu cum iti pregatesti masina pentru sezonul rece?

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.