Tips & Tricks pentru verificarea instalatiei sanitare

5113
1
Share:

Pentru ca instalatia sanitara sa reziste cat mai mult este nevoie nu doar de materiale de calitate, dar si de verificari periodice. Folosind cuprul, care este durabil, igienic si rezistent la coroziune, asiguri o viata mai lunga instalatiei. Iar prin cateva verificari si teste punctuale, te asiguri ca previi o defectiune grava si repari la timp problema.

Fie ca te afli intr-un spatiu nou de locuit sau ai sesizat o posibila problema la instalatia sanitara, poti face verificari simple pentru a stabili care e starea instalatiei. In continuare, afla cateva trucuri pentru a detecta eventualele probleme si metodele de intretinere a instalatiei sanitare, care previn deteriorarea.

Verificari rapide

In cazul in care crezi ca exista o problema de scurgere sau deteriorare a tevilor, poti apela la cateva teste simple inainte de a chema un instalator. Prin metode simple, poti descoperi cauza problemei, ca sa previi defectiunile mai grave.

 • Verifica sa nu existe scurgeri de apa – uita-te daca exista fisuri pe tevi sau scurgeri de la robineti, fie cu o carpa uscata pe care sa o treci peste tevi, sau direct cu mana.
 • Foloseste-te de presiunea apei – opreste alimentarea cu apa si apoi porneste robinetul pentru a goli apa ramasa pe tevi. Porneste apoi apa din nou si da drumul robinetului la maxim pentru a vedea daca presiunea mare scoate la iveala eventuale fisuri sau scurgeri.
 • Verifica peretele – atunci cand tevile sunt in perete si exista o problema, aceasta va aparea imediat sub forma de umezeala sau pata. Daca observi semne in anumite portiuni din perete, va trebui sa apelezi la un specialist care va stii cum sa repare problema fara a gauri peretii unde nu este necesar.
 • Verifica modul de fixare, stabilitatea si distanta dintre izolatia conductelor sau punctele fixe. Daca observi ca acestea nu sunt instalate corect, incat sa se permita dilatarea libera a tevilor va trebui sa le fixezi corect.
 • De asemenea, verifica daca la punctele de consum, apa ramane limpede si nu exista depuneri de rugina sau ulei.
 • Asculta sunetele produse de instalatie – In cazul in care observi zgomote deranjate la nivelul instalatiei, inseamna ca trebuie sa inlocuiesti garniturile sau armaturile cu unele noi.
 • Verifica robinetele – acestea trebuie sa se mentina fixe si sa nu existe scapari sau o inchidere incorecta.
 • Dezinfecteaza tevile prin alimentarea cu apa amestecata cu clor, timp de 24 de ore. Goleste apoi instalatia si spala cu un curent de apa curata, timp de 2 ore.
 • Repara fisura detectata – atunci cand ai verificat teava si ai descoperit una fisurata, aceasta va trebui schimbata. Asigura-te ca alimentarea cu apa este oprita si inlocuieste teava cu una noua.
 • Poti apela la tratarea chimica a apei, tratarea de tip electrodinamic, tratarea de tip electrostatic sau tratarea magnetica a apei.

Verificari complexe

Poti verifica cum se comporta intreaga instalatie si elementele specifice, atunci cand sunt supuse la eforturi suplimentare. De asemnea, poti testa si rezistenta obiectelor sanitare ca urmare a alternarii presiunii reci si a celei calde.

 • Incepe prin a verifica etanseitatea la presiune. Aceasta se realizeaza fie pe o anumita portiune fie pe intreaga instalatie. Mentine instalatia sub o presiune de 1,5 dar nu mai mare de 6 bari timp de 20 de minute. Daca manomentul nu indica variatii de presiune si nu au aparut fisuri sau scurgeri, totul este in regula!
 • Un test important este verificarea etanseitatii la apa. Acopera toate deschiderile cu dopuri si umple instalatia cu apa. In functie de materialul din care este realizata conducta, mentine apa timp de 2 ore (in conductele de beton), timp de 1 ora (in cele de fonta), timp de 30 de minute (in conductele de otel sau plastic). Acest timp foloseste-l pentru a verifica daca exista scurgeri de apa la nivelul imbinarilor sau pierderi de presiune. Daca observi ca apa are un nivel mai scazut, acesta e un semn de scurgere. Verifica atent toate elementele instalatiei si accesoriile pentru a descoperi ce trebuie reparat.
 • Testul de etanseitate la mirosuri este la fel de important. In acest caz se apeleaza la fum pentru a verifica daca armaturile sunt etanse la gaz si daca sifonul este impenetrabil. Pentru inceput, umple toate sifoanele cu apa. Foloseste un aparat dedicat de producere a fumului pe care il conectezi cu capatul inferior al canalizarii. Asteapta pana cand fumul iese in partea superioara a conductei de ventilare, apoi inchide-o si asteapta 50 de minute pentru ca presiunea sa se creeze. Acolo unde simti miros de fum, inseamna ca exista scapari din sistem. Acestea se repara prin aplicarea unei solutii cu sapun.

Atunci cand ai descoperit ca exista o problema mai mare care necesita reparatii, nu mai sta pe ganduri si apeleaza la un instalator. Nu iti doresti ca defectiunea sa se agraveze si sa fie nevoie de mai multa munca de reparare.

La fel cum instalatia electrica o monitorizezi si pe cea sanitara trebuie sa o verifici din cand in cand, fiind aproape la fel de importanta pentru confortul unei case. Noi iti punem la dispozitie uneltele necesare pentru o treaba bine facuta. Iar tu previi si repari la timp o problema care poate sa afecteze mai mult.

Share:

1 comment

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.