Ce trebuie să iei în considerare atunci când vrei să îți schimbi instalația electrică

2021
0
Share:

Alături de structura de rezistență a casei și instalațiile sanitare și termice, instalația electrică este o componentă esențială în orice locuință.

Iar dacă tocmai te-ai mutat la casă nouă sau ai achiziționat un apartament pe care vrei să îl renovezi, cu siguranță este pe lista ta de verificări și investiții.

În cazul în care iei în calcul schimbarea instalației electrice sau ai în plan o revizie, te invităm să afli ce presupune, înainte să chemi echipa de electricieni.

Cine poate schimba instalația electrică?

Să știi să schimbi o priză sau să înlocuiești o dulie sunt abilități practice pentru oricine. De aceea, îți recomandăm să ai în trusa ta scule de mână electroizolante – clește patent, clește tăiat cablu, clește cu vârf ascuțit și îndoit, șurubelnițe.

Pe de altă parte, o lucrare de amploare ca schimbarea instalației electrice nu trebuie făcută decât de personal calificat și autorizat!

Lucrul neavizat la instalația electrică este primejdios și de altfel, interzis. Legislația românească (legea nr.123/2012) prevede clar că proiectarea, executarea și verificarea instalațiilor electrice fără atestat și/sau autorizație constituie contravenție.

Alege să lucrezi cu o firmă serioasă de instalații electrice, care deține atestatele la zi. Informațiile din acest articol au rolul să te ghideze în colaborarea voastră.

Cum se planifică și se instalează o instalație electrică?

La casă nouă, instalația electrică se planifică încă din stadiul de construcție, printr-o colaborare între inginerul constructor, inginerul specializat în instalații și arhitect.

În cazul unui apartament vechi, reconfigurarea instalației electrice este necesară, pentru că numeroasele electronice și electrocasnice de azi presupun alte nevoi de consum decât cu zeci de ani în urmă. Înainte de toate, se va dezafecta instalația veche (debranșarea de la panoul electric, înlăturarea cablurilor vechi).

Instalația electrică planifică pe termen lung punctele de alimentare, circuitele electrice, locul și puterea prizelor, numărul și locul corpurilor de iluminat fixe, astfel încât să facă față cerințelor familiei tale.

Un principiu bun este să gândești în perspectivă – instalația electrică să permită adăugiri în funcție de nevoile viitoare.

Planificarea în sine a rețelelor (schema instalației electrice) va presupune:

 • Să stabilești cu specialiștii de câte prize, întrerupătoare și corpuri de iluminat ai nevoie în fiecare încăpere. Asigură-te că ai măcar două prize în fiecare dormitor și cel puțin o priză în baie. În camera de zi și bucătărie, e bine să prevezi mai multe prize (4 – 6 prize), după ce ai stabilit zonele de funcționalitate. O bună planificare în acest stadiu te scutește de prelungitoarele inestetice mai târziu.
 • Să evaluezi unde vei amplasa diversele aparate (ex: mașina de spălat, în bucătărie sau în baie) pentru a configura locul prizelor ca atare;
 • Să definești consumatorii (toate aparatele electrice și sursele de lumină) și să vezi dacă anumite dispozitive au nevoi speciale de consum (ex: cuptoare și plite electrice, calorifere, cadă tip Jacuzzi). Electrocasnicele mari, precum frigiderul și mașina de spălat, e bine să aibă fiecare o priză individuală și un circuit separat, ca să eviți suprasolicitarea rețelei electrice și incidentele. Cele mici, sub 2KW, ca aspiratorul, hota, filtrul de cafea, televizorul, pot să funcționeze pe același circuit. Pe un singur circuit pot fi conectate maximum zece prize sau corpuri de iluminat. În funcție de aceste necesități, calibrul cablurilor conductoare de cupru care vor fi folosite la instalație diferă; în general, se aleg cabluri de 1.5 mm2 pentru circuitele destinate corpurilor de iluminat și 2.5 mm2 pentru circuitele de prize. Această etapă, a dimensionării rețelei electrice trebuie tratată foarte atent, pentru a preveni incidentele, dar și un consum exagerat de curent.
 • Să stabilești locul corpurilor de iluminat, înălțimea la care se montează, nivelul de iluminare;
 • Să stabilești locul tabloului de distribuție;
 • Să stabilești locul duzelor de ramificație în zone ferite de umezeală, departe de instalațiile sanitare, dar ușor accesibile în cazul în care vor fi necesare intervenții la instalația electrică.

După faza de planificare, urmează partea cea mai neplăcută: spargerea pereților, pentru șanțurile prin care trec viitoarele trasee de cabluri. Ulterior, se prind cablurile pe pereți, se cablează curenți slabi, se instalează dozele, se fac conexiunile electrice în doze.

În final, se montează noul tablou electric, prizele, întrerupătoarele și corpurile de iluminat.

Cât durează realizarea sau schimbarea instalației electrice?

În funcție de suprafața locuinței tale și de cât de bine e planificată intervenția, schimbarea instalației poate dura de la 3-4 zile la peste o săptămână.

Un alt detaliu relevant, dacă locuiești la bloc: procesul de înlocuire al instalației electrice implică un nivel ridicat de zgomot. Organizează atent orele de lucru, pentru a respecta orele de odihnă și a ocoli o amendă.

Cât costă realizarea sau schimbarea instalației electrice?

Și când vine vorba de costuri, datele variază mult în funcție de felul locuinței (casă, apartament), suprafața sa și nevoile particulare ale familiei tale.

Mai multe prize și corpuri de iluminat înseamnă mai multe materiale de cumpărat și un volum de muncă mai mare din partea electricianului.

Pe lângă costurile cu manoperă și principalele componente (panou, duze, prize, întrerupătoare, materiale izolatoare), ia în considerare și costurile pentru materiale auxiliare, precum cablurile conductoare, canalele pentru cabluri, șuruburi, dibluri s.a.

Pe toate acestea le vei alege bineînțeles, după îndrumarea specialiștilor.

Măsuri de siguranță pentru lucrul la instalația electrică

Poate că știi deja, însă orice instalație electrică trebuie să aibă neapărat împământare. Insistăm pe acest aspect, pentru că o instalație electrică cu împământare previne apariția scurtcircuitelor ce pot escalada în incendii și îți protejează casa, familia și echipamentele electrice de efectele descărcărilor electrice.

Când lucrezi la instalația electrică, chiar dacă e vorba doar despre o priză sau un bec, respectă mereu aceste reguli:

 • Oprește alimentarea înainte de lucru și nu atinge circuite electrice aflate sub tensiune;
 • Lucrează doar cu scule electroizolante și îndepărtează orice accesoriu metalic;
 • Poartă echipament de protecție și ai grijă să ai mâinile perfect uscate;
 • Asigură-te că ai izolat orice parte a rețelei electrice cu care ai putea intra accidental în contact.

Verificarea și revizia instalației electrice

O instalație electrică bine proiectată și montată ar trebui să funcționeze bine câțiva zeci de ani, însă în acest interval nu sunt excluse avariile, ca să nu mai vorbim de uzura firească a materialelor.

Orice instalație electrică necesită o verificare periodică, pentru a evalua circuitele și împământarea și a preîntâmpina șocurile electrice și căderile de tensiune.

Specialiștii apelează la mai multe teste, precum rezistența de izolație, continuitatea conductorilor, teste de polaritate, măsurarea rezistenței de dispersie a prizei s.a., atât „la cald” (cu instalația electrică în funcțiune), cât și „la rece” (cu curentul oprit de la panou).

Alte sfaturi utile

Pentru electrocasnicele mici din bucătărie, e de preferat să instalezi mai multe prize alăturate, decât să folosești prelungitoare;

 • Gândește-te de două ori unde amplasezi prizele – chiar dacă îți dorești să nu fie prea vizibile, important e să fie la îndemână. De obicei, electricienii recomandă montarea prizelor în colțurile încăperilor;
 • Ai grijă să amplasezi întrerupătoarele la o înălțime confortabilă pentru membrii familiei;
 • Alege doar materiale de calitate pentru instalația electrică, e o investiție de durată;
 • Ia în calcul și sistemele de iluminat cu senzori, pentru a economisi la factura de energie;
 • Nu exclude completarea alimentării casnice cu surse alternative de energie, precum panourile solare.

Sperăm că informațiile te vor ghida inspirat în proiectul tău. Alege cu grijă echipele de specialiști pe care te bazezi și să ai spor la renovat!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.