GHID: Ce trebuie să știi despre polizoarele unghiulare

1188
1
Share:

Polizorul unghiular sau flexul, cum mai este denumit popular, este unul dintre cele mai utile echipamente pe care le poți avea în gospodărie, ajutându-te să abordezi nenumărate proiecte de reparații sau construcții.

Dacă încă nu se regăsește pe bancul tău de lucru, îți propunem să afli în continuare cum funcționează polizorul unghiular, câte tipuri există și ce anume să ai în vedere când cumperi unul.

Polizorul unghiular: principiu de funcționare și utilizări

În funcție de tipul motorului din dotare, pe piață există două categorii de polizoare unghiulare: pneumatice și electrice.

Cele două categorii de polizoare unghiulare pneumatic și electric – au un aspect asemănător și același tip de structură: carcasă cu motor, mâner, disc abraziv/tăietor dispus la unghi de 90 de grade.

Acest format este comun inclusiv în cadrul aceleiași game, chiar și de la un producător la altul.

Dar în ciuda asemănării vizuale, există și numeroase diferențe care contează și pe care e bine să le știi pentru a descoperi care e flexul potrivit nevoilor tale.

Polizorul unghiular pneumatic este recomandat în special pentru șlefuire și curățare înaintea sudurii, finisarea sudurilor, dar și pentru debitare (foi de tablă, șuruburi și piulițe ruginite, coliere eșapament, fibră de sticlă s.a).

Principiul de funcționare este comun tuturor sculelor pneumatice: transformarea compresiei aerului în energie mecanică care învârte discul abraziv/tăietor. Pentru a utiliza polizorul unghiular pneumatic, vei avea nevoie de o instalație cu aer comprimat (compresor).

Principalele avantaje ale polizorului pneumatic sunt:

 • Ușurință la manevrare (greutate redusă);
 • Independență față de sursa de energie electrică;
 • Întreținerea ușoară (în absența riscului de supraîncălzire).

Dacă vrei să știi mai multe despre fiabilitatea unei astfel de scule pneumatice, îți recomandăm să te informezi despre ce tipuri de scule pneumatice există și modurile lor de funcționare.

Polizorul unghiular electric folosește forța unui motor electric pentru a roti discul abraziv/tăietor.

Acesta îl poți folosi într-o multitudine de situații în care trebuie să șlefuiești sau să debitezi un material:

 • La tăierea fierului și a oțelului;
 • La tăierea betonului/a cărămizilor ori a pavelelor;
 • La tăierea lemnului;
 • La tăierea plăcilor de gresie și faianță;
 • La debitarea conductelor.

Tipuri de alimentare

Ai posibilitatea să alegi între polizorul unghiular cu fir, alimentat la rețea (230 V) și polizorul unghiular cu acumulator.

Cel cu alimentare la rețea are avantajul unei puteri superioare, care se reflectă într-un randament sporit. Dacă ai acasă un spațiu amenajat pentru meșterit, cablul nu va fi o problemă pentru tine.

Modelele cu acumulator au puncte în plus la portabilitate – le poți folosi oriunde, lucru care ar putea fi hotărâtor dacă intenționezi să folosești flexul pentru proiecte de mici dimensiuni în curte.

Puterea motorului (exprimată în W)

Polizoarele unghiulare sunt dotate cu motoare ale căror putere variază de la 500 W și până la 3000 W.

Cele cu putere mai mică sunt dedicate utilizării ocazionale, în scopuri de bricolaj: la șlefuirea, degrosarea, perierea și tăierea materialelor subțiri sau puțin dure.

Cele din “liga mare” de putere (peste 2000 W) sunt polizoare profesionale, pentru uz constant, pe care le recomandăm în special profesioniștilor cu experiență în construcții și reparații. Acestea acoperă toată plaja de activități, pentru o varietate de durități și dimensiuni ale materialelor.

Între cele două categorii se regăsesc polizoarele semiprofesionale, cu o medie a puterii de 750 W, care îți oferă un raport preț-calitate foarte echilibrat. Un astfel de echipament acoperă majoritatea necesităților dintr-o gospodărie: tăierea gresiei și a lemnului, tăierea pereților din gips-carton, tăierea țevilor subițiri și a profilelor metalice, finisarea sudurilor, ascuțirea uneltelor s.a.

Sfat util:

În magazinul nostru online găsești produsele semnalizate ca atare (bricolaj/semiprofesional/profesional) pentru a-ți fi mai ușor să te decizi.

Numărul de turații (exprimată în RPM)

Turația maximă a polizoarelor unghiulare se reflectă în rapiditatea cu care lucrezi. Acest parametru variază de la un model la altul, totuși, vei observa că o mare parte a polizoarelor semiprofesionale și profesionale au turații de 10.000 RPM sau peste.

Te poți orienta pentru polizoare unghiulare cu turație variabilă, ca să o poți ajusta în funcție de structura materialelor.

Cum alegi discul pentru polizorul unghiular

Aceștia sunt parametrii după care vei alege discurile abrazive sau diamantate pentru flex:

 • Scopul utilizării: discuri pentru tăiere, discuri pentru polizare, discuri pentru periere (îndepărtarea ruginei, a vopselelor sau a altor rezidurilor depuse pe materiale);
 • Materialul de prelucrat: metal, inox, aluminiu, tablă, neferoase, plastic, lemn, gips-carton, beton;
 • Dimensiunea: discurile sunt standardizate la următoarele diametre – 115 mm, 125 mm, 150 mm, 180 mm, 230 mm, 300 mm, 350 mm, 400 mm.

Discurile de diametru mai mic sunt potrivite pentru polizare, pentru tăierea materialelor mai subțiri sau pentru lucrări de precizie.

Pentru tăierea materialelor mai groase sau mai dure, te sfătuim să alegi un disc cu diametru mai mare, începând cu 180 mm.

Este ușor să găsești discul potrivit pentru proiectul la care folosești polizorul unghiular, folosind opțiunile de filtrare din magazinul online.

De reținut: oricare ar fi sarcina pe care o ai de îndeplinit, înainte de a achiziționa și a monta un disc, verifică în cartea tehnică a polizorului unghiular care este diametrul maxim admis.

Folosirea discurilor neconforme prezinta un pericol ridicat de accidentare!

De asemenea, ține cont și de viteza maximă de lucru și viteza maximă de rotație specificate de producătorul discului.

Diferențele care contează

Chiar dacă atunci când alegi un polizor unghiular te uiți mai întâi la puterea motorului sau la dimensiunea maximă a discului, sunt și alte detalii care influențează gradul tău de satisfacție la utilizarea echipamentului.

Ca să manevrezi flexul cu ușurință, alege cea mai mică greutate care îți acoperă nevoile tehnice și asigură-te că are mânere ergonomice și antiderapante, care se simt bine în palmă.

Merită să aloci un buget mai bun pentru un polizor unghiular cu sisteme de protecție suplimentare, precum: amortizorul de tensiune, protecție la pornirea accidentală, pornire lină, frână inteligentă pentru oprire rapidă, protecție la suprasarcină, protecție la supraîncălzire.

Există polizoare care au funcții inovatoare de tip Drop Control, care opresc echipamentul imediat în cazul căderii accidentale pe sol.

Măsuri de siguranță când lucrezi cu polizorul unghiular

Polizorul unghiular este o unealtă puternică, pe care trebuie să o manevrezi cu multă precauție pentru a nu te expune accidentelor grave.

Pentru siguranța ta, dar și a celor din jurul tău, te rugăm să ții seamă de câteva reguli:

 • Poartă echipament de protecție compus din combinezon, mănuși, ochelari și chiar cască de protecție când lucrezi;
 • Înainte de a te apuca de treabă, ai grijă ca apărătoarea discului să fie bine montată;
 • Asigură buna fixare a obiectelor pe care urmează să le tai sau să le șlefuiești;
 • Folosește mereu discurile abrazive/tăietoare în acord cu materialele cu care lucrezi, nu apela la improvizații;
 • Nu forța discul dacă s-a blocat în materialul pe care-l debitai, pentru că riști ruperea acestuia;
 • Utilizează polizorul unghiular doar pentru activitățile recomandate de producător în cartea tehnică.

Ai și alte întrebări despre polizoarele unghiulare? Așteptăm cu interes comentariile tale. Spor la treabă!

Share:

1 comment

 1. Johny70 18 august, 2021 at 11:31 Comentariu

  Am un polizor unghiular de mai mult timp ,iar acum când îl pornesc are o viteză foarte mare.Sub nici o forma nu as putea lucra cu el.Ce as putea face?Vă multumesc!

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.