Cum alegi cea mai bună mașină de găurit

Share:

Chit că ești pasionat de bricolaj sau că lucrezi în domeniul construcțiilor, o mașină de găurit este indispensabilă în trusa ta de scule și echipamente. Aceasta îți oferă precizie și eficiență în orice proiect ai avea de realizat. Fie că trebuie să montezi un raft, să fixezi o oglindă sau să efectuezi diverse reparații sau lucrări de montaj, o bormașină de calitate îți face munca mult mai ușoară și mai rapidă.

Mașina de găurit probabil nu este apreciată de vecinii tăi, dar asta nu înseamnă cu nu este un instrument util. Ba, din contră, bormașina este folosită de toți meșterii – profesioniști sau amatori – atât pentru lucrări profesionale, cât și pentru amenajări interioare. Există diverse tipuri de mașini de găurit, așa că trebuie să fii atent atunci când îți cumperi una. Hai să aflăm împreună mai multe!

Ce este o mașină de găurit și cum funcționează?

Din perspectivă tehnică, mașina de găurit (sau bormașina) reprezintă un echipament utilizat pentru a efectua găuri în pereți, lemn sau orice alt material folosit în construcții (metal, de exemplu). Aceasta funcționează prin rotația unui burghiu, folosind un motor electric. Pe lângă funcția obișnuită de găurire (sfredelire), cu ajutorul unei bormașini poți efectua și lucrări de auto-filetare sau frezare. Unele modele de bormașini pot fi folosite și ca ciocan percutor.

În general, mașinile de găurit și ciocanele rotopercutoare profesionale sunt alimentate cu fir, de la priză. Cu toate acestea, bormașina cu acumulator este cea mai populară opțiune pentru meseriașii care efectuează lucrări în ateliere sau reparații în casă. Din acest motiv, ne vom concentra în cele ce urmează pe mașinile de găurit cu acumulator, tipurile lor și criteriile de calitate pe care trebuie să le ai în vedere. 

Tipurile principale de mașini de găurit cu acumulator

Așa cum probabil bănuiești, este esențial să alegi o bormașină în funcție de aplicațiile/lucrările la care o vei folosi cel mai frecvent. 

  • Mașinile de găurit și înșurubat îți oferă posibilitatea de a regla cuplul de înșurubare/deșurubare în 15-20 trepte. De aceea, le poți folosi la lucrări de înșurubare în care calitatea, consistența și aspectul asamblărilor sunt foarte importante – ca exemplu, în montarea mobilei. O mașină de găurit și înșurubat cu acumulator poate fi folosită, de asemenea, pentru găurire în lemn, metal sau plastic.
  • Mașinile de găurit și înșurubat cu percuție îndeplinesc aceleași roluri ca cele fără percuție, dar pot fi folosite și pentru găurirea cu percuție în cărămidă sau BCA. Dacă lucrările și proiectele tale implică găurirea cimentului sau betonului, un ciocan rotopercutor cu acumulator te va ajuta mai mult.
  • Mașinile de înșurubat cu impact sunt mai puternice decât mașinile de găurit și înșurubat, dar având doar 2-3 trepte de reglare a cuplului, nu îți oferă aceeași precizie a asamblării. Cu toate acestea, îți recomandăm să le folosești cu succes în lucrări de confecții metalice, vulcanizări și ateliere auto, ateliere de reparații utilaje agricole sau de construcții, bricolaj, etc.
  • Mașinile de găurit la 90° au mandrina dispusă la unghi drept față de corpul mașinii, ceea ce îți permite găurirea cu precizie în zone înguste, dificil de accesat.

Ce criterii să iei în considerare pentru a cumpăra o mașină de găurit de calitate?

Așa cum ziceam, ca să alegi o mașină de găurit potrivită nevoilor tale, trebuie să iei în calcul anumite criterii, dincolo de prețul accesibil.

În funcție de tensiunea de alimentare

Tensiunea de alimentare a unei mașini de găurit cu acumulator variază între 6 si 36 V, comparativ cu cele pe cablu de alimentare, care au tensiuni de până la 230 V. Bormașinile cu acumulator sunt potrivite pentru a lucra cu lemn, rigips, cărămidă, etc., fiind foarte utile pentru proiecte simple sau complexe.

În funcție de viteza de găurire

Dacă vrei să dai găuri în beton, lemn, metal, etc., atunci vei avea nevoie de o bormașină de 1000 de rotații pe minut (RPM). Pentru materiale mai moi, poți folosi o bormașină cu viteză de găurire mai mare – 1500 RPM sau chiar mai mult. 

Alte criterii de selecție a unei bormașini de calitate 

Puterea și viteza de rotație sunt două caracteristici esențiale, deoarece acestea determină performanța și capacitatea de foraj a utilajului. De asemenea, ar trebui să verifici funcțiile suplimentare pe care le oferă, cum ar fi opțiunea de a alege diferite mărimi de găuri sau prezența unui sistem de prindere rapidă a burghiului.

În plus, este recomandat să alegi un model ergonomic, cu mâner confortabil și greutate redusă, pentru a putea manevra mașina cu ușurință și pentru a evita oboseala în timpul lucrului. Hai să mai vedem și alte criterii!

  • Tipul, numărul și capacitatea acumulatorilor incluși în pachetul bormașinii;
  • Funcțiile suplimentare pe care le poate îndeplini bormașina;
  • Mandrina – de preferat interschimbabilă, pentru o mai mare versatilitate a lucrărilor;
  • Tipul motorului – de preferat de tip ”brushless” pentru autonomie și eficiență ridicate;
  • Frecvența ridicată a bătăilor – mai ales dacă optezi pentru o mașină de găurit cu percuție sau o mașină de înșurubat cu impact.

Pe final…

Indiferent de opțiunea pe care o alegi, asigură-te că alegi o mașină de găurit de calitate, de la un producător de încredere, cu un termen de garanție ridicat, pentru a te bucura de performanță și durabilitate pe termen lung. O investiție inteligentă într-o mașină de găurit de înaltă calitate îți va ușura munca și te va ajuta să obții rezultate excelente indiferent de lucrările pe care le  abordezi. 

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.