Hidrofor sau pompa submersibila: ce alegem?

6661
0
Share:

Atunci cand ne confruntam cu lipsa apei potabile, alternativa cea mai usoara este instalarea unei pompe sau a unui hidrofor care sa asigure alimentarea cu apa. In agricultura, o pompa submersibila ne ajuta sa controlam surplusul sau lipsa apei, in inginerie sau domeniul constructiilor furnizeaza apa indiferent de mediul de lucru.

La fel de utile sunt si in cazul propriei case, pentru a alimenta locuinta sau a iriga gradina. Astfel, poti apela la aceste utilaje atat pentru uz casnic cat si profesional.

Diferenta dintre hidrofor si pompa submersibila este ca pompa impinge apa pe coloana si este instalata prin scufundare, in lichidul de pompare, care are si rol de racire. Hidroforul trage apa din pamant si este amplasat la suprafata, intr-o camera tehnica.

Pompa submersibila

O pompa poate asigura apa curenta pentru locuinte sau spatii de lucru in zonele fara retea de apa curenta. In functie de destinatia utilizarii, sunt disponibile cu diferite configuratii de putere si debite.

O pompa submersibila detine capacitatea de a pompa apa la o presiune mare si cu zgomot redus si poate fi conectata atat la o conducta rigida cat si la un furtun flexibil. Faptul ca motorul pompei este inchis ermetic si izolat de lichidul de pompare, o fereste de scurt circuitare.

Vei gasi pe piata pompe submersibile monoetajate, pentru ape reziduale sau piscine si multietajate, pentru alimentarea cu apa curata si irigatii.

Hidroforul

Hidroforul este potrivit pentru alimentarea cu apa potabila din fantani, rauri sau puturi, inclusiv a apartamentelor atunci cand presiunea este redusa. Acestea au capacitatea de a alimenta o intreaga locuinta cu apa si se bucura de o rezistenta crescuta la coroziune.

Vei gasi doua tipuri de hidrofoare pe piata: cu ejector si complet echipat. Diferenta intre cele doua consta in eficienta cu care trag apa. Un hidrofor complet echipat va scoate apa de la o adancime de maxim 8 metri, iar unul cu ejector reuseste sa absoarba apa de la o adancime mai mare, datorita tevii in forma de “U”.

Astfel, si hidroforul si pompa submersibila sunt de ajutor pentru a extrage apa, insa functioneaza diferit si pot fi mai potrivite sau mai putin eficiente, in functie de mediu. Pompa hidrofor se instaleaza desupra putului si aspira apa, in timp de pompa submersibila se scufunda pe fundul apei pentru a impinge apa din panza freatica la suprafata.

Cum alegi intre cele doua?

Atunci cand trebuie sa achizitionezi un astfel de utilaj, e bine sa tii cont de frecventa consumului, de adancimea apei si de distanta la care se afla apa de pompat fata de locuinta.

Daca ai acces la o sursa de apa la mica adancime poti apela cu incredere la un hidrofor complet echipat. In cazul in care doresti sa tragi apa din fantana sau dintr-un rau din apropiere, fie pentru uz casnic fie pentru uz profesional, un hidrofor este suficient de puternic si eficient. In cazul in care nu ai acces la o sursa de energie, poti apela la un generator electric.

Tine cont ca in acest caz un rezervor mai mare este mai indicat, intrucat hidroforul nu va porni imediat la cel mai mic consum de apa. Pentru alimentarea unei case, unul performant detine un sistem care ii permite sa se opreasca imediat in lipsa apei.

In cazul in care nevoia de alimentare cu apa este mai mare si sursa de apa este la peste 9 m adancime, atunci pompa submersibila este cea potrivita. Pompa permite alimentarea cu apa de la o adancime mai mare fata de nivelul solului, si permite utilizarea apei si pentru alte necesitati in acelasi timp. Presiunea pompei este mai mare fata de cea a hidroforului si consumul de energie este mai redus, iar functionarea sa este continua fiind autoamorsanta.

Diferentele majore intre hidrofor si pompa submersibila nu sunt neaparat la nivel de eficienta. Ambele pot alimenta cu apa potabila locuintele sau gradinile, insa pompa este ceva mai autonoma. Aceasta, odata scufundata nu are nevoie de amorsare, racire si nu trebuie sa recircule apa, nu are limita de presiune (doar cea data de calitatea tevilor).

Atunci cand ai de ales dintre cele doua, cel mai bine e sa achizitionezi pe baza nevoilor tale si a mediului in care trebuie sa asiguri aprovizionarea cu apa. Investeste in utilajul care iti furnizeaza apa suficienta pentru tine.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.