Tot ce ai nevoie pentru renovarea locuintei

1534
0
Share:

Renovarea locuintei nu trebuie sa fie o corvoada ci o activitate de reparare, improspatare si redecorare a spatiului in care ne reincarcam bateriile in fiecare zi. Desi multi dintre noi considera o bataie de cap orice munca de renovare, astazi avem acces la materiale, informatii si ajutor calificat pentru a duce la bun sfarsit orice proiect.

In functie de amploarea renovarii, ai de ales intre a angaja mesteri care sa faca toate lucrarile sau sa te ocupi chiar tu de mici proiecte de renovat. Iti dam noi toate informatiile mai jos, tu planifica renovarea pentru nevoile tale.

De ce ai nevoie pentru renovare?

Exceptand obiectele de decor, eventuala inlocuire a ferestrelor, usilor, obiectelor sanitare sau a gresiei si faiantei, vei avea nevoie cel putin de urmatoarele materiale de constructii: glet, plasa de armare din fibra de sticla, coltari din aluminiu, ciment, amorsa, vopsea lavabila si hartie abraziva.

In ceea ce priveste cantitatea materialelor necesare, acestea se pot calcula in functie de suprafata in mp pe care vei lucra, grosimea stratului ce urmeaza a fi turnat, in cazul sapei de exemplu sau suprafata peretilor ce urmeaza sa ii tencuiesti.

In cele mai multe cazuri te vei folosi de o masina de gaurit si insurubat, o trusa de scule echipata cu surubelnite, ciocan si cutter, o foarfeca pentru metal, si un set de trafalet.

Etapele renovarii locuintei

Daca vrei sa te ocupi de asta, poti controla foarte usor costurile si desfasurarea fiecarei etape cu un plan detaliat de lucru. Incepe prin a examina locuinta si a estima costurile, materialele si tehnicile necesare pentru reparatii. Apoi stabileste un program pentru fiecare etapa in parte si distribuie fondurile conform estimarilor. In aceasta etapa poti prioritiza cele mai importante lucrari si in functie de renovare, poti sa aloci fondurile necesare pentru rezultatul dorit.

In functie de complexitatea lucrarilor pe care doresti sa le realizezi, urmeaza pasii de mai jos pentru o renovare de succes.

 • Asigura-te ca peretii respira si nu exista risc de umezeala si mucegai. Verifica zonele cu risc de umiditate si vezi ce solutie este potrivita. De regula, aceasta problema se rezolva prin imbunatatirea aerisirii, repararea tencuielii sau a acoperisului dar si prin schimbarea sistemului de incalzire sau a usilor si ferestrelor.
 • Daca exista probleme de stabilitate la casa, continua cu lucrarile structurale. Tot acum poti sa te ocupi de recompartimentarea spatiului, sa spargi sau sa construiesti pereti noi.
 • Instalatiile electrice si sanitare sunt urmatoarele pe lista si trebuie ca acestea sa fie functionale. Verifica si canalele de ventilatie, scurgerile, alarmele sau centrala de incalzire a locuintei si vezi ce trebuie reparat sau inlocuit.
 • Poti trece apoi la reconditionarea peretilor si a pardoselii. Curata zugraveala veche de pe pereti si repara cu tencuiala sau adeziv fisurile si denivelarile inainte de a-i zugravi. Tot acum poti sa torni sapa pentru podele, dar asigura-te ca o lasi sa se usuce cel putin 3 saptamani. Cu cat lasi tencuiala si sapa sa se usuce mai mult, cu atat reduci riscul de umiditate din interior.
 • In continuare, poti instala gresia, faianta si parchetul, in cazul in care doresti sa le inlocuiesti. Poti opta doar pentru reconditionarea lor – raschetarea si lacuirea parchetului si inlocuirea chitului de rosturi in cazul gresiei si a faiantei.
 • In cazul in care nu ai facut-o deja, acum e momentul sa izolezi termic locuinta, pentru sporirea eficientei termice si implicit a confortului tau. Gasesti solutii eficiente pentru izolarea peretilor si a tavanelor. Ai grija ca sistemul de incalzire prin pardoseala sa il instalezi odata cu turnarea sapei, in cazul in care optezi pentru unul. Foarte importanta in cazul baii si al balconului este hidroizolatia care previne umezeala si aparitia mucegaiului.
 • Ocupa-te apoi de montajul usilor si ferestrelor, urmate de aplicarea unui prin strat de glet pe pereti si tavan. Aplica al doilea strat de glet, amorsa si apoi poti zugravi peretii in culoarea dorita. Poti opta pentru vopseaua lavabila care este foarte usor de intretinut, iar pentru peretii foarte solicitati, poti alege vopseaua pe baza de latex. Tot acum e momentul sa pui in functiune si utilitatile din baie si bucatarie, cablul de internet si TV, prizele, intrerupatoarele si accesoriile de iluminat.
 • In final, decoreaza spatiul cum doresti, adauga corpuri de iluminat, covoare sau mobilier. Sfatul nostru e sa pastrezi un stil simplu si sa alegi elemente utile care sa le pui in valoare prin obiecte de decor de bun gust. Nu uita ca poti recicla mobilierul vechi si sa il transformi in piese noi de mobilier.

Sfaturi pentru o renovare de succes

 • Alege momentul renovarii cu atentie: temperaturile scazute atrag o serie de probleme, astfel ca perioada ideala este vara, atunci cand afara este suficient de cald ca materialele pe care le folosesti sa se stabilizeze, iar ca sffrefpatiul sa se aeriseasca suficient si corect inainte de a locui in el.
 • Foarte important este modul in care alegi sa lucrezi. Daca doresti sa angajezi mesteri specialisti pentru anumite lucrari iar altele sa le faci personal, ai grija ca oamenii cu care lucrezi sa fie calificati. Daca apelezi la o firma pentru renovare, ramane doar sa supraveghezi atent fiecare pas.
 • In cazul in care doresti sa aduci modificari majore in structura locuintei, vei avea nevoie de autorizatie de la Serviciul de Urbanism al Primariei.
 • Planifica cu atentie fiecare pas ca sa ai cat mai putine suprize. Daca poti anticipa o nevoie sau o problema, va fi mai usor sa tii costurile sub control.
 • Alege materiale de calitate, iar daca schimbi instalatia electrica opteaza pentru conductor de cupru.

Renovarea locuintei este o necesitate mai mult decat un proces de infrumusetare. Indiferent ca locuieste intr-o cladire veche sau nu, lucrarile de renovare sporesc confortul, contribuie la eficienta energetica si cresc valoarea locuintei. Cu informatia corecta, materiale de calitate si ajutor de incredere poti duce la bun sfarsit orice proiect de renovare de acasa.

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.