GHID: Ce este o rindea electrică și la ce o poți folosi
Lemnul este unul dintre cele mai populare materiale folosite în construcții, amenajări, design interior sau hobby-uri.
Orice proiect de șlefuire, finisare, rașchetare, recondiționare sau prelucrare a lemnului trebuie să includă utilizarea unei rindele electrice. Aceasta se folosește atât în construcții, pe șantiere, în ateliere de tâmplărie și în unități industriale, dar și acasă, atunci când ne dorim să prelucrăm lemnul în cele mai mici detalii.
Astfel de unelte sunt mici, ușor de folosit și transportat. Utilizate cu pricepere, ele te vor ajuta să realizezi obiecte de calitate, fie că dorești să finisezi un lambriu acasă sau să creezi mobilă în atelier.
Hai să aflăm astăzi mai multe despre rindeaua electrică și cum o poți folosi!
Cum funcționează o rindea electrică?
Așa cum știi probabil, pentru prelucrarea și finisarea lemnului există rindele manuale și rindele electrice. Rindeaua electrică va executa toate operațiunile pe care ți le dorești mult mai repede și cu o mai mare precizie. În funcție de tipul și puterea rindelei, o astfel de unealtă poate tăia până la 2,5-4 milimetri de-a lungul unei bucăți de lemn.
Rindelele electrice funcționează pe principii simple. Lamele de tăiere sunt montate pe o rolă de cuțite acționată de un motor electric. Lamele se rotesc la o viteză foarte mare, îndepărtând astfel așchiile din bucata de lemn. Mânerul rindelei, situat în partea din față, îți permite reglarea fină a grosimii stratului de lemn pe care vrei să îl îndepărtezi.
La ce poți folosi o rindea electrică?
Vei găsi diverse tipuri de rindele electrice în mediul industrial, în atelierele mari de prelucrare a lemnului, în atelierele de producție artizanală a obiectelor de lemn și mobilier, pe șantiere, în fabricile de mobilă, în atelierele de recondiționare a obiectelor din lemn, etc.
Dacă ești interesat să îți amenajezi singur locuința sau să te implici într-un proiect de bricolaj, rindeaua electrică îți va folosi la:
- șlefuirea sau netezirea unor obiecte din lemn
- recondiționarea parchetului de lemn
- scurtarea unor uși sau altor obiecte
- corectarea marginilor și muchiilor de lemn,
- finisarea părților componente ale unui obiect de lemn,
- crearea de șanțuri, caneluri și fălțuiri pentru a îmbina diverse piese de lemn, etc.
De la construcția de locuințe din lemn și până la îndepărtarea stratului de vopsea de pe ușile din casă, rindeaua electrică te ajută să lucrezi cu volume mari de material lemnos într-un timp foarte scurt.
produse recomandate
Ce tipuri de rindele electrice există?
Unele rindele electrice sunt construite pentru a servi profesioniștilor și a fi folosite în mediul industrial, în timp ce altele sunt ”de casă”, utile în proiectele de bricolaj și amenajări interioare.
Cele mai frecvente tipuri de rindele electrice de pe piață sunt următoarele:
- Rindeaua electrică de mână. Este utilă în montajul, rașchetarea și finisarea parchetului și a podelelor de lemn, recondiționarea mobilierului, în proiectele de bricolaj, etc. Permite execuții precise și un control fin al lamelor rotative.
- Rindeaua electrică de banc. Această unealtă este prezentă mai ales în ateliere de tâmplărie sau în fabrici de mobilă. Poate prelucra cheresteaua, precum și volume mari de material lemnos, nefiind recomandată pentru lucrările foarte detaliate din interiorul casei.
- Rindeaua electrică staționară. Aceasta reprezintă echipament profesional folosit în industrie, căci permite prelucrarea materialului lemnos de dimensiuni mari și foarte mari.
Cum să îți cumperi cea mai bună rindea electrică de pe piață
Dacă vrei să achiziționezi o rindea electrică pentru un atelier de tâmplărie sau pentru acasă, trebuie să ai în vedere o serie de caracteristici, căci modelele diferă în funcție de piese și performanțe.
- Puterea motorului are un impact direct asupra cuțitelor și a turației acestora pe tambur. Cele mai bune rindele electrice de mână prezintă o putere între 300 și 1000 de wați, modelele de 600 de wați fiind cele mai populare. Rindelele de banc pot prezenta puteri și de 2500 de wați.
- Viteza de rotație a cuțitelor este un criteriu esențial de selecție. Măsurată în rotații pe minut, viteza medie de lucru pentru rindelele de mână ”casnice” este de 8.000 -10.000 rpm, în timp ce viteza medie pentru rindelele electrice profesionale poate fi și de 20.000 rpm.
- Adâncimea de lucru a cuțitelor. Pentru rindelele electrice de mână, adâncimea este de 2-3 milimetri, ideală pentru lucrări de finețe. În cazul rindelelor profesionale, adâncimea poate ajunge la 8 milimetri.
- Alimentarea: Rindelele cu putere mare, folosite în scop industrial se alimentează de obicei prin cablu electric conectat la o sursă de curent. În cazul proiectelor mai mici, o rindea fără fir permite o autonomie crescută deși puterea motorului este mai mică.
- Numărul de cuțite. Modelele mai simple, pentru casă sau bricolaj, prezintă unul sau două cuțite, în timp ce rindelele profesionale prezintă mai mult de două.
- Controlul adâncimii de tăiere. O rindea electrică ce prezintă pe mâner o scală pentru controlul adâncimii de tăiere (de exemplu, cu trepte de 0.1 mm) este o excelentă investiție pentru proiectele de anvergură mică și medie.
- Accesoriile și caracteristicile extra. Unele rindele electrice vin cu seturi de cuțite de schimb, saci/recipiente pentru colectarea așchiilor și prafului, cilindri de șlefuire, canale de sanfrenare de mărimi diferite, duze pentru extragerea prafului, ghidaj paralel sau intensitate acustică scăzută (ideal între 70 și 100 decibeli).
Printre cele mai bune mărci de rindele electrice de pe piață se numără DeWalt, Skil, Makita, Einhell, sau Bosch.
Ce trebuie să știi pentru a folosi o rindea electrică (în siguranță)
Hai să vedem câteva sfaturi de utilizare sigură a rindelelor electrice:
- Înainte de a folosi rindeaua electrică, exersează înainte pentru a te obișnui cu unealta și accesoriile acesteia.
- Nu opera niciodată reglaje, schimburi de lame sau operațiuni de mentenanță fără a scoate rindeaua din priză.
- Lucrează ori de câte ori poți cu lemn uscat, lipsit de cuie, șuruburi sau balamale pentru a mări eficiența rindelei și a evita accidentele sau stricăciunile.
- Când folosești rindeaua, echipează-te corespunzător cu ochelari de protecție, mască anti-praf, cască, mănuși, etc.
- Folosește și curăță de fiecare dată recipientul/sacul de colectare al așchiilor și al prafului.
Tu ai folosit până acum o rindea electrică acasă sau în atelier? Ce caracteristici consideri a fi esențiale în alegerea unei rindele?