Cum poți proteja și dezgheța mașina pe timp de iarnă

1833
0
Share:

Zilele friguroase de iarnă sunt aici. Sezonul rece aduce multe motive de bucurie în familie, însă pe listă cu siguranță nu se regăsesc și diminețile în care găsim mașina sub un strat de gheață, după o noapte cu temperaturi mult sub pragul negativ.

Citește mai departe pentru a afla ce faci în cazul unui îngheț: cum te descurci cu parbrizul înghețat, portiera sau încuietoarea blocată și ce măsuri de protecție ai la dispoziție.

Cum dezgheți un parbriz înghețat

În primul rând, cu răbdare, oricât de neplăcut ar fi un parbriz înghețat când te grăbeșți spre serviciu. Graba poate strica parbrizul, iar prin grabă ne referim la răzuirea foarte energică a parbrizului și la încercările de spargere a gheții prin lovire.

O idee neinspirată este și să folosești ștergătoarele pentru curățarea gheții de pe parbriz. Nu doar că este ineficient, dar asta poate cauza o uzură intensă a benzii de cauciuc.

O altă metodă la care apelează unii șoferi, dar pe care nu o recomandăm, este turnarea de apă fierbinte pe parbrizul înghețat, care poate contribui la formarea fisurilor.

Primul pas este să pornești motorul și să dai drumul la treapta de încălzire care direcționează aerul spre parbriz și lunetă.

Apoi aplică pe parbriz, pe oglinzi și eventual pe geamurile laterale un spray sau un lichid de dezghețare (soluție degivrantă), pe care le găsești de obicei la magazinele auto și la benzinării.

În câteva minute, gheața începe să se dezintegreze și poți interveni cu racleta și peria. Folosește numai instrumente de curățare special create pentru acest scop și nu improviza, pentru a nu degrada parbrizul. Evită orice obiect metalic!

În situația în care ștergătoarele sunt lipite, nu forța dezlipirea lor.

În cazul în care ai uitat să te aprovizionezi cu un spray de dezghețat parbrizul sau ești departe de magazine, poți improviza o soluție care va grăbi dezghețarea: amestecă alcool sanitar cu apă (în proporție de 1:3) într-un recipient cu pulverizator. La nevoie, poți folosi și oțetul din alcool, dar în proporție mai mare (1:1). În funcție de rezultatele obținute, mărește proporția de spirt/oțet.

Foarte important: utilizează aceste improvizații doar la exterior și în niciun caz, nu le folosi în locul lichidului de curățare a parbrizului, pentru că pot deteriora instalația.

Pe măsură ce în mașină se încălzește, parbrizul se va aburi. Ca să pleci la drum fără neplăceri, ajută-te de aerul condiționat și apelează chiar la o soluție antiaburire sub formă de spray și o lavetă moale.

Cum dezgheți încuietoarea de la portieră

Dacă încuietoarea portierei șoferului este înghețată, verifică mai întâi dacă există altă încuietoare care poate fi folosită, pentru a pătrunde în mașină.

Dacă nu reușești să faci asta, va trebui să iei măsuri. Soluția cea mai simplă și mai sigură este să folosești un spray / o soluție / un ulei pentru dezghețat încuietori. Au un preț accesibil și pot fi cumpărate atât la magazinele cu profil auto, cât și din online.

Există inclusiv soluții mixte, care acționează atât pentru dezghețarea parbrizului, cât și a încuietorilor. Totuși, pentru momentele neprevăzute, există și alte căi de rezolvare.

Mai întâi, îndepărtează stratul de gheață de la exterior. Apoi, încearcă să încălzești încuietoarea folosind căldura degetelor. După câteva minute, încearcă să introduci cheia, cu mare grijă.

Alternativ, dacă eșți în apropierea casei sau ai acces la o priză, poți topi gheața din yală cu un uscător de păr, cu precauție.

Ai mare grijă! Folosirea unui obiect conectat la electricitate în preajma surselor de umezeală este riscantă. Mâinile trebuie să fie bine uscate, iar uscătorul să nu aibă niciun fel de contact cu zăpadă sau apă.

Alte metode încercate de șoferi sunt soluțiile pe baza de alcool – se pare că inclusiv dezinfectantul pentru mâini, pe care îl avem acum cu toții la îndemână, ar putea să ajute. Merită să încerci.

Ca și în cazul parbrizului, nu este inspirat să foloseșți apă fierbinte pentru dezghețare, pentru că poate îngheța la loc în scurt timp.

Cum deblochezi o portieră înghețată

Scenariul cel mai neplăcut este când după o ploaie înghețată sau o lapoviță abundentă urmată de îngheț, întreaga mașină este „învelită” într-un strat gros de gheață, împiedicând accesul în mașină.

Primul lucru pe care îl poți face, dacă ai descuiat mașina, dar portiera e blocată, este să aplici presiune pe portiera șoferului. În unele cazuri, gheața va crăpa astfel. Poți încerca și metoda uscătorului de păr, orientând căldura spre mâner și spațiul dintre portiera și restul mașinii.

Mai sigur și mai eficient rămân însă tot soluțiile degivrante din comerț – pulverizează-le pe zona de închidere a portierei și așteaptă câteva minute, urmând recomandările de pe ambalaj.

Când stratul de gheață este foarte gros, poate fi nevoie să reaplici soluția, după ce ai crestat gheața cu ajutorul racletei.

Pe măsură ce se topește gheața, folosește muchia unei raclete pentru a îndepărta puțin câte puțin gheața. Canalizează-ți atenția pe o singură portieră, important este să pătrunzi în mașină.

După ce ai reușit să deschizi mașina, pornește motorul și ventilația, ca ulterior să cureți și restul gheții de pe caroserie.

Cum protejezi mașina de îngheț

După cum probabil am aflat cu toții pe pielea noastră la un moment dat, să previi e mai ușor decât să tratezi. Ți-am pregătit aici câteva sfaturi de urmat care te vor scuti pe termen lung de bătăi de cap:

 • Cea mai ieftină și practică metodă de protejare a parbrizului este învelirea lui cu o husă de protecție confecționată dintr-un material impermeabil și rezistent la îngheț;
 • Pe timp de iarnă, folosește pentru curățarea parbrizului doar soluții de spălare antiîngheț. Există pe piață inclusiv soluții mai avansate care pe lângă curățare, ajută și la dezghețarea parbrizului și la protecția lamelelor de cauciuc ale ștergătoarelor;
 • E bine să ai întotdeauna o cantitate de rezervă de lichid de parbriz în portbagaj și să verifici constant nivelul rezervorului;
 • După un drum mai lung cu mașina, în care ai folosit încălzirea și ai obținut o temperatură de confort înăuntru, te sfătuim ca înainte să parchezi, să acorzi puțin timp mașinii să se răcească;
 • Când în mașină e cald și afară e foarte frig, sunt condițiile prielnice pentru formarea condensului pe suprafețele din sticlă. Poți reduce acest fenomen dacă opreșți căldura și lași aerul condiționat să funcționeze 5 minute la treaptă maximă;
 • Pentru că vorbeam de ventilație, nu omite verificarea periodică a instalației și a filtrului de habitaclu;
 • La formarea condensului pot contribui și alte surse de apă – de exemplu, zăpada purtată pe încălțăminte care se topește pe covorașele din mașină. E bine să le scuturi de fiecare dată când ai ajuns acasă;
 • Curăță constant zăpada de pe parbriz și nu o lăsa să se acumuleze dacă mașina va fi parcată mai multe zile;
 • Urmărește prognoza meteo și dacă anticipezi o noapte cu temperaturi foarte scăzute, aplică din seara de dinainte soluția degivrantă pe geamurile mașinii. Aceasta va împiedica înghețarea;
 • Dacă anticipezi precipitații sub formă de zăpadă sau ploaie înghețată, ridică ștergătoarele după ce parchezi. Astfel previi riscul de rupere atunci când le dezlipești. Dacă ștergătoarele s-au uzat, înlocuiește-le fără amânare;
 • Alcătuiește-ți un kit, format din soluție sau spray de dezghețare care poate fi aplicat pe parbriz, caroserie și încuietori și lichid de parbriz antiîngheț, pe care să îl ai mereu la îndemână și să nu fii nevoit să apelezi la improvizații. Vei scuti timp și nervi;
 • Nu strică să fii extra prevăzător și să păstrezi soluțiile degivrante în casă, ca să te poți folosi de ele când nu reușeșți să pătrunzi în mașină din cauza gheții;
 • Repară la timp orice fisură a parbrizului, deoarece șocul termic (îngheț-dezgheț) poate să o agraveze;
 • Interesează-te la service-urile auto din orașul tău de tratamentele speciale antiîngheț pentru parbriz. Există anumite straturi speciale care se aplică pe sticlă, care ușurează curățarea gheții și a zăpezii.

Îți dorim o iarnă ușoară și drumuri bune!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.