GHID: Tot ce trebuie să știi despre palanele electrice

Share:

Ce este un palan electric și la ce folosește

Palanul electric este un echipament acționat electric, destinat mutării, ridicării și coborârii obiectelor cu greutate chiar și de până la câteva tone.

Un electropalan poate manipula cu succes materiale de construcții, obiecte de mobilier, paleți de marfă, mașinării care altfel ar fi imposibil sau dificil de ridicat fără să te supui riscului unor accidentări serioase.

Deși sunt folosite mai ales pe șantierele de construcții, în ateliere mecanice, depozite sau porturi, palanele electrice se dovedesc a fi foarte utile și în gospodărie.

Iată doar câteva situații în care un palan electric te poate ajuta:

 • Locuiești la bloc și vrei să introduci materialele de construcții, mobila și electrocasnicele pe fereastră ori vrei să debarasezi apartamentul de vechiul mobilier prin aceeași metodă;
 • Repari acoperișul și ai nevoie să ridici de la sol grinzile sau pachetele cu țiglă;
 • Vrei să transporți din curte în magazie lemnele pentru foc.

Un electropalan nu doar că îți simplifică munca și te ajută să o termini într-un timp mai scurt, dar îți oferă și autonomie, pentru că atunci când ai de manipulat obiecte grele, te vei putea descurca și fără ajutorul altor persoane. 

Cum funcționează un palan electric

Electropalanul se montează pe o structură solidă – adesea pe o țeavă de oțel – cu ajutorul unui suport de fixare care trebuie să fie adecvat sarcinii.

Palanul acționează prin înfășurarea unui fir de oțel sau lanț pe un tambur și este prevăzut cu un cârlig de încărcare care se atașează sarcinii care va fi urcată sau coborâtă.

În cazul obiectelor voluminoase, cârligul se prinde de lanțurile, chingile sau centurile care susțin sarcina, pentru a preveni balansul și răsturnarea acesteia.

Electropalanele au frecvent în dotare și un scripete care permite utilizarea cu fir dublu, pentru a dubla sarcina care poate fi încărcată și a obține un randament mai bun.

Dacă utilizezi electropalanul fără scripete, sarcina suportată va fi la jumătate, însă vei obține dublarea înălțimii de ridicare.

Cele mai utilizate astfel de echipamente sunt palanele la punct fix – electropalanul se montează pe un suport și realizează o mișcare verticală a sarcinii.

Palanele electrice pot fi utilizate și împreună cu un cărucior electric, care se montează pe o grindă și permite culisarea stânga-dreapta, pentru a putea muta în linie orizontală sarcinile, fără să fie nevoie să le decuplezi de la cârlig.

Există și anumite modele de electropalane care pot fi folosite cu cărucioare port-palan manuale. Motorul palanului electric este controlat printr-un un dispozitiv de comandă prin cablu.

Palane electrice vs. palane manuale

Principiul de funcționare este același și la modelele manuale și la cele electrice, însă diferența o face efortul necesar pentru acționarea echipamentului.

Un palan electric „duce greul” în locul tău, pentru că operarea sa nu implică forță fizică și astfel nu îți vei pune la încercare coloana vertebrală, mușchii și încheieturile.

De asemenea, datorită setărilor de siguranță (vezi mai jos), electropalanele înlătură o mare parte a pericolelor asociate operării. 

Chiar dacă palanele electrice au un cost superior celor manuale, investiția se recuperează atât prin controlul riscurilor, cât și prin eliminarea costurilor cu mâna de lucru.

Palanul manual poate fi o soluție potrivită dacă știi că îl vei utiliza doar ocazional, pentru sarcini nu foarte solicitante și la o înălțime de cel mult 6 m.

Cum alegi un palan electric 

Dincolo de marcă sau buget, sunt câteva criterii pe care trebuie să le evaluezi atunci când cumperi un electropalan:

 • Sarcina pe care vrei să o manipulezi;
  • În magazinul nostru, poți găsi electropalane capabile să ridice o greutate maximă cuprinsă între 250 – 1000 kg.
  • Sugestia noastră este să alegi un palan electric care să poată suporte o sarcină mai mare cu 50% decât estimezi că ai nevoie în acest moment. În acest fel, te bucuri de mai multă versatilitate – niciodată nu știi când ai nevoie să ridici un obiect mai greu decât de obicei. Totodată, acest principiu adaugă un punct în plus la capitolul siguranță.
 • Înălțimea la care ai nevoie să ridici sarcina;
  • Măsoară distanța de la sol către punctul în care ai nevoie să aduci încărcătura.
  • Un palan electric de clasă medie poate ridica sarcina până la 18 m. Și aici poți aplica același principiu ca și în cazul greutății suportate – alege cea mai mare înălțime care se încadrează în bugetul tău.
 • Viteza ridicării;
  • Viteza nominală menționată de producători se referă la cea mai redusă viteză a echipamentului. 
 • Frecvența utilizării;
  • În funcție de cât de des vei folosi palanul, vei decide dacă ai nevoie de un produs pentru bricolaj sau unul pentru uz profesional. În toate situațiile, te sfătuim să alegi un model robust, cu un fir de oțel de calitate.
 • Ciclul de funcționare;
  • Majoritatea electropalanelor au un ciclu de funcționare de aprox. 25, adică  2.5 minute la fiecare 10 minute. Această limitare are rolul de a preîntâmpina supraîncălzire aparatului.
 • Tipul alimentării.
  • Asigură-te că voltajul electropalanului corespunde rețelei electrice din locuința sau garajul tău.

Palan electric cu fir sau cu lanț? Cele mai multe modele de electropalane sunt dotate cu fir, care oferă mai multă precizie, gestionează încărcături mai mari pe durate mai lungi de timp și sunt mai compacte. În plus, palanul electric asigură și o viteză de operare mai bună.

Palanele cu lanț sunt de obicei manuale și pot fi o alegere mai accesibilă pentru utilizarea ocazională, în special dacă ești nevoit să le folosești în spații care nu sunt racordate la electricitate. 

Bineînțeles, așa cum este de așteptat când lucrezi cu obiecte masive, siguranța este deosebit de importantă.

De aceea, te încurajăm să alegi un model de electropalan dotat cu sisteme de siguranță care previn supraîncărcarea și întrerupătoare de siguranță care întrerup alimentarea cu energie atunci când sarcina este prea mare sau apare o altă problemă cu echipamentul.

O altă dotare de siguranță de luat în considerare este decuplarea automată la capătul cursei.

Sperăm că informațiile pe care le-ai aflat astăzi te vor ajuta să iei o decizie inspirată.

Spor la treabă!

Share:

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.