Cum se face curatarea cosului de fum

23465
2
Share:

Curatarea cosurilor de fum este foarte importanta si trebuie facuta anual, inainte de inceperea sezonului rece. Indiferent de felul acestora, fie ca sunt de la o soba pe lemn, centrala pe peleti, centrala termica sau cuptor cu coacere, cosurile trebuie curatate pentru a evita neplaceri cauzate de neintretinerea lor.

Aceasta poate fi efectuata fie de catre tine, fie de catre un specialist.

De ce trebuie sa curatam cosurile de fum?

 • Prin necuratarea lor, creste riscul de incendiu, acestea fiind infundate cu funingine si alte reziduuri care rezulta in urma arderilor.
 • Scade eficienta sobei, centralei, semineului sau cuptorului. Acestea nu produc la fel de multa caldura in momentul in care cosul de fum este infundat.
 • Creste riscul de intoxicare cu monoxid de carbon. In cazurile in care cosul este blocat, fumul nu poate sa iasa si astfel devine periculos.

Cum se infunda cosurile de fum?

 • In cazul centralelor sau a sobelor cu gaz, condensul acid care rezulta din urma arderilor duce la dislocarea caramizilor. Caramizile dislocate pot sa infunde cosul.
 • In ceea ce priveste arderile, combustibilul lemnos cu o umiditate de peste 20% poate duce la infundarea cosului.
 • Pe timpul verii, este posibil ca pasarile sa isi faca cuiburi in horn. Acestea trebuie curatate deoarece infunda cosul.
 • Cosul se poate infunda si datorita constructiei necorespunzatoare sau prin folosirea improvizatiilor in repararea acestuia.
 • Mizerii, panze de paianjen, hartii sau frunze suflate de vant pot ajunge in cos si pot sa il blocheze.

Cum se curata un cos de fum?

Exista doua tipuri de curatari:

 • Curatare mecanica
 • Curatare catalitica

Curatarea mecanica este obligatorie, fiind prevazuta de legislatie. Aceasta trebuie efectuata o data la 6 luni, in functie de modalitatea de incalzire si combustibilul folosit. Prin aceasta curatare se indeparteaza depunerile si se verifica daca au aparut probleme structurale ale hornului.

Curatarea catalitica se foloseste de produse chimice care pot curata cosul sau pot reduce depunerile. Aceste produse se pun direct pe jaratec si au nevoie de un horn cald.

Ce materiale folosim pentru curatarea hornului?

 1. Lanterna, pe care o folosim pentru vizibilitate.
 2. Ruleta
 3. Spaclu, pentru curatare.
 4. Perii de sarma si accesorii care ajuta la prelungirea acestora, pentru a ajunge in spatiile greu accesibile.
 5. Lopata, pentru indepartarea materialului care rezulta dupa curatare.
 6. Folii, care protejeaza obiectele din apropierea hornului.
 7. Camere video, pentru a vedea mai bine starea in care se afla hornul.
 8. Masca si manusi pentru protectie.

Cum se face curatarea corecta a cosului de fum?

1. Pregatirea zonei

Foloseste foliile mentionate mai sus pentu a acoperi zona din apropierea sobei, semineului sau centralei. Indeparteaza lemnele si cenusa care au ramas inauntru. Acopera zona de acces pentru ca la urmatorul pas, vei avea de curatat partea de sus a hornului si nu vrei ca depunerile sa patrunda in incapere.

2. Incepe curatarea de sus

Scara si periile de sarma sunt uneltele cele mai importante aici. Urca pe acoperis si incepe sa cureti interiorul hornului cu peria, folosindu-te de accesoriile care ajuta la prelungirea acesteia. Dupa ce acest pas este gata, urmeaza sa cureti cosul si din partea de jos.

3. Continua curatarea de jos

Dupa ce praful din urma curatarii de sus s-a asezat, descopera zona de acces si folosind peria, curata cat de sus poti. Nu uita de echipamentul de protectie, si curata cu atentie fiecare colt.

4. Curatarea zonei

Cat timp se aseaza praful, poti sa resigilezi zona. Curata cu grija toate reziduurile formate in urma curatarii hornului si pregateste locul pentru urmatorul foc. Aduna foliile folosite pentru protectie, si foloseste aspiratorul pentru a curata zonele in care a ajuns funingine.

Speram ca ghidul nostru sa iti fie util, si iti uram succes in curatarea hornului.

Daca nu te descurci, cere ajutorul unui specialist, aceasta operatiune fiind necesara si importanta.

Share:

2 comments

 1. Crisan Marius 1 noiembrie, 2018 at 22:01 Comentariu

  In principiu articolul este corect, de apreciat recomandarea expresa de a curata coșurile periodic, doar ca este nereconadat ca aceasta operatiune sa fie facuta de catre proprietari, amatori sa zicem la modul generic si ratiunea este foarte simpla: acestia nu dispun de scule / echipamente profesionale, nu au pregatirea si cunostintele necesare pentru a folosi aceste scule si nici pentru a aprecia un eventual pericol care poate conduce la consecinte tragice. In concluzie cred ca trebuie indrumati proprietarii sa apeleze la un cosar profesionist.

  Cu stima

 2. lucian Candedstean 20 noiembrie, 2019 at 10:38 Comentariu

  Fii serios sau curatat cosurile de fum sute de ani de catre proprietari si daca au fost curatate periodic nu s-a intamplat nimica. Dar ca sa desfunzi un WC chemi instalatorul neaparat? Baga peria pe cos si curata ca e mai bine decat sa nu cureti deloc.

Lasa un comentariu

Prin completarea acestui formular esti de acord sa publicam comentariul tau. Vezi si politica de confidentialitate.